Energi, Värmepumpar

Frekvensstyrd värmepump

Ska du värma huset med en värmepump?

Ska du värma huset med en värmepump?

Utbudet av frekvensstyrda värmepumpar ökar i handeln. Här får du en kort genomgång om hur frekvensstyrda värmepumpar fungerar och vilka för- och nackdelar som finns med den aktuella tekniken.

Så fungerar en frekvensstyrd värmepump

Till skillnad från en konventionell värmepump som värmer upp huset via start- och stoppfunktion (on/off-typ), kan du idag välja en värmepump som automatiskt varierar effekten efter husets aktuella värmebehov. När det krävs mer värme/varmvatten ökar värmepumpen effekten, när det behövs mindre går den ner på lägre varv. Tekniken kallas även varvtalsstyrning eller inverterstyrning.

Comfortzone
Comfortzone CE50 ECO

Framför allt används tekniken för värmepumpens kompressor, men även andra komponenter i värmesystemet kan varvtalsstyras, till exempel cirkulationspumpar och fläktar. 

Fördelar med frekvensstyrd värmepump

Frekvensstyrda värmepumpar är oftast dimensionerade så att de kan täcka husets årliga värmebehov utan kompletterande eluppvärmning. Det innebär att du får lägre driftkostnader, vilket också framgår av tester som gjorts, se till exempel Energimyndighetens test av frånluftsvärmepumpar.
Tekniken med frekvensstyrning anses också leda till mindre slitage av värmepumpens kompressor i jämförelse med on/off-tekniken som belastar kompressorn med upprepade start och stopp.

Nackdelar med frekvensstyrd värmepump

Med undantag från luft/luftvärmepumpar är det alltjämt dyrare om du handlar en frekvensstyrd värmepump jämfört med en konventionell variant. Väljer du en bergvärmepump blir merkostnaden cirka 20 000 kr.
En annan nackdel med tekniken är att varvtalsregleraren i förening med motorn tar en del extra ström (så kallad parasiteffekt). För att driften ska bli så optimal som möjligt bör helst alla viktiga delar i värmesystemet varvtalsstyras, till exempel cirkulationspumpar och fläktar. Flera värmepumpsföretag erbjuder idag paketlösningar där tekniken inte fullt ut utnyttjas.

NIBE 1255
Nibe F1255

Marknaden för frekvensstyrda värmepumpar

Utbudet av frekvensstyrda värmepumpar är störst inom segmentet luft/luftvärmepumpar, där framför allt de japanska modellerna blivit storsäljare. Frekvensstyrda värmepumpar ökar också inom segmentet frånlufts- och luft/vattenvärmepumpar. När det gäller jord- och bergvärmepumpar finns det hittills bara ett fåtal modeller för villamarknaden och tekniken används idag mest i storskaliga bergvärmeanläggningar. Branschexperter räknar man dock med att frekvensstyrda bergvärmepumpar kommer att få ett genombrott inom några år.

Exempel på frekvensstyrda värmepumpsmodeller:

Frånluftsvärmepumpar: ComfortZone CE50 ECO, Energiteknik i Tekomatorp ETK 5000, Nibe F750
Luft/vattenvärmepumpar: Thermia Atria Optimum, VariScroll OptiAir, Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2, Viessmann Vitocal-300 AW-O, Daikin Altherma
Bergvärmepumpar: Nibe F1255, IVT Premium Line HQ

Läs mer:
Test och jämförelse värmepumpar hos Energimyndigheten
Diskutera värmepumpar i Byggahus forum