Fredagshuset, Bygga nytt hus

Arkitekternas skomakeri med medelhavskänsla

Det gamla skomakeriet i Teckomatorp från 1890 med generösa ytor, takterrass och medelhavskänsla på innergården har byggts om och totalrenoverats av en medlem på Byggahus.se. 

Trädgården

Trädgården i den kringbyggda gården.

Vi fick nöjet att komma hem till arkitekten David som är medlem i forumet här på Byggahus.se. Han visar sitt hus och berättar om alla rejäla, snygga och fiffiga lösningar han och sambon har åstadkommit under de sex år de ständigt har byggt och utvecklat sitt charmiga gamla kedjehus i Teckomatorp. Se filmen nedan (15 min).

David och sambon Petra som båda är arkitekter bestämmer sig att flytta tillbaka till Sverige efter att ha jobbat i London några år. De köper ett stort hus från 1890 med 234 kvm boyta och 123 kvm biarea. Huset ligger i det gamla stationssamhället Teckomatorp, en ort i Svalövs kommun i Skåne som har 20 km till Lund. Härifrån kan de pendla effektivt både till Lund och till Malmö där de har sina jobb.

Fasad mot gatan

De har gjort om det nedslitna gamla skomakeriet till en stor härlig bostad för en familj.

När huset en gång byggdes var det åt ortens skomakare, som sedan drev sin verksamhet där under många år. Efter det har huset bytt ägare flera gånger under årens lopp.

– Den tidigare ägaren var lite av en medelhavsromantiker, vilket har satt sina spår, berättar David.

Orangeri

Orangeriet.

Han syftar på formgivningen av innergården med vinrankor, fontän och stenläggning med mera i medelhavsstil. David och sambon har renoverat orangeriet av lärkträ och på taket har de byggt en takterrass med tak-fönsterdörr ut från översta våningen. David berättar mer om det i filmen ovan.

Kök

Vita luckor i köket.

I köket har David lagt kubbgolv, massiva skivor av ekkubbar. De har byggt nytt kök med skåpinredning från Ikea. 

– Vi importerade spisen och kylen av Smeg från Italien för att hålla nere priserna, berättar David. 

Vardagsrum

De gamla radiatorerna har försetts med nya fjärrstyrda termostater, uppkopplade via WiFi.

Renovering och ombyggnader de har gjort på huset omfattar saker som att byta tak, bygga takkupor, nytt takbjälklag med terrass, öppnat upp bjälklaget på två ställen för att få dubbel takhöjd, två nya badrum, nytt kök, ny tvättstuga, byggt nytt helt ny övervåning, renoverat fönster, slipat parkettgolv, dragit ny el, med mera.

Arbetsrum

På nedre plan finns också biblioteket som delvis har dubbel takhöjd, öppet upp i nock.

– Även om vi har gjort stora ingrepp i huset, rivit väggar och bjälklag, öppnat upp, flyttat och ändrat funktion och planlösning, så känner vi att vi ändå har varit trogna huset själ, säger David.

– Vi har gjort majoriteten av arbetet själva, men tagit in hantverkare för en hel del - främst takbyte, målningsarbeten och el.

Badrum

Badrummet på nedre plan, där David putsade väggarna med en marockansk putsmetod.

Huset består av skomakarens bostadsdel som har lägre takhöjd och själva skomakeriet där det är högre i tak. Det bidrar till husets speciella karaktär och rumslighet.

Tvättstuga

Tvättstugan.

I badrummet på nedre plan har David lagt klinkerplattan Dandelion som Claesson Koivisto Rune har designat för Marrakech Design. Plattorna kryper upp på väggen i duschen. På övervåningen finns badkar på en upphöjd nisch för att dölja installationer, men också för att ge rummet karaktär.

Hall med trappa

I trappan har de placerat en gammal skylt från skomakeriet som fanns bevarad.

Badrum

I badrummet på övervåningen ligger italienskt klinker från Ceramica Vogue.

Utgång till takterrass

Takfönstren kommer från Velux.

En tak-fönsterdörr leder ut till takterrassen.

Gästrum

Ett gästrum.

David och sambon känner nu att de har byggt klart det här huset och har lagt ut det till försäljning hos Våningen & Villan för 2 895 000 kr.

Badrum

Stora badrummet på övervåningen.

– Ja, vi har gett huset allt under fem års tid, och vi är väldigt stolta över det. Men nya projekt lockar, och även om vi tycker otroligt mycket om det, så känns det naturligt att sälja huset och gå vidare. Kanske är det en yrkesskada, det är skapandet som är det roligaste, skrattar David. 

barnrum

Sonens rum har delvis öppet upp i nock.

snickarverkstad

Det finns också en snickarverkstad.

Orangeri med matplats

Matplats i orangeriet.

Orangeri

Orangeriet ligger i det som en gång var en tvättstuga.

Fontän på gården

Fontänen.

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset. Artiklarna är inte sponsrade. Vi skriver om husen för att inspireras av fina hus och lära oss något nytt. 

Filmen är producerad av Byggahus.se. Alla bilder är tagna av Våningen & Villan.