Gräsklippare

Åkgräsklippare - allt du behöver veta

Medlemmen rallymarkus nyinköpta åkgräsklippare.

Medlemmen rallymarkus nyinköpta åkgräsklippare. Foto: rallymarkus

En åkgräsklippare är ett bekvämt alternativ om du har stor gräsyta och vill klippa gräset snabbt och smidigt. Här får du mer fakta och köpråd om åkgräsklippare.

Modeller av åkgräsklippare

Åkgräsklippare består idag huvudsakligen av två typer: frontriders som har klippaggregatet framtill, samt trädgårdstraktorer som har klippaggregatet undertill. Frontridern är lättast att manövrera i trädgårdar med mycket ojämnheter och växtlighet, medan trädgårdstraktorer är smidiga när det gäller att samla upp gräset och koppla på olika redskap.
De flesta åkgräsklippare är bensindrivna, men det finns även batteridrivna modeller som laddas med el.
Fördelen med en modern åkgräsklippare är att den, förutom gräsklippning, kan användas för andra trädgårdsuppgifter. Beroende på modell kan du ansluta tillbehör som till exempel dragkärra, gödningsspridare, mossrivare och snöblad.

Frontrider
En frontrider har gräsklipparaggretatet framtill. Foto: Jonsered

Prisnivå på åkgräsklippare

De flesta åkgräsklippare ligger inom prisspannet 15 000-35 000 kr. Men det finns även billigare och betydligt dyrare modeller, det gäller såväl frontriders som trädgårdstraktorer.

Klippfunktioner hos åkgräsklippare

När du väljer modell bör du utgå från vilken typ av klippning som passar bäst för din trädgård. Måtten på aggregatets klippbredd och klipphöjd påverkar hur snabbt och effektivt klippningen går. Bredare klippbredd ger snabbare klippning, men en tyngre och otympligare maskin. Hanteringen av gräsklippet är också viktigt för arbetsinsatsen. Här finns olika alternativ:

 • Uppsamlingsbehållare som samlar allt gräs och håller gräsmattan ”ren”. Tänk dock på att behållaren måste tömmas regelbundet.
 • Utkast som kastar ut gräsklippet under klippningen. Vanligast är sido- eller bakutkast.
 • Mulcher (kallas även bioclip): ett tillval som kan kopplas till utkastet. Mulchern finfördelar gräsklippet till gödning så att det inte behöver samlas upp.
Trädgårdstraktor
En trädgårdstraktor har klippaggretatet undertill. Foto: Husqvarna

Manövrering av åkgräsklippare

Åkgräsklippare är numera utrustade med manöverpanel och annan teknik som ska underlätta körningen. Vanligtvis manövreras gräsklipparen med en ratt, men det finns även modeller med styrspakar. Du kan välja mellan manuell växling och steglös automat; hydrostat. Det senare alternativet är i regel dyrare, men innebär å andra sidan att gräsklipparen blir lättare att manövrera. Provsitt gärna gräsklipparen och kontrollera hur reglage, pedaler och ratt är placerade, hur den känns att köra, hur stor vändradien är och hur enkelt det är att justera klipphöjden. Kontrollera också sittkomfort, benutrymme och hur enkelt det är kliva på och av gräsklipparen.

Säkerhet hos åkgräsklippare

Det förekommer olyckor med åkgräsklippare, vilket gör att tillverkarna börjat prioritera säkerhet i allt högre grad. Exempel på viktiga säkerhetsfunktioner är backvarnare som stoppar knivarna vid backning och säkerhetsbrytare i förarsätet som stoppar maskinen automatiskt om föraren ramlar av.

Frontrider
Medlemmen LFNs åkgräsklippare som han sålde i Byggahus forum under Köp & sälj. Foto: LFN

Vårda din åkgräsklippare

e till att rengöra maskinen efter varje användning och slipa knivbladen vid behov. På så sätt ökar du livslängden avsevärt. Att se över batteri, elkablar och andra funktionsdetaljer när säsongen är över är ett annat bra tips. Om klipparen vinterförvaras i kallt utrymme är det bra att ta ur batteriet och ställa detta varmt.

Att tänka på inför köp av åkgräsklippare:

 • Klippfunktioner och uppsamling
 • Ljudnivå
 • Användarvänlighet och ergonomi
 • Säkerhet
 • Lämpliga tillbehör
 • Skötselkrav
 • Förvaringsutrymme
 • Garantivillkor och service