Tomt

Flaggstången får lagstadgad maxhöjd

Max tre meter, det blir totalhöjden på framtidens flaggstänger.

Flaggstången får lagstadgad maxhöjd

Situationen mellan markägare och ballongflygare i Bohuslän har länge varit spänd på grund av att ett flertal nedstigningar skett utan tillstånd på åkrar och tomter i området, något som lett till både osämja och rättsliga utspel. Men nu kontrar Ballongflygarnas riksförbund. Efter en längre tids lobbying har de fått igenom ett krav på maximal flaggstångshöjd, flaggstången kommer från och med 19 juni inte få vara högre än maximalt 3 meter - något som påverkar flaggstångsägare i hela Sverige, inte bara i Bohuslän.

- Det känns jättetråkigt att vi inte ska få hissa flaggan i topp på midsommar. Vi måste byta hela flaggstången om det ska gå och det har vi inte råd med, säger Emma Malmsjö, fritidshusägare på Orust.

Flera anonyma källor uppger att Ballongflygarnas riksförbund lobbat igenom lagförslaget för att reta upp husägarna. Men officiellt är det en fråga om säkerhet.

- Nej det här handlar inte alls om den konflikten. Vi har under en längre tid utövat påtryckningar på regeringen för att få till ett krav om maxhöjd. Våra medlemmar är trötta på att behöva oroa sig över sin egen och passagerarnas flygsäkerhet, säger Karl Nordin som är ordförande för Ballongflygarnas riksförbund.

Tidigare var den rekommenderade storleken på flaggstänger att ha den 1/3 högre än huset. Sveriges högsta flaggstång hittar du i Botkyrka, den är 48 meter men måste nu rivas.