Dörr

Kattlucka - typer, funktioner, priser

Katt på väg in genom kattluckan.

Katt på väg in genom kattluckan. Foto: Katarina Westerberg

Har du en katt hemma som vill gå ut och in hela tiden? En kattlucka löser problemet. Rent tekniskt finns det flera sätt att hålla ovälkomna gäster på utsidan, trots luckan.

En kattlucka monterar man t ex i en dörr för att katten ska kunna passera in och ut utan att du måste öppna dörren åt den. Kattluckor finns i alla möjliga prisklasser och går att köpa i de allra flesta välsorterade djurbutiker. I slutet av artikeln hittar du en länklista med butiker som säljer kattluckor i olika prisklasser.

Pris kattlucka
En vanlig, väldigt simpel kattlucka kostar cirka 150 kronor. En mer avancerad variant som t ex bara öppnar sig för just din katt, kostar mellan 500-2 000 kr, beroende på hur tekniskt avancerad den är.

Den vanliga, enkla kattluckan fungerar så att katten trycker upp den med nosen samtidigt som den passerar. Den är bara låst när du själv låser den handgripligen. Vanligen har den dock någon form av lösning som gör att den håller sig stängd när katten inte passerar genom den, exempelvis en magnet i nederkant.

Nästa steg på skalan är en kattlucka med mer avancerad låsfunktion, ofta fyrvägslås. Fyrvägslås innebär att du kan ställa in den på upplåst, låst, endast inpassering eller endast utpassering.

Högst upp i prisstegen är kattluckor som enbart är upplåsta för vissa katter. Det finns lite olika tekniker för detta, allt från en simpel magnet till luckor som kan läsa av kattens microchip.

Det kan vara bra att lägga någon extra hundralapp på att köpa en isolerad väderbeständig kattlucka som inte skapar kalldrag eller läcker in vatten.

katt i kattlucka

Katten på väg ut. Foto: Katarina Westerberg

Låst tills rätt katt kommer
Något som gör att många drar sig för att skaffa en kattlucka är just risken det medför för att andra djur ska ta sig in i hemmet - ovälkomna sådana. Numera finns det dock lite olika lösningar för detta.

Magnetnycklar eller ir-läsare på kattluckan är två sådana lösningar. Det innebär att det sitter en magnetnyckel eller infraröd nyckel i ett halsband som du sätter runt kattens hals och luckan låses då endast upp när just din katt närmar sig den. En sådan lucka kostar omkring 600 kronor. IR-lösningen kräver batteri, det gör inte magnetlösningen.

En mer avancerad variant är den med id-brickor. Dessa luckor kan i vissa fall även lagra information om när katten/katterna senast passerade, om de befinner sig ute eller inne för tillfället och har funktioner som gör att du exempelvis kan programmera att luckan bara är upplåst vid vissa tider. En så här avancerad lucka får du ofta betala omkring 1 500-2 000 kronor för. Då medföljer halsband med id-bricka och du kan köpa till fler brickor separat.

Men katter kan ju tappa sina halsband tänker kanske du nu? Ytterligare en teknik är då att använda sig av microchipet som din chipmärkta katt har i nacken. Luckan läser av microchipet och stämmer koden med den du programmerat in låser luckan upp sig. Dessa luckor ligger på ungefär samma pris som de med id-brickor. Luckan kräver ström via kabel men har batteribackup.

Om du köper en kattlucka för microchip, glöm inte att kolla så att den fungerar med just din katts microchipkod. Det brukar stå instruktioner på hemsidan för produkten.

Vill du inte ha en kattlucka men få bättre koll på när katten vill in/ut, finns det kattringklockor som plingar till eller lyser upp när katten passerar en ir-läsare.

Läs mer
Recension kattlucka med RFID chipavläsare 

Länklista
Exempel på återförsäljare av kattluckor:

Djurmaxi
Zoosajten
Swecat
Kattkompaniet
Supercat
Sea Hund och katt
Mitthusdjur.se
Grizzly Zoo

Kattringklocka: 
Smartasaker

Lägsta pris på populäraste kattluckan just nu:

Pris ej längre känt.