Dags att släcka ljuset för klimatet

Slottet, Stockholm, under Earth Hour 2014. Foto: Max Plunger / WWF.

Slottet, Stockholm, under Earth Hour 2014. Foto: Max Plunger / WWF.

Imorgon är det återigen dags för världens största miljömanifestation Earth Hour.

Det är den tiden på året igen då världen samlas för att gemensamt visa sitt stöd mot klimatförändringarna genom att släcka ljuset hemma. Imorgon, lördag 28 mars, mellan klockan 20.30-21.30 släcker vi ljuset här i Sverige.

Sverige har varit med under 8 av de 9 år som eventet har arrangerats. I år förväntas hela 172 länder delta, och enligt WWF:s siffror kommer halva Sveriges befolkning att engagera sig.

– Att så många svenskar deltar varje år är en stark signal till beslutsfattarna. Engagemanget minskar inte trots att kampanjen pågått länge. Enligt en ny undersökning vi har gjort ökar såväl kunskap som oro kring klimatet, samtidigt som man upplever att politikerna gör mindre, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare hos Världsnaturfonden WWF.

Exempel på byggnader som släcks ned i Sverige är Rådhuset i Borås, kyrkorna i Hudiksvall, Malmö opera, Svampen i Örebro samt Globen, Kungliga Slottet, Kaknästornet, Dramaten, Sjöhistoriska museet och Tele2 Arena i Stockholm.

Huvudfokus ligger på att släcka ljuset, inte för att spara energi under en timme, utan för att visa politikerna att klimatförändringarna måste tas på allvar. Men som ett led i detta kan du också passa på att:

  • Se över din energiförbrukning hemma.
  • Se över ditt elavtal (och se om ditt elföretag stödjer klimatsmart el).
  • Engagera hela familjen genom att laga en klimatsmart middag och äta den till tända ljus.