Byggahus.se

Vårgårdahus - varning!

51k läst  159 svar

 1. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  Ni kanske har hört reklamen, vi bygger drömhuset! Vårgårdahus gör reklam för sina husmodeller i radio och på internet men efter att ha läst nedanstående så hoppas vi att ni som funderar på att köpa hus från det här företaget tänker om. Vi har i efterhand hört om många som är missnöjda med Vårgårdahus men informationen når inte ut. Vi önskar att vi hade fått den här informationen innan vi valde husleverantör och väljer därför att dela detta.

  För två år sedan bestämde vi oss efter flera års husletande för att istället bygga hus. Vi jämförde flera hustillverkare men valde till slut ett hus från Vårgårdahus AB. Enligt deras hemsida ska de bygga drömhuset i nyckelfärdigt utförande och ett nyckelfärdigt hus var precis vad vi letade efter då vi inte räknade med att ha tiden att bygga själv.

  Problemen började redan när plattan skulle gjutas. Vi hade kontakt med en kunnig person som kunde utföra arbetet under hösten 2017, vi ville att plattan skulle gjutas innan det blev allt för kallt ute, men eftersom Vårgårdahus inte skickade ritningarna trots upprepat tjat från vår sida så blev det inte så. Plattan gjöts istället av ett för oss okänt företag i januari 2018 efter att snön hade lagt sig bara någon dag innan huset levererades. Detta med ett riktigt dåligt resultat som följd vilket har lett till en rad problem i efterhand.

  När det var dags att välja en snickare som skulle hålla i hela entreprenaden så gav vi tips på lokala entreprenörer men Vårgårdahus tilldelade oss istället en entreprenör som vi inte visste någonting om men Vårgårdahus lovordade denna entreprenör och uppgav att de kollat hans referenser mm (visar sig senare att entreprenören inte har byggt något hus i egen regi tidigare), varför vi skrev på avtalet med entreprören. I efterhand är det så mycket vi skulle ha gjort annorlunda men vi visste inte hur vi skulle gå tillväga för att hitta en egen snickare då Vårgårdahus satt på informationen angående hur mycket entreprenören skulle få betalt mm, det här var ju ändå ett nyckelfärdigt hus vi köpte.

  I januari 2018 påbörjades byggnadsarbetena. Vi kände en stor oro redan från början då entreprenören sällan var på plats och hade en otroligt dålig samordning med övriga underentreprenörer. När vi utryckte vår oro till Vårgårdahus fick vi dock lugnande besked om att allt gick enligt plan. Den 18/6-2018 blev vi från Vårgårdahus och entreprenören lovade att huset skulle vara inflyttningsklart. Vi behöll vår lägenhet några veckor extra och planerade in semester utifrån flytten (vilken vi visste skulle bli stökig med en två månaders bebis och en femåring). Den 18/6 kom och gick och huset var inte klart men den 30/6 fick vi i alla fall flytta in (sista dagen innan vi skulle vara ute ur lägenheten). Problemet var dock att vi inte fick flytta in ett fint färdigställt nybyggt hus. Vid inflytt var badrummet uppe fortfarande inte brukbart, i vardagsrummet var inte ens golvet färdiglagt och i övriga delar av huset var saker inte klara eller illa utförda. Utsidan av huset var inte heller klar, taket var inte färdiglagt, panel saknades mm. Det stod två överfulla kontainrar ute på gården och armeringsmattor mm låg slängda runt om på tomten, inte särskillt lämpligt för en barnfamilj. Garaget som vi byggt i egen regi var så överfullt med byggmaterial så att vi knappt fick in våra flyttlådor. Detta var minst sagt vad vi föreställt oss inför då vi skulle äntligen skulle få flytta in i vårt hus.

  Under sommaren hade vi ständigt hantverkare här vilket inte var enkelt med en liten bebis som inte kunnat sova pga höga ljud, ja det hade nog inte varit en rolig situation även utan barn. Vi hade ständiga samtal med Vårgårdahus men de hade ingen konkret hjälp att erbjuda.

  Nu är det snart december och i skrivande stund har vi ett obrukbart badrum på nedervåningen, ett lutande och buktande golv på nedervåningen och övervåningen (som sagt skulle den dåligt utförda plattan leda till en rad problem), ett kök som inte är färdigställt, målningsarbeten och snickerijobb som återstår. Åtgärder på golv i hall, tvättstuga och i badrummet uppe återstår också. I det här skedet vill Vårgårdahus nu avsluta det här projektet och kräver oss på pengar för deras slutfaktura. Projektledaren har en otrevlig ton och från säljchefen på Vårgårdahus får vi inte längre något svar. Vi har krävt avdrag på fakturan för försening och för att de enligt konsumentverket använder oskäliga avtalsvillkor men de har nu kopplat in sin jurist. Det är inte lätt att som privatperson utan ingående kunskap i entreprenadrätt och konsumentlagstiftning stå upp mot ett stort företag med alla resurser på sin sida. Vårgårdahus lägger allt ansvar på entreprenören och vill inte hjälpa oss med att få huset färdigställt då de bara tar ansvar för de saker som levererats och inte som de marknadsför sig är intresserade av att leverera ett nyckelfärdigt drömhus.

