Byggahus.se
Hej

Jag håller på med ombyggnadsarbete på ovanvåningen på vårt hus, ändrar planlösning mm.

Eftersom det är ett gammalt hus från 1932 så har jag sneglat på miljövänliga isoleringar som inte kräver ångspärr. Dessutom har tidigare ägare misslyckats ganska kapitalt med sina inplastningsförsök :=(

Provade vid mindre arbete med linisolering vilken luktar ljuvligt och är bra att dreva med men priset var tämligen avskräckande och pappen som rekommenderades att använda som luftspärr var svårjobbad. Har idag känt lite på Vitalisolering som verkar vara ett gångbart alternativ både i hantering och pris.

Huset har ett valmat tak vilket medför att snedtak kommer möta snedtak i rummen.

Jag har tänkt mig följande uppbygnad av snedtaken inifrån och ut:

renoveringsgips gips, Plywood 11mm, glespanel, isolering 120mm (ryms inte mer), board (ej oljehärdad), ca. 30mm luftspalt mot yttertaksbrädorna. Anledning till renoveringsgips är att jag ska behålla en del av det gamla taket och då blir det fel tjocklek med standard gips.

Nu till de tre frågorna:

1. Ni som använt Vital isolering, är Ni nöjda?
2. Vad använde Ni för luftspärr?
3. Skulle gärna placera luftspärren mellan gipsen och plywooden för att underlätta hanteringen speciellt där tak möter tak, vad tror Ni om det? I gamla tider placerade man ju ofta pappen mellan ytskiktet och råsponten i innertak.

Hoppas att nån vänlig själ kan komma med lite synpunkter!
 
1. Ja - trevlig att arbeta med
2. Vindpapp

Vår konstruktion inifrån:
masonite - vindpapp - isolering - masonite - luftspalt - råspont - yttertak

Vitals hemsida har ett antal exempel på olika konstruktioner. Tyvärr är den på finska vilket komplicerar det hela en aning. Vi försökte tolka den med hjälp av googles översättningsfunktion.
 
Efter MYCKET velande om tilläggs isolering eller ej så blev det till slut vital ifrån bauhuse men den lufttäta pappen som hör till isoleringen hade de ej..

Frågan jag ställer mig är om "pappen" ens behövs invändigt, tycker en osb skiva + gips borde "bromsa" ångtätheten eller hur man ska säga?

I mitt fall gäller det bara 45mm som kommer ligga mot 5" timmer, menar en vanlig vinduk är väl helt bortkastat..bra att ha för att spänna upp inför en sprutisolering möjligtvis.

Eller duger den svarta vanliga vindppappen som man normalt sätt använder på utsidan?

Så här ser väggen ut, spontpanel - luftspalt - 3-4cm "gullfiber"matta med papp på bägge sidor, 5" timmer, (45mm vital + osb + gips).

Vad tror ni?

Nå´n annan som hoppat över papp,duk som använt sig av vital eller liknande isolering typ termoträ?
 
Alpha; Hur blev det med papp etc invändigt för dig? Jag avser att under hösten göra en snarlik operation med samma förutsättningar, dvs timmerväggar som ska få 45mm Vital på insidan samt 145x45mm vital på en ny vägg. Jag har inte varit till Bauhaus ännu utan försöker förbereda så mycket som möjligt i förväg och vill därför gärna veta om pappen behövs, om jag ska köpa vindduk istället eller nåt annat. Vitals hemsida på svenska och engelska lämnar en del att önska, den finska är väkdigt mer omfattande men det hjälper inte mig så mycket.
 
Jag kan inte avgöra om du behöver papp eller vindduk, fick ju inga svar själv på den frågan så jag tog eget beslut :)

Vad gäller själva duken som jag undrade i ovanstående inlägg så är den på bägge sidor såg jag senare som jag antar "håller" isoleringen på plats.

Men själva duken liknar faktist en vindduk sen om det är meningen eller ej vet jag inte.

Har isolerat klart nu hos mig även skivningen och jag använde mig inte av någon papp eller vindduk utan bara isolering mot timmervägg sedan spån/osb + gips vilket i sig ger ett ångmotstånd som jag förstått.

Ett tips när du ändå har bara timmerväggar invändigt se till att kolla drevningen emellan timmret ev dreva om med lindrev om det behövs om du nu har panelklätt på utsidan.

Har för mig att det ska vara högre ångmotstånd på insidan än utsidan är inte SÄKER så kolla upp det..

Vad gäller själva vital så är den verkligen underbar att jobba med, skar skivorna med cirkelsågen de blir lite damm.

Lite lustigt är att den endast är 88cm hög(om ja minns rätt) samt så brinner den som den vore indränkt i bensin trots att den ska ha brandhämmande medel men men nu är den på plats iaf å börjar det brinna så är ju kärntimmret inge bättre skydd precis..

Var inne på linullsisolering ett tag men slog av den tanken när priset var över 130kr/kvm.


Lycka till med renoveringen :)
 
Jag har åxå ett gammalt hus. Ett rum på övervåningen behövde en isolerad vägg mellan rummet och ett gammalt kallförråd. Velade LÄNGE fram och tillbaks när det gällde materialfrågan. Mycket svårt att välja.

Vi köpte VITAL, den var TOKDYR jämfört med vanlig rockwool/glasfiberull. Det sistnämnda ville jag inte under några omständigheter arbeta med pga att de egenskaper det har mot hud osv. Sen ville jag inte ha in plast i konstruktionen så även om det blev 3 gånger så dyrt som med vanlig isolering får man ta sånt ibland.

Vi körde 120mm skivor som var 56.5cmx87cm. Underligt mått men det var det enda de sålde på Bauhaus. Märkligt att VITAL inte kunnat sälja in sitt koncept till andra aktörer? Priskonkurrens finns inte och det är synd. Kapningen av isoleringen ställde mig en del bryderi i början. Kniv gick inte, brytbladskniv funkade skitdåligt. Räddningen blev (som vanligt) min japansåg. Ville inte köra med maskin pga dammet. Japansågen klarade jobbet på ett udda sätt. Den skar snyggast och bäst när man putte sågen framåt (dvs åt fel håll för det är ju en dragsåg). Då funkar det utmärkt! En bandsåg hade nog varit det bästa men jag hade ingen sån i snickarbyxorna just då :D.

Återstår att se om det var värt pengarna. Jag tycker det borde gå att få ner priset på detta. Speciellt som det känns som den är rätt mycket billigare att tillverka än LINISOLERING som kostar alledes strax över Vital. Jag betalade 169:-/m2 för Vital, Linisolering kostade c:a 190:-/m2.

Isoleringen var iaf lätt att arbeta med och dammade i princip inget. Det blev lite "tussar" när jag kapade med min såg men de sparade jag och tätade minde glipor med. Bra när huset är lindrigt rakt ;)
 
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.