Arkitektur

Geometriska volymer i tallskogen

Ett eget hus handlar om mycket mer än teknisk funktionalitet som antal sovrum, uppvärmningssystem och garageplatser.

Inredningskonsulten Allan Spiegel hade råkat på de unga arkitekterna Joacim Bengtsson och Henrik Lundén när de arbetade för stjärnarkitekten Anders Wilhelmson. Nu när de hade startat eget med The Common Office var de ett självklart val när han skulle bygga sin drömvilla. Arkitektduon följde med och letade tomt, men valet blev inte en platt och lättbebyggd plats. Höjdskillnaden mellan gata och entrée är hela 9 meter vilket i gengäld ger ett skyddat läge med en vid utsikt.

Arkitekternas frågor handlade framförallt om familjen Spiegel Bergmans vardag. Äta frukost i solen? Skyddat eller öppet för insyn? Och vad händer när de två barnen Gloria och Gordon växer upp och ska ha fest i villan? Lösningen blev ett flexibelt och dynamiskt hus där en stor del av byggnationen kunnat genomföras i egen regi. Fyra förskjutna knappt 2,85 meter breda husvolymer passar in Villa Altona i den kuperade hällmarksterrängen i Törnskogen och ger gott om ljusinsläpp. Utan några som helst sprängningar i den känsliga naturen har huset uppförts med platsgjutna betongbjälklag och utfackningsväggar i fräst, falsad granpanel som ger ett gediget och solitt uttryck.

Villa Altona i Törnskogen, Sollentuna, är placerad i öst-västlig riktning mellan den mer anlagda marken i söder och den orörda hällmarksterrängen i norr. –Tanken med de smala förskjutna huskropparna är att få in ljus och skapa transparens, förklarar Joacim Bengtsson. Tillsammans ger de ett hus som är nästan tolv meter tjockt, men varje rum har utsikt mot minst två väderstreck, flera mot tre och till och med fyra.

Mot norr är sprickdalsmarken och tallskogen så gott som orörd, i söder leder en landskapstrappa ned genom marktäckare och förbi en liten köksträdgård till en mindre bod med soprum och plats för parkering.

Tomten är avstyckad från en större villatomt med Villa Altona uppförd på plintgrund utan någon sprängning i sprickdalsterrängen. Utfackningsväggarna är isolerade med konventionell mineralull och gipsade invändigt. Familjen Spiegel Bergman genomförde projektet i egen regi med The Common Office som rådgivare. – Gjutning och stomkonstruktion genomfördes i ett första skede, med i princip all teknik inbyggd i bjälklagen. Därefter har familjen kunnat slutföra byggnationen under tak med relativt okvalificerad hjälp för bygget av utfackningsväggar och andra snickerier.

Färgsättningen av de olika huskropparna går i bruna nyanser lånade från naturmarken, med en tydlig nyans av bordeaux mot grannskapets relativt nya och färgstarkare byggnader i söder. Villa Altona både avviker och passar in, och det är kanske inte så underligt att huset belönats med Sollentuna kommuns byggnadsvårdsdiplom för sin unika arkitektur och anpassning till bergknallarnas topografi, trots att det är helt nybyggt.

Vardagsrummet har utsikt mot norrsluttningen, och flera av rummen ligger i nära kontakt med naturen. Förskjutningarna i volymer skapar små vrår utan några dörrar där man kan dra sig tillbaks för sig själv till läsrum och små kontorsplatser. Här finns inga neutrala passager, istället bjuder Villa Altona på en dynamisk planlösning som väver samman privat och gemensamt. Rumsindelningen kan också regleras med de stora skjutbara väggpartierna. – Föräldrarnas sovrum är rejält tilltaget så att de har gott om plats när barnen har fest på bottenvåningen, nästan som att ha en hotellsvit.

På insidan öppnar sig en ljus och generös planlösning där varje rum har utsikt åt minst två, oftast fyra håll. Det centralt placerade trapphuset bildar nav i den 176 kvadratmeter stora villan där skjutdörrar kan förstärka de olika förskjutningarna och skapa privata ytor i det gemensamma när så krävs. 

Det öppningsbara takfönstret mäter 3 gånger 2,2 meter och skänker byggnaden ännu mer ljus transparens. Att Villa Altona också ligger på en av Sollentunas högsta punkter ger också en utsikt i särklass. Förutom The Common Office AB så har Paju arkitektur och landskap hjälpt till med markplanering, medan Omniplan AB stått för konstruktionen.

- Läget har gett rätt mycket av förutsättningarna, berättar Joacim Bengtsson, de smala modulerna gör att huset kan anpassa sig till terrängen. Vi har arbetat med fyra nyanser av brunt, kulörer som vi har hämtat från omgivningen och gör att villan smälter in i skogspartiet.