9 panikartade elproblem året som gick

Elprischocken har gett många av oss anledning att (i panik) be om hjälp och råd i forumet under året som gick. Här är nio av de hetaste trådarna i forumet på temat el och elförbrukning 2022.

9 panikartade elproblem året som gick

Elräkningen dubbleras varje månad

Året började med att medlemmen jlinxx fick en chock när elräkningen för december 2021 damp ner. Från att ha varit 3500 kr i oktober ökade den till 7500 november. I december dubblerades den igen, 15 700 kr. Vart skulle det sluta?

TIll tråden: Elräkning på 16000 kr för december

Söker motåtgärder för skenande elräkning

Elmätare

Nikorasu betalade 7000 kr för elen i december 2021 med ett kW-pris på 240 öre. Vintern 2022 räknade han med ett pris på en bra bit över 500 öre. Sammanbitet konstaterar han att motåtgärder krävs och ger några förslag och hoppas få tips om vad han missat.

Till tråden: Förberedelse för en kärv elvinter

Elavtalet löper ut sista oktober!

Villa

Medlemmen Husärlivets elavtal löpte ut sista oktober, då de hade bundit på 1 kr i ett år och hade 23 grader varmt i hela huset. När det är dags att binda om är priset 404 öre. Vad göra?

Till tråden: Hur tänker ni kring el inför höst/vinter?

Fel spotpris? Mer transparens åt elkunderna!

Timpris

När Thomas_Blekinges fruktade elfaktura för december kom stämde inte spotpriset på fakturan med det spotpris som Nordpool uppger. I tråden reder vi ut alla begrepp, påslag och avgifter som tillkommer på elfakturan.

Till tråden: Nu har jag bestridit elfakturan - så kan du också göra

Nyinskaffade spabadet en otrolig energitjuv

Magnushåkansson i SE3 har ganska nyligen köpt spabad, dock innan elpriserna femdubblades. Tyvärr måste man ju värma ett spabad mer eller mindre hela vintern för att det inte ska frysa sönder … eller? Här diskuteras det vilt hur du sparar el vid spabadet.

Till tråden: Svindyr el och spabad

Solcellerna producerar ingen solel alls

Solceller

Medlemmen kjork installerade solceller och växelriktare från Fonous i november. I januari konstaterade han att de inte har producerat någon solel. Vid det här laget har han fått hjälp i form av 588 svar.

Till tråden: Nybörjare på solceller

99 m2 med bergvärme från IVT Greenline drar 1900 kWh december

Hur hänger det här ihop? Aussiegrits hus är likadant som grannens och de har en likadan bergvärmepump. Men Aussiegrits elförbrukning för december var 1900 kWh medan grannens bara var 1000 kWh.

Till tråden: Elräkning 10600 trots bergvärme

“Följ inte flocken, teckna inte timpris, sitt lugnt i båten”

Matte Bygg siar om att när allt för många, och det snart, har tecknat timprisavtal, så kommer det inte att vara så billigt länge. Efterfrågan ökar och priserna höjs. Han ville nog mest provocera, efter 1754 svar fick tråden stängas.

Till tråden: Oklokt teckna timpris idag

Varning! Vattenfall ändrar alla avtal

Vattenfall skickade ut ett mail om att de ändrar rörliga avtal med schablonavräkning till timprisavtal istället, mitt i pågående avtalsperiod. Blir man fast i timprisavtal nu?

Till tråden: Varning! Vattenfall ändrar alla avtal