Fredagshuset

Experimenthuset Villa Singer

Villa Singer är ett experimenthus från sekelskiftet 2000 med syfte att hålla nere byggkostnaderna, ritat av arkitekt Abelardo Gonzalez.

Malmöbaserade arkitekten Abelardo Gonzalez har ritat såväl Per Gessles hus som coola nattklubbar. Han har också ritat det här experimenthuset, Villa Singer i Limhamn, Malmö. 

Villa Singer från trädgården

Till vänster på huset skymtar du en gammal byggnad på tomten och byggdes samman med huset, av bygglovsrekniska skäl. Foto samtliga bilder: Bülow & Lind Fastighetsförmedling

Beställaren hade önskat sig ett hus med låg budget med ett arkitektoniskt språk som gav bostaden en personlig attityd. Resultatet blev Villa Singer, en experimentbostad som utgår från en alternativ material- och konstruktionsprincip för att minimera byggkostnaden. 

Villa Singer med svart plåttak

Huset är i två plan och 250 kvm stort. Det värms med gas via ett vattenburet system. Värmekostnaderna ligger på drygt 25 000 kr per år.

Huset utgörs av två bärande system, murverk och L-balkar som är platsbyggda.  Klimatskyddet består av prefabricerade kostnadseffektiva plåtkassetter av galvaniserad plåt, med isolering emellan som dämpar ljudet. På utsidan är plåten svart och korrugerad.

Stor uteplats med både trall och sten

Galvaniserad plåt och synliga balkar ger en industriell look på insidan, på utsidan är plåten svart och korrugerad.

Man kan ju fråga sig om det ekar i huset och hur det låter när det regnar med all denna plåt på huset, men enligt mäklaren Håkan Persfell som har varit i huset är det inget att oroa sig för.

Öppen planlösning med 7 m takhöjd

Takhöjden i vardagsrummet är 7 meter.

– Det man tänker med materialen är att det ska eka, men ljudet är väldigt dämpat och det är en oerhört skön atmosfär. Ägarna nämnde för mig att man kan uppfatta ljud när det regnar. Isoleringen dämpar, men det är ett annorlunda och juste ljud som behaglig atmosfär om man är själv eller flera där, säger Håkan Persfell.

Öppen planlösning med 7 m takhöjd i vardagsrum

Allt är original i huset, sånär som på någon maskin i tvättstugan.

Huset stod klart år 2000 på Högestadsgatan 64 i Djupadal i Malmö.  Vad huset kostade att bygga har vi tyvärr inte fått uppgifter på. Nu är det dock till salu hos Bülow & Lind Fastighetsförmedling för 7 995 000 kr. 

Kök

Köket kommer från Siematic.

Kök med matplats

Köket ligger något avskilt från vardagsrummet.

-

Avsmalnande trappa i betong

Trappan är av betong, med plansteg av ek. Den är smalare nedtill och blir bredare ju högre upp du kommer.

-

Sovrum

Master bedroom som har eget badrum.

-

Master bedroom suite

Badrummet.

-

Fruktträdgård

Mot gatan är det en gammaldags trädgård med fruktträd. På den slutna baksidan är trädgården mer modern, åt det japanska hållet.

KVällsbild

En kvällsbild av Villa Singer.

Den här artikeln är en del i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare intressanta hus som ligger ute till salu just nu. Mäklaren som får ”sitt” hus omskrivet betalar inget för detta. Vi skriver om husen för att vi vill, för vi älskar hus!