Stort kliv framåt för transparenta solceller

Nytt rekord i verkningsgrad för transparenta solceller.

Nytt rekord i verkningsgrad för transparenta solceller. Foto: University of Michigan

Forskare har tagit fram organiska solceller med rejäl transparens och en hög verkningsgrad.

Transparenta solceller har hittills haft för låg verkningsgrad och för dålig transparens för att det ska vara värt för byggbolag att satsa på dem. Men nu har forskare vid University of Michigan tagit tekniken ett stort steg framåt genom att få fram färgneutrala solceller med en verkningsgrad på 8,1 procent.

8 procent är visserligen en bit från vanliga solcellers verkningsgrad, men tanken med dessa att de ska kunna täcka en väldigt stor yta tack vare att de sitter på fönsterpartier på skyskrapor.

- Fönster utgör en stor del av byggnaden och är därför en ideal plats för organiska solceller, säger professor Stephen Forrest som är den som har lett forskningsarbetet.

Solcellerna har en transparens på 43,3 procent. De fungerar på så vis att de tar upp en stor del av det nära infraröda ljuset i solens strålar samtidigt som de släpper igenom synligt ljus.

Tyvärr är livslängden fortfarande ganska kort, men forskarna skriver att de arbetar på en variant med tio års livslängd i utbyte mot en något lägre verkningsgrad på 7 procent.