Ventilation i friggebod

8k läst  2 svar

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Har försökt läsa på i många trådar ang. hur man bäst ventilerar en isolerad friggebod utan att bli annat än ytterligare förvirrad. Hittar ingen bra tråd även de om bastu i friggan var upplysande. Kan någon hjälpa mig i mitt fall?

  Boden är 15m2 och isolerad (145 i väggar och golv/ 170 i taket) och diff säkrad. Boden är tänkt att ständigt vara uppvärmd med minst 10 grader ev högre i bostads/gästrums delen. Ev kommer den i framtiden att användas som permanent boende för tonåringen och till dess som gästrum/extra rum och ev kontor. Fönster och dörrar är tättade enligt senste rönen. Boden är avlång och består av tre rum i rad, varav det ena är ett förråd (ca 3m2) i ena ändan. Det är ingen dörr mellan det lilla förrådet och det angränsade rummet. Förrådet tänkte jag max värma till 10 grader och ha högre temp periodvis i de två andra rummen.

  Hur fixar man ventilationen till det lilla stängda förrådet? Räcker det med en tallriksventil/överluft mellan förrådet och angränsade rum och ett tillfuft ventil i stora delen och ev en tallriksventil för utluft också den i stora delen. Kommer värmen från stora delen att vandra fritt till lilla förrådet och behövs det element i den delen?

  Eller behövs det typ en PAX231 fäkt för utluften? Eller skall man placera en talrriks ventil i förrådet för utluft och ha en tillluftsventil i andra änden av boden och lita på själv drag vintertid och vädring sommertid
  Hur skulle ni göra? Var skulle ni placera ventilerna?

  Tacksam för era synpunkter

  Frigge
   
 2. G
  Medlem Nivå 7
  Hej, det vore spännande att höra hur du gjorde till slut och om du blev nöjd med resultatet? Jag står inför en liknande situation.
   
 3. A
  Medlem Nivå 1

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: