Golv

Jämna av golvunderlaget med flytspackel

Jämna av golvunderlaget med flytspackel

Foto: Medlemmen Isolde

Har du ett ojämnt underlag som behöver förberedas innan du lägger golv? Då är flytspackel svaret. Vi förklarar vad flytspackel är, vilka sorter det finns och hur det fungerar.

Flytspackel används för att jämna av golvunderlaget - vanligen inför golvläggning, men vissa väljer istället att behandla ytan och använda själva flytspacklet som golvbeläggning. Tänk dock på att flytspackel i majoriteten av fallen inte är avsett som slityta. Det står i instruktionerna att det bör täckas, exempelvis med klinker, klickgolv eller matta. De som väljer att ha det som golvbeläggning måste behandla ytan.

Flytspacklat golv
Färdigspacklat golv. Foto: Medlemmen Isolde

Flytspackel används som sagt för att jämna av ytor, men även till att bygga fall när du bygger badrum.

Flytspackel är en cementbaserad massa som du köper i pulverform och blandar själv. Men olika varumärken och sorter kan ha olika tekniska egenskaper, därför är det viktigt att du väljer rätt typ för just ditt projekt. Vissa är exempelvis avsedda för en viss typ av underlag, vissa är snabbtorkande, dammreducerande och så vidare. Det finns de som tål tillskjutande fukt och de som inte gör det. Det finns sorter som är avsedda för golvvärme och de som inte är det.

Flytspackel på golvvärme
Flytspackel på golvvärmeslingor. Foto: Medlemmen Zakalwe

Det är vidare vanligt att flytspacklet är fiberförstärkt. Fiberförstärkningen ger flytspacklet bättre hållfasthet.

Flytspackel kostar mellan 150-300 kronor per 25-kilossäck. Hur mycket flytspackel du behöver till ditt projekt beror på hur stor ytan är och hur tjockt lager du behöver lägga. Man brukar, mellan tummen och pekfingret, säga att det krävs mellan 15-25 kilo per kvadratmeter - men detta kan alltså variera stort. 

Här följer fyra exempel på olika typer av flytspackel, deras användningsområde och pris:

  • Flytspackel Probau Bas 20 kg. Pumpbart flytspackel avsett för ytor av betong, sten eller keramik i spackelskikt 5-40 millimeter. Ej godkänd för golvvärme. Cirkapris: 130 kr/påse (OBS 20-kilospåsar).
  • Flytspackel Bostik Fiber Universal, 25 kg. Pumpbart flytspackel avsett för besvärliga underlag såsom svag betong, gips, klinker, trä med mera, snabbhärdande och fiberförstärkt. Cirkapris: 220 kr/påse.
  • Finja 260 Avjämn, Fiber snabb 25 kg. Pumpbart flytspackel avsett för limmade mattor, klinker och trägolv, torkar snabbt. Cirkapris: 290 kr/påse.
  • Golvspackel Weber 4160 Fine Flow Rapid 25 kg. Avsedd för de flesta underlag i bostäder där det krävs extra hög slitstyrka och snabb golvbeläggning. Cirkapris: 425 kr/påse.

Använda flytspackel

Exakt användningsråd varierar och du bör därför läsa igenom bruksbeskrivningen. Men övergripande går arbetet till så här:

Först förbereder du ytan som ska flytspacklas. Ytan rollas med primer, eventuella brunnar tätas, avgränsare placeras ut och springor fogas. Ibland används även nivåpinnar som placeras ut på ytan för att se tjockleken på flytspacklet. På vissa underlag krävs även armerande golvnät.

Med ytan förberedd är det dags att blanda flytspacklet. Detta sker antingen för hand med borrmaskin och visp, eller maskinellt med hjälp av en blandarpump.

Blanda spackel
Foto: Medlemmen Mikael_L

När du flytspacklar läggs flytspacklet snabbt ut i våder som flyter samman till en enda stor massa. Massan bearbetas sedan så att underlaget blir jämnt med korrekt vinkel. I badrum spacklar du exempelvis fram ett fall, medan du i ett vardagsrum förstås vill ha ett rakt golv utan vinkel. Du måste arbeta ganska snabbt eftersom den snabbt blir allt mer trögflytande - inga kaffepauser med andra ord. Vanligen går det även att bearbeta massan när den är något hårdare, omkring halvvägs in i härdningen, för att finjustera slutresultatet. Då kan du exempelvis skrapa bort eventuella ryggar.

Läs mer

Flytspackla badrummet