Arkitektur

Extra stort attefallshus

Lowén Widman Arkitekters tillbyggnad på en villatomt i Bromma visar att även små mått kan tillåta ett varierat uttryck med både högt och lågt i tak, och inte minst en omsorg om detaljer på både in- och utsida.

Husfasaden mot Spångavägen förvandlas sömlöst till ett plank som skärmar av och ger skyddade uteplatser i flera väderstreck. Träplank med grova brädor är också ett återkommande element i den omgivande villabebyggelsen. - Den här komplementbyggnaden lever sitt eget privata liv på en egen del av tomten väl separerat från huvudhuset, säger arkitekt Daniel Widman. Det utdragna planket hjälper till att skapa avskilda ytor så att huset får sin egen lilla privata tomtdel. Foto: Daniel Widman

Varför inte bygga till för plötsliga gäster, för airbnb, för mormor och morfar, för en flyktingfamilj, för studenter, för utflugna barn som längtar hem? Ett attefallshus är den givna lösningen, men dessvärre saknar de flesta färdiga byggsatser från allsköns byggmarknader arkitektonisk elegans. Lowén Widman Arkitekters tillbyggnad på en villatomt i Bromma visar däremot att även små mått kan tillåta ett varierat uttryck med både högt och lågt i tak, och inte minst en omsorg om detaljer på både in- och utsida.

Attefallaren vid Kyrksjöbacken är en stramt utformad volym som mildras av hur den järnoxidpigmenterade locklistpanelen ansluter till det omgivande villakvarteret vid Bromma Kyrka. - Falu rödfärg låter husets strama volym harmoniera med den blandade äldre villabebyggelsen, och det med en färg som också förändras med tiden och som låter träet andas. Foto: Daniel Widman

Attefallaren är byggt med en enkel isolerad platta på mark. Utvändigt är det stående furupanel, på insidan istället liggande. Kök, toalett och badrum med tvättmaskin och allt har bakats ihop under loftdelen i en effektivt utformad compact living.

Locklistpanelen i furu är målad med ljus Falu rödfärg medan glaspartiet, också det i furu, är behandlat med linolja. Foto: Daniel Widman

- Ambitionen var att skapa ett hus som smälter in i området och samtidigt skapar ett praktiskt och fullt utrustat hem, förklarar arkitekt Daniel Widman och pekar på hur man undvikit ett klassiskt sadeltak, men samtidigt satsat på en locklistpanel med varierande bredd som målats med ljus Falu rödfärg.

Attefallsreglerna är rätt begränsande med ett yttermått på maximalt 25 kvadratmeter och högsta höjd 4 meter, vilket inte riktigt ger ett tvåvåningshus, men samtidigt mer än ett envåningshus. - Med så pass små yttermått blir det lätt en låda om man inte lägger till ett sadeltak, säger Daniel Widman. Vår kund i familjen Landén ville däremot inte ha en miniatyr av sin egen villa på tomten, de ville både ha något originellt och något som passade in i den omgivande bebyggelsen. Foto: Daniel Widman

Daniel Widman förklarar att loftets bjälklag med 2”4-reglar endast bygger 120 millimeter inklusive golvbeklädnad och innertak. Det blir ändå rätt lågt i tak i kök och badrum, vilket skapar en stark kontrast mot den generösa höjden på 3,7 meter i vardagsrummet. 

- Utmaningen har varit att få in alla de funktioner som krävs för ett fungerande fristående permanentboende på cirka 20 kvadratmeter utan att för den skull kompromissa med de rumsliga kvaliteterna.

 

Attefallaren vid Kyrksjöbacken är en stramt utformad volym som mildras av hur den järnoxidpigmenterade locklistpanelen ansluter till det omgivande villakvarteret vid Bromma Kyrka. - Falu rödfärg låter husets strama volym harmoniera med den blandade äldre villabebyggelsen, och det med en färg som också förändras med tiden och som låter träet andas. Foto: Daniel Widman

Villabebyggelsen kring Bromma kyrka är rätt eklektisk och rätt förlåtande för nytillskott med en lika stark karaktär. Det är däremot rätt tufft att få in alla funktioner för ett permanentboende inom ett yttermått på endast 25 kvadratmeter. Resultatet är däremot osedvanligt lyckat. Stegen upp mot loftet möter en taklanternin vilket gör att man vinner ytterligare 30 centimeter. Att sedan sängen står under ett lägre tak är knappast något problem, tvärtom. I det stora rummet är det full takhöjd på 3,7 meter, något som förstärks av att fönstret löper hela vägen från golv till tak.

Kyrksjöbacken nominerades i fjol till Falu Rödfärgspriset, inte minst för kontrasten mellan den lummiga grönskan och matta slamfärgen och den klassiska färgskalan. Lowén Widman Arkitekter arbetar nära nog uteslutande med mindre projekt för privata beställare, inte minst i Bromma där de driver sitt kontor. De föredrar helst miljövänliga material såsom massivträ, linull och träfiberisolering. Foto: Daniel Widman

- Utanför kortsidan står två äppelträd som spelat en viktig roll i planeringen, fortsätter Daniel. Dels skapar de tillsammans med planket ett fint skuggat uterum, dels blir de rumsskapande i det lilla vardagsrummet på insidan av det höga fönstret.

- Det är lätt att prioritera billiga material i det som inte syns, säger Daniel Widman, som själv bor i en faluröd arbetarlänga från början av det förra seklet, men det är just där man vill ha beständiga material som man kan lita på. Foto: Daniel Widman

 

 

 

Foto: Daniel Widman

Foto: Daniel Widman

Foto: Daniel Widman

Foto: Daniel Widman

Foto: Daniel Widman