Julhandeln på nätet väntas växa

Svensk Handel ser tre scenarier för julhandeln, där det mest troliga innebär att julhandeln växer 1 procent.

Svensk Handel ser tre scenarier för julhandeln, där det mest troliga innebär att julhandeln växer 1 procent. Foto: HUI

E-handlarna och transportfirmorna kan få det tufft att hinna med alla leveranser inför julen.

Ska du köpa julklappar på nätet i år gäller det att vara ute i god tid, så att leveranserna hinner hem till dig. Julhandeln förväntas till stor del förflytta sig ut på nätet, och både e-handlarna och transportfirmorna kommer att ha det tufft för att hinna med. Prognosen från Svensk Handel är att e-handeln tar försäljningsandelar från butikerna och att vi får en hemmatrend där fler fokuserar på hemmet i form av julbak, pynt och liknande vilket driver upp försäljningen.

Dock har man svårt att göra en helt träffsäker prognos på grund av att det kan komma nya riktlinjer från regeringen och att smittspridningen kan eskalera. Man har därför ritat upp tre scenarier som kan ske. Det mest troliga är att fler shoppar hemifrån till följd av Corona. Blir det så är prognosen att julhandeln växer med en procent, och att årets decemberförsäljning landar på 81,7 miljarder.

Men man har även två andra scenarier som kan inträffa. Det ena är att detaljhandeln kan fortsätta hålla öppet och att folk då shoppar i butik i större utsträckning än väntat, det andra är att restriktionerna blir mycket tuffa så att en majoritet av butikerna får stänga och att e-handeln då slår i taket så att e-handlarna inte hinner med.

- Julhandeln 2020 handlar, förutom om restriktioner, om tre saker – konsumtionsförflyttningar, kapacitetsprövningar och kreativa lösningar. Stämmer allt har vi ett nytt julhandelsrekord i sikte. Om inte går vi mot ett möjligt försäljningstapp, säger Jonas Arnberg, VD HUI Research.

För dig som planerar att handla julklappar hemifrån är det därmed en god idé att vara ute i tid i år för att vara säker på att klapparna hinner fram samt att de inte säljer slut i förtid.