Byggahus.se
Vi ska bygga ett nytt hus i suterräng och badrummet på undervåningen har thermomur som vägg.

Jag vet hur man bygger säker våtrumsvägg med reglar men hur gör man med thermomur? Enligt monteringsanvisning av Jackon Thermomur så räcker det att klä insidan med gips men räcker det även för badrum? Spontant är ju väggen stum och man kan få fäste med plugg&silicon i betongen bakom cellplasten.

Någon som har koll på detta?
 
  • Ritning av ett badrum i suterräng med markerade mått och inredning inklusive badkar, toalett och handfat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Spontant så är det ju långt in till betongen.
Allt kräver då väldigt långa skruvar.
Sen att fästa stående saker går säkert så länge dom inte hänger på väggen.
Annars regla upp med en 45a och isolering plus plyfa, gips så har du ett installations utrymme.
 
B
Hur gick det med bygget av badrumsväggen? Står själv inför att bygga badrumsväggar mot redan resta stommar av Thermomur (Sutterränghus med isodrän där det är återfyllt).

Tror inte heller att det är några som helst problem med att fästa skivor/reglar mot TM, då många av reglarna vi använt för gjutning av trappor mot TM har suttit som berget. Är mer bekymrad över fuktbalansen och fukten som är kvar i betongkärnan. Säg om vi innanför TM bygger ett installationskikt med 45x45 reglar, ovanpå det 15 mm plyfa, våtrumsskiva, tätskikt och kakel.
Om då fukten från betongkärnan vandrar mot insidan och fastar mellan cellplasten och tätskiktet, borde den utsätta reglarna samt plyfa för fukt som inte har någonstans att ta vägen på grund av tätskiktet på insidan.

Jackon skriver i sin monteringsanvisning att dammspärr (antar att de menar ångspärr) bara ska användas om väggen har utläktning, är isolerad med mineralull samt motfyllnadshöjden är mindre än halva vägghöjden. Svensk text om byggnormer för invändig behandling av väggar, brandsäkerhet och isolering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

I USA där flera liknande system så kallade ICF finns på marknaden verkar konsensus vara att man inte ska använda någon invändig ångspärr. Se några länkar med info kring ångspärr:

https://www.foxblocks.com/faqs/vapor-barrier-required-inside-face-icf-wall#:~:text=No.,requirements%20as%20a%20vapor%20barrier.

https://buildblock.com/asked-answered-icfs-need-vapor-barrier/

https://www.strongholdicf.com/wp-co...nical-bulletin-vapor-barrier-requirements.pdf (den här länken skriver att man ska till och med undvika material som har hög ångmotstånd/låg genomsläpplighet mot TM för att låta den naturliga fuktvandringen från TM-kärnan att ske obehindrat)

Är det bättre då att vid badrumsväggar regla om med plåtreglar och hitta något oorganiskt alternativ till plyfa?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.