Fredagshuset

Jugendvilla i Professorsstaden

På anrika Finngatan i Professorsstaden i Lund finns en jugendvilla av Oscar Hägg, med tydliga influenser från Tyskland och Danmark. Här kan du frossa i vackra tidstypiska byggnadsdetaljer.

Jugendvillan på Finngatan 13 i Professorsstaden i Lund byggdes 1909, byggherre var Axel Moberg som var professor i österländska språk och även rektor en tid vid Lunds universitet. 

Jugendvilla

Jugendhus Finngatan 13 i Professorsstaden i Lund. Alla bilder: Bjurfors

Villan är ritad av arkitekt Oscar Hägg (1870-1959), som utbildade sig vid Charlottenburgs Tekniska Högskola i Berlin och startade egen arkitektfirma i Malmö 1902. Hans byggnader fick ofta en tung kraftfull arkitektur, med drag av berlinsk jugendbarock. Efter andra världskriget ritade han i stort sett bara villor, bl a i Professorstaden i Lund, i Fridhem och Bellevue i Malmö. Han ritade även typvillor till egnahem i Rosengårdsstaden och i västra Lund.

Jugendvilla med branta takfall

Jugendvillan har branta takfall täckta med rött lertegel.

Huset är 471 kvm stort med en tomt på 1816 kvm. Här finns 11 rum, varav sju är sovrum. Huset är byggt i korsvirke med stomme av tegel och källare som grund. På taket ligger tegelpannor. Huset värms med fjärrvärme, ventilationen är självdrag. Värmekostnaderna ligger på ca 36 000 kr per år.

Uppvuxen trädgård

Den uppvuxna trädgården har stengångar, nivåskillnader och bersåer.

Professorstaden är en stadsdel i Lund som främst består av stora påkostade villor, byggda mellan 1870 och 1950 av lärare vid Lunds universitet. De äldsta villorna ligger på Finngatan, där denna jugendvilla alltså finns. Anledningen till att vi kan titta på huset just nu är att det är till salu hos Bjurfors, med en prislapp på 22 miljoner kr. 

Förstukvist

Arkitekten formgav även dörren.

Ett jugendhus har en vacker entré, ofta som här med en förstukvist. Nästan alla dörrar hade spröjsad glasning. 

En sidoingång

En sidoingång till huset.

I huset på Finngatan 13 i Lund kan vi se starka influenser från Tyskland och Danmark. Putsad fasad med inslag av tjärat trä i korsvirkeskaraktär.

Originalgolv

Golven är original, arkitekten formgav helheten.

Arkitekterna formgav helheten, både paneler, fönster och dörrar utvändigt och dörromfattningar, foder och fast inredning inomhus. 

Burspråk med fönster

Takfallen var branta och täcktes normalt med rött lertegel, med falsad grön eller röd målad slätplåt. Fönstren var höga med varierande antal fönsterbågar i bredd. De undre bågarna var ospröjsade och de övre bågarna småspröjsade. 

Blyinfattat fönster

Vackert blyinfattat glas i ett av fönstren.

Trappa

Husets entréhall.

Murad spis

Vacker spis och synliga takbjälkar.

Platsbyggt kök

Köket är platsbyggt.

Kök

Köket har bänkskivor av kalksten och av trä.

Kök

Mer av det platsbyggda köket.

Trappa

Trappan upp.

Hall på ovanvåning

Trappräcke i tyskinspirerad jugendstil.

Kök

Det finns flera kök i huset.

Inredd vind

Huset har också en inredd vind med tak öppet upp i nock.

Gästtoalett

En gästtoalett.

Den här artikeln om jugendvillan i Lund ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på ett intressant hus till salu just nu och som vi kan lära oss något av. Någon har trott att den här artikelserien var sponsrad, men så är inte fallet. Vi skriver om husen för att vi älskar hus!