ByggahusTV, Tomt, Växthus

Att inreda och plantera i växthus

Gitte Andersson och Johanna Wong är trädgårdsutbildade och har en lång erfarenhet av trädgårdsplanering, floristyrket och plantskoleverksamhet. Idag driver de trädgårdsbutiken Flädie tillsammans.

I det här avsnittet av ByggahusTV visar de oss vad som är viktigt när du ska plantera i kruka, men också hur du kan inreda ett växthus.

– Vi har valt växter som klarar värme och uttorkning, vilket passar bra i ett växthus, säger Gitte.

plantera olivträd

Johanna planterar ett olivträd som ska stå i växthuset. Oliven är en medelhavsväxt som tål värme och vill ha ljus. Hon väljer att plantera den i en kruka som är större än den som den stod i när hon köpte den, detta för att den inte ska torka ut så snabbt och få plats att utveckla sina nya rötter. Det är viktigt att välja en kruka med hål i botten så att överflödigt vatten rinner ut. Växten gillar inte om vatten ställer sig i botten av krukan. Längst ner lägger hon ett lager av lecakulor för att hålet inte ska pluggas igen av jorden. Sedan använder hon bra planteringsjord med mycket näring. 

olivträd

Johanna ser till att den står i precis samma nivå som den gjorde när hon hade den i plastkrukan. Stammen ska inte begravas i jord. Det är också viktigt att ha den lilla kanten upp så att vattnet inte rinner över när du vattnar.

Gitte planterar en passionsblomma. Hon väljer en rejäl kruka med hål i botten. Hon lägger i en bra blomjord och hoppar över lecakulorna den här gången eftersom ho ska ha en ställning i, för då står ställningen bättre. Hon placerar växten mitt i och lägger slingorna åt sidan. Sedan sätter hon i ställningen. Gitte slingrar sedan passionsblomman i ställningen. När hon är klar med det vattnar hon igenom krukan. När man vattnar i framtiden kan det sedan vara bra att ha lite näringslösning i vattnet. Växten kräver näring för att orka blomma.

passionsblomma

När du inreder växthuset är det bra att skapa rumslighet. De väljer att sätta ut krukväxterna i växthuset på en betongbänk som står mitt i växthuset. Det gör de för att dela av och skapa rumslighet, istället för att möblera längs med väggarna. De ställer olivträdet och passionsblomman tillsammans med pelargoner och örtkryddor som timjan och rosmarin, som alla trivs i värmen i växthuset.

En sittplats är också trevlig att ha i växthuset, där man kan slå sig ner och njuta av allt det vackra.

sittplats i växthuset

Det kan vara bra att solskydda växthuset så att stark sol inte bränner på bladen. Ett sätt att solskydda är att kalka glaset i taket. Gitte använder en roller. Ofta har växthuset också vädringsluckor man kan öppna.

Belysning i växthuset är en annan trevlig detalj att ha, det kan t ex vara spotlight i taket eller lyktor med levande ljus.

kalka växthuset

Som golv i växthuset har Gitte och Johanna har valt att ha singel på golvet i växthuset. Det är lätt att hålla iordning. Under singeln kan man ha olika material. Frigolit under håller värmen.