Byggahus.se
Vi har nu grävt ut 20-25 cm helt och hållet under det kommande lilla växthuset på 6 kvm och det är nu dags för markduk, grus, sättsand och till sist marksten. I hörnen har vi grävt ut gjuthål till frostfritt djup där nedgjutningshörnen på huset skall sättas fast. Inne i huset är tanken att bara använda markstenen som en gång och sedan runt den ha singel där hinkarna med plantorna ska stå. Vi tänker oss att det är smart då det inte blir så blött och smutsigt på golvet när man vattnar. Är det okej tänkt av oss? Finns det nackdelar som vi inte tänkt på?

Vi tänkte odla i 10 L plasthinkar, vita sådana så jorden inte torkar ut så snabbt. Hur mycket dräneringshål behövs borras ut? Bör man ha leca i botten?

När det gäller sidorna på ramen mellan hörnen så tänkte vi oss att den vilar direkt på markstenen som vi lägger en rad av direkt under hela ramen. Behöver den sättas fast mer? Huset är ett Odla 60 med aluminiumstomme och kanalplast. http://www.skanskabyggvaror.se/produkt/vaxthus_odla_60_6_0_m_aluminium_kanalplast-3972
 
Jag har ett par kommentarer kring hinkarna. Vad skall ni odla? 10 L hinkar är inte så mycket. Det räcker med att borra ett hål i botten för att överflödigt vatten skall rinna ut. I somras odlade jag tomater i 20 L hinkar. Man var tvungen att vattna varje dag. Färgen på hinken har ingen betydelse. Det är framför allt ur bladen fukten dunstar.
 
Singel är ju väldränerande och bra.
Det brukar bli en del jordspill i ett växthus. Med tiden (lång) kan det bli jordigt i singeln, men det bör gå att hålla snyggt med hjälp av krattning så att jorden ramlar ner.

Det blir nog bra som ni tänkt göra.

Vita hinkar gör att rötterna inte blir så varma, så det är rätt tänkt, sedan om det i praktiken har någon betydelse är kanske mer tveksamt då alla krukor i professionell odling tycks vara svarta...
Svart plast är dock den som bäst står emot solens uv-strålning som bryter ner plast, så svarta hinkar/krukor (i plast) överlever nog något år längre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.