Fredagshuset

1980-talshus i Sticklinge totalförvandlat till nutid med industrikänsla

Vem kunde tro att det här huset byggdes på 1980-talet? Det har genomgått en total ombyggnad och är idag ett hus med modern industrikänsla i en lyxig variant. Kök, garderober och stort bibliotek är platsbyggt. Här finns mycket inspiration att hämta för dig som vill bygga om huset, både in- och utvändigt.

Trädäck med pool

Alla Foton: Anna Ski Mäkleri

Det svarta 2-planshuset på Harrstigen 1 i Sticklinge på norra Lidingö byggdes ursprungligen redan 1980. För tre år sedan suddade man ut de flesta tecken för vad som är ett tidsypiskt 1980-talshus och förvandlade fasaden så att den för tankarna till en industribyggnad i New York. Vid poolen finns en stor uteplats i form av ett trädäck med inbyggda trappor, sittplatser och blomlådor. 

Trädäck

Huset byggdes ursprungligen med en stomme av trä och lättbetong. Idag har fasaden liggande panel, målad med falu svart färg. Till det har man satt svarta stora spröjsade fönsterpartier, som ger den moderna industrikänslan. Fönstren är 3-glas medan skjutpartierna är 2-glas med isolerglas. Tyvärr har vi inte lyckats få tag på bilder på hur huset såg ut 1980, så vi kan bara spekulera. Ett tidstypiskt hus från 1980-talet kunde se ut som huset nedan, byggt 1985. Foto: Fastighetsbyrån.

80-talshus med brutet tak

På 1980-talet byggde man ofta valmade tak med en taklutning på 26 grader. Fasaden kunde vara både av tegel och trä, på huset ovan är det av tegel. Man satte ofta småspröjsade fönster med spröjsen fästa utanpå yttersta glasrutan. På taket lade man betongpannor. Huset på Harrstigen 1 i Sticklinge har idag ett lackerat plåttak och vad vi kan se är de tidstypiska detaljerna från 1980-talet ett minne blott.

Platsbyggt kök

Köket är platsbyggt och platsmålat i en ljusgrå ton. Köksön har man dock målat blå. Bänkskivorna är av vit Carramarmor. Handtag och knoppar är från Buster & Punch. Blandare från Tapwell. Fläkten kommer från Ilve.

Köksö

Takhöjden i köket är hela 4.10 m och de platsbyggda skåpen går ända upp till taket på en av väggarna.

Utgång till terrass

Huset har 7 rum fördelat på 267 kvm. Därtill kommer en biarea på 16 kvm. Tomten är 768 kvm stor. Från köket kan man nå en stor terrass med tak som finns utanför.

Matplats

Blå matta vid matplatsen matchad med köksön i köket.

Platsbyggt bibliotek

Vid ombyggnaden revs hela övervåningen och byggdes upp med en takhöjd på 4,10 m. I biblioteket utnyttjas takhöjden med platsbyggd bokhylla ända upp till taket. Den har fått en trappa upp till en biblioteksbalkong med glasräcke. Väggarna är grå och fönstren blåmålade, samma som bokhyllan.

Vardagsrum

 I vardagsrummet är dock takhöjden 3.20.

Trappa i ek

Huset värms med hjälp av en bergvärmepump från NIBE via vattenburen golvvärme. Ventilationen är mekanisk frånluft.

Gästbadrum

I gästbadrummet sitter grön marmor ‘Verde Guatemala’ på väggarna. En vägg har tapet.

Barnrum

Ett av tre barnrum.

Master bedroom

Föräldrasovrummet har en dörr ut till naturtomten.

Master suite

Badrum i anslutning till föräldrasovrummet. Samma marmor och samma industrilampa som satt på väggen i köket.

Walk in closet

Vi har fått chansen att njuta och inspireras av bilderna på det här huset just nu för att det är till salu hos Anna Ski Mäkleri. Priset är satt till 27 miljoner kronor.

Satellitbild

Ovan en satellitbild av huset från Google maps. Här ser man att plåttaket är valmat. Orten Sticklinge på Lidingö har varit bebodd åtminstone sedan vikingatiden, vilket fornlämningar kan vittna om. Idag har orten drygt 3000 invånare. Lidingöloppets spår går genom Sticklinge.

Entréplan.

Entréplan.

Bottenvåning.

Nedre plan.

Den här artikeln ingår i artikelserien Fredagshuset, där vi tittar på intressanta hus som ligger till salu för tillfället. Artikeln är inte sponsrad.