Skepsis inför smarta hemmet

Skepsis inför smarta hemmet

Uppkopplad belysning, smarta hemlarm och ljudsystem är okej, men fler prylar än så tycker vi inte behöver kopplas upp.

Det smarta hemmet kommer med stormsteg och allt fler prylar kopplas upp, till och med vattenkokare och kylskåp. Men många svenskar är fortfarande skeptiska, detta visar en undersökning som analysföretaget SIFO genomfört å Fastighetsbyråns vägnar. 52 procent svarar att de inte vill koppla upp fler prylar i hemmet, 6 procent vill till och med ha färre uppkopplade prylar.

Detta menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, är något som de som bygger bostäder och utvecklar produkter måste ta hänsyn till så att det man utvecklar och genomför faktiskt tillför nytta och glädje för slutanvändaren.

- Det finns ett generellt motstånd hos vissa och vad som är smart för en bostadsägare är det inte alls för en annan. För bostads- och produktutvecklare är utmaningen att både utgå från faktiska behov hos olika grupper och att presentera nyttan på ett relevant sätt.

Men det finns produkter vi tycker om att ha uppkopplade. Det vi gillar mest i våra uppkopplade hem är belysning, larm och ljudsystem. Även uppkopplade lås till ytterdörren är relativt populära. Men att exempelvis styra dammsugare och tvättmaskin via mobiltelefonen är mindre populärt. Undersökningen har dock inte forskat något i varför det ter sig så.