ByggahusTV, Kök

Sätta kakel i kök

Patrik är plattsättare och ska här sätta kakel i ett kök där väggarna är av tegel.

Han börjar med att knacka ner det gamla kaklet. På en stenvägg är det relativt enkelt att knacka bort kaklet. Det kan hända att puts följer med, då får man jämnspackla så att man får en jämn yta att sätta kakel på.

I trähus sitter det ofta en gipsskiva bakom kaklet. Då går gipsen nästan alltid sönder när du knackar ner kaklet. Då får du ta bort hela gipsskivan och sätta en ny som du sedan kan kakla på.

När du ska sätta kakel börjar du med att lägga på fix. Du använder en fixkam för att få en riktigt jämn yta. Det är viktigt att tänka på att fixkammen kommer in till underlaget ordentligt, så att man får en rak och jämn linje. På så sätt blir underlaget riktigt plant och plattorna kan monteras rakt och jämnt.

Fixkam

När man kaklar börjar man nerifrån och arbetar sig uppåt. På så sätt slipper man få en beskärning av plattan i nederkant, den hamnar överst istället och syns då mindre.

Här ska fogen vara 2 mm bred. Till sin hjälp har Patrik ett 2 mm snöre.

Snöre

Normalt delar Patrik plattor med en kakelskärare, för att få riktigt jämna kanter.

Just den här plattan som Patrik sätter nu har en krackelerad yta, vilket gör det extra svårt att få en jämn kant. Därför får Patrik använda en vattensåg istället. Han ritar en linje på plattan med en vanlig blyertspenna, så att han har en linje att följa när han sågar.

Vid utrymmen som är trånga, t ex runt eluttag nära vägg, får man sätta fixet på plattan istället och trycka den på plats, för här kommer man inte åt med den stora fixkammen.

När plattorna är uppsatta får man vänta i 24 timmar så att fixen torkar ordentligt innan det är dags att sätta fogen.

vattensåg

När man fogar är det viktigt att dra diagonalt över fogen för att de ska fyllas ordentligt.

Därefter använder man en fogsvamp och slätar ut alla fogarna så att de blir riktigt jämna. När det har torkat tvättar man en gång till för att göra ytan ren.

I nederkant på den nedersta kakelraden sätter Patrik en silikonfog för att inte vatten ska ta sig in i fogen när man diskar etc. Han använder en silikonspruta och drar ut fogen med den. Sedan blöter man fingret och drar över silikonfogen för att den ska bli jämn och till sist drar man med en silikonskrapa för att få en riktigt jämn kant på fogen.