Byggahus.se

Månadens arkitektritade, Tillbyggnad

Egen holk vid Drakamöllan

Marge Arkitekters karaktäristiska träbyggnad i Maglehem visar att en tillbyggnad inte behöver vara oansenlig och intetsägande. Istället för att anpassa sig står tillbyggnaden för ett självständigt alldeles eget uttryck. Längst inne i den geometriskt precisa byggnadsvolymen finns ett sovrum med en generös utsikt mot Drakamöllans böljande backlandskap. Här sover föräldrarna i direkt anslutning till natur och trädgård, helt i fred för de numera rätt vuxna barnen som fått ta över det äldre huset. Mellan tillbyggnaden, som täckts med lärkpanel och tak i zinkplåt, och den nyrenoverade egnahemsvillan bildas en ny uteplats som också kommer till nytta när bastun eldas på.

Tillbyggnad i lärkträ

Katarina Grundsell lät beställarna göra en önskelista samtidigt som de diskuterade hur de vill ha sin samvaro både i familjen och med vänner på besök. Foto: Leo Gullbring

Arkitekt Katarina Grundsell berättar att man trixat en hel del för att lösa nivåskillnaderna mellan det gamla huset, tillbyggnaden och trädgården. Den gamla villan från femtiotalet har också fått ett lyft, här har inte minst fönstren placerats helt i liv med de tidigare tilläggsisolerade väggarna samtidigt som de nu ger ett vackrare ljusinsläpp tack vare en annan profil på träbågarna.

Uteplats vid tillbyggnaden

- Beställaren är min syster och jag är ju själv en av gästerna, men vi har behandlat familjen precis som alla andra kunder. De bor i en rätt mörk lägenhet i Lund och vill i sitt hus i Maglehem framförallt ha ljus och nära till natur och landskap.

Uteplatsens betongplattor med marockanskt mönster

Tobias Hvengaards betongplattor med marockanska mönster återfinns både i badrummet och ute på altanen under matbordet.

Fasad i lärkträ

- Genom att förskjuta volymerna mot altanen så kan man se ut från bastun samtidigt som det finns insynsskydd mot badrummet.

Flygbild över tillbyggnaden

Marge Arkitekter skissade först på en tillbyggnad i betong med en terrass som skulle ge utsikt mot Stenshuvud. Att den gamla villan skulle få kontakt med trädgård och Drakamöllan var däremot viktigare och blev utgångspunkten för trähuset.

Bastu

Marge arkitekter har återställt de gamla kvaliteterna genom att placera fönster med ändrade proportioner i liv med fasaden, samtidigt som valt en träprofilering i bågarna som ger ett vackrare ljus.

Vy från utsidan

Utsidan är klädd med lärkpanel, insidan med gips. Jordvärme har installerats i samband med ombyggnaden av den gamla egnahemsvillan och gästhuset, och försörjer alla tre husen. Isoleringstjockleken är cirka 25 centimeter och de stora fasta isolerglasrutorna som ligger helt i liv med fasaden är infästa med silikon direkt i träramen.

Fönstersmyg i tillbyggnaden

- Tillbyggnaden ligger i direkt anslutning till trädgården och tar sig sedan upp till villans befintliga nivå med några få trappsteg.

Sovrum

-

Sovrum

- Sovrummet är en liten egen holk som ger ett privat och insynsskyddat rum i direkt anslutning till det böljande backlandskapet som sträcker sig ut mot Drakamöllan.

Barnrum

Egnahemsvillan från femtiotalet har fått nytt liv med renoverade sovrum för barnen på övervåningen och stort kök och vardagsrum på bottenvåningen. Villan har tidigare tilläggsisolerats med följd att fönster och dörrar hamnat alltför långt in.

Öppen planlösning matplats - vardagsrum

- Nu har man plötsligen annorlunda utblickar, från vardagsrummet kan man se ut över bygatan som svänger ned mot kyrkan.

Badrum

Från hallen kommer man direkt in i det rymliga badrummet. Här finns det plats även för en stol, en byrå och konstverk.

Badrum