  Jag skulle kunna skriva så mycket mer om detta, om alla hundratals timmar som gått åt till telefonsamtal, mail, rådgivning med jurister mm mm men jag nöjer mig där och hoppas att alla ni som funderar på att bygga hus tänker till en extra gång om ni överväger att köpa ett hus från Vårgårdahus och om det är någon annan som varit i konflikt med Vårgårdahus så får ni gärna berätta hur det har gått för er?
   
 2. H
  Medlem Nivå 2
  Sjukt tråkig situation för er, kan tyvärr bara lida med er. Vi byggde också med vårgårdahus och vi är bara nöjda med allt rakt igenom, allt från säljare till teamet som satte ihop huset. Vad blev det för konstigheter med plattan förresten?
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Nivå 12
  Lider med er. Fruktansvärt jobbigt.
  Råder er att inte betala. Bestrid faktura.
   
 4. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  Ja det har vi gjort. Dom säger att vi inte har rätt att göra det men eftersom vi inte heller får ihop hur dom räknat ihop beloppet och då dom vägrar skicka en specifikation så tycker jag att vi borde ha rätt till det?
   
 5. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  Vad härligt att höra att allt gick bra för er har tyvärr fått höra om i nuläget 12 stycken andra som har blivit drabbade på liknande sätt som vi pga Vårgårdahus. Entreprenören säger att plattan brann för snabbt men vi är orolig att det är någonting mer då inte kantelementen är raka heller.
   
 6. F
  Medlem · Nivå 13
  Du skriver inledningsvis att ni köpte nyckelfärdigt men det du senare beskriver stämmer inte riktigt med nyckelfärdigt.
   
 7. H
  Medlem Nivå 2
  Vårgårdahus säljer endast huset. sen brukar dom, om man vill hjälpa till att välja ett företag som sätter ihop det. För mig hade jag 2 parter. Vårgårdahus och team lyckebacka. Team lyckebacka hade allt ansvar för bygget snickare rörläggare osv osv men vårgårdahus levererar huset.
   
  • Laddar…
 8. P
  Medlem · Nivå 12
  Är Vårgårda totalentreprenad eller har ni köpt huset av Vårgårda och den anlitat snickaren själva?
  Vilka har ni skrivit avtal med?
  Vad säger KA, kan ju inte vara ett godkänt bygge?
   
  • Laddar…
 9. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  Vårgårdahus marknadsförde det som ett nyckelfärdigt hus men det visade sig sedan att vi skulle ha ett separat avtal med snickaren som sedan tagit in underentreprenörer. Vårgårdahus hittade en snickare, kollade referenser, tog fram avtal mm så vi behövde bara skriva på avtalet med snickaren. Ett stort misstag så här i efterhand. Vår ka är lika bekymrad som vi men det är inte mycket han kan göra annat än att han är på snickaren och husföretaget att dom måste fixa det här..
   
 10. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  Det är det som är problemet, att dom sålde in det som nyckelfärdigt men sedan framkom det att vi skulle ha ett separat avtal med snickaren som dom tog fram åt oss. Vi anser ju att dom åtminstone har gjort sig skyldiga till falsk marknadsföring och att dom inte använder sig av justa säljmetoder..
   
  • Laddar…
 11. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  I vårt fall la dom fram det som att vi inte kunde sköta upphandlingen av entreprenör själv, vi hade ju ingen koll på hur mycket snickaren förväntades få betalt mm för att vi skulle få huset för det pris dom räknat fram. Men det är nog väldigt olika beroende på vilken säljagenten man har att göra med..
   
  • Laddar…
 12. H
  Medlem Nivå 2
  Nej vårgårdahus kan ju omöjligt veta vilket pris de blir om du väljer egna snickare. Det kan ju skilja i löner, hur lång tid det tar osv osv. Det du får av dom ifall du väljer hantverkare själv är pris på stomleverans vitvaror osv osv.
   
 13. Sofie Hulin
  Medlem Nivå 5
  Vi diskuterade aldrig det alternativet ens utan dom sålde in det som en helhetslösning
   
  • Laddar…
 14. K
  Medlem Nivå 6
  Mycket tråkigt att höra om ert projekt, lider med er!
  Vad lär vi av detta....Bygg aldrig hus utan att teckna nyckelfärdig totalentreprenad, dvs med endast ETT kontrakt.
   
 15. R
  Medlem · Nivå 11
  Jag skulle säja att det är viktigare att välja rätt entreprenör för grund/platta/montage mm. än att välja rätt husleverantör vid delad entreprenad.
   
  • Laddar…