personstar

Växthus

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. S

  Grund till växthus på plintar på berg

  [citat] Knepigt och lite svårt när det skiljer så mycket på nivån Att du skulle helt mura upp något som håller bra var inte tanken , det som jag tänkte på är att du får en barriär mot de massor som du tänk fylla med invändigt och ett stöd för de balkar som ska ligga på plintarna , det blir en form av balkar ( 50 cm höga enligt dig ) som kommer att väga rätt bra mycket Sådana
  skutten11 · 1d · 4 svar · 144 läst
  ·
 2. 13th Marine

  Bygga självvattnande odlingslådor.

  Hmm, vill man låta jorden ha kontakt med vatten eller att rötterna söker sig ner genom lecan för att hitta vatten? Är det det första så borde jord i en strumpa av fiberduk som sedan går ner i rören funka.
  13th Marine · 10d · 4 svar · 202 läst
 3. Benny_o_Lina

  Visa ditt växthus !

  Länge sedan jag startade denna tråden :) Kul och se att den inte dött bort helt.. Tänkte bidra med en bild på hur mitt såg ut i somras..
  Benny_o_Lina · 22d · 116 svar · 128,4k läst
  ·
 4. Fulkemisten

  Bygga om del av logen till, hm, "växthus"..

  Funkar säkert med öppnare och vanliga fönster. De där öppnarna brukar gå att ställa in på vikt och de är ofta tänkta att lyfta ett fönster uppåt och inte utåt/åt sidan då det ju blir mindre belastning. Ju mer massa man har desto mer värme kan man lagra och ju mer jämn temperatur får man. Ni kan ju alltid i efterhand gräva ett energilager utanför om det går. Annars är vatten
  Fulkemisten · 26d · 27 svar · 1,5k läst
  ·
 5. GoForIt

  Orangeri/växthus med pool

  Hej, och välkommen.. Det låter som ett stort och spännande projekt. Beskriv gärna era planer/frågeställningar lite mer detaljerat och bifoga någon bild/skiss på hur ni tänkt, så kommer det nog fler inputs..
  GoForIt · 10 jan · 1 svar · 2,3k läst
 6. B

  Kan man plantera Thujor på vinter?

  I krukor så blir det stora temperaturväxlingar jämfört med nere i jorden och det mår de inte bra av, men det är inte heller bra med 10 plusgrader i en rätt mörk källare. Växter i krukor som man vinterförvarar utomhus brukar man försöka isolera (löv, tidningar, frigolit etc.) så att det blir en jämnare temperatur i krukorna. När jorden är frusen går det förstås inte att vattna
  BirgitS · 10 jan · 8 svar · 299 läst
 7. G

  Möglig vinranka

  [citat] mitt växthus är hemmagjort. Så det finns glipor naturligt :p men ska testa med att öppna dörren lite osv.
  gnsmk · dec '17 · 15 svar · 445 läst
  ·
 8. G

  Hur ska jag beskära vinrankor?

  [citat] Yes. Tänkte mest så att man inte tar kål på den första året.
  gnsmk · nov '17 · 31 svar · 958 läst
  ·
 9. B

  luftfuktighet i vinterförvaring medelhavsväxter

  Har byggt ett som tänkt kombinerat gästhus sommar/ växtförvaring vinter. Funderar hur man håller luftfuktigheten i schack för att slippa mögelbildning. Huset 15 kvm, är isolerat, 40 mm kanaplasttak, 3 glas fönster för ljusinsläpp. Temperaturen bör ligga 6- 12° C för växttrivsel. Märker att luftfuktigheten åtminstone nu på hösten har en tendens att stiga uppåt 75 % relativt.
  Berraropnäs · nov '17 · 0 svar · 227 läst
 10. KnockOnWood

  Automatisk bevattning

  Ni har det bra ni (eller har ni egna brunnar?)! Här är det bevattningsförbud sedan försommaren, så det gäller att springa med hinkar och vattenkannor.
  KnockOnWood · nov '17 · 30 svar · 14,5k läst
 11. Maveric77

  Så byggde jag mitt orangeri/trädgårdshus - Inspiration och bilder

  Tack @Dalbotös ! Måtten är ca 7,5 x 3,5 meter.
  Maveric77 · okt '17 · 25 svar · 12,8k läst
  ·
 12. C

  Putsa toppen på mur som växthus ska stå på?

  Du kan också montera glaspartierna som tänkt, och lägga en regnskyddande plåt på utsidan så vatten inte står samlat på en plan yta. Alt putsa ett fall på den exponerande delen.
  corre · sep '17 · 4 svar · 535 läst
  ·
 13. L

  Nita ihop presenningar?

  Kardborreband kanske är en bra idé. Det skulle jag kunna sy fast på båda bitarna och komma åt med en handsymaskin. Undrar om de klarar så grova material bara.
  lubbe75 · sep '17 · 7 svar · 377 läst
 14. PNO

  Grund till växthus

  Det är lite olika på olika modeller om de är avsedda att fästas i enstaka punkter, typ plintar, eller om de ska stå på en sockel av till exempel lecablock eller skruvas fast i ett tralldäck eller liknande. Den förra modellen har kraftigare balk nertill medans den senare har en klenare profil. Jag valde modellen för sockel då den förstärkta typen var betydligt dyrare. När jag jobbade
  PNO · aug '17 · 62 svar · 48,9k läst
  ·
 15. N

  Hydroponisk odling?

  Jag tror jag har tagit upp frågan förut, men tror inte jag har hittat nån lösning ännu. För att göra rent hydroponiska system så har jag sett att det är vanligt att man använder väteperoxid. Det finns vattenreningstabletter som vad jag förstått alstrar väteperoxid när man löser upp dem i vatten, Biotab Clean Water heter en sort som finns på t.ex Jula och Clas O. De finns i två
  Nerre · jul '17 · 261 svar · 45,7k läst
  ·
 16. Oldboy

  Växthus grund

  Frigoliten kan du använda som markisolering för att behålla värmen i grunden inne i växthuset. Dvs du ställer den utanför grunden så djupt du orkar gräva (60-70 cm). Ska du ha ett uppvärmt växthus/orangeri/uterum så kan det vara ett annat läge, men för ett vanligt kallväxthus är det utmärkt. Normalt gjuter man en armerad sula att mura en grund ifrån. Om man frångår det så
  Oldboy · jul '17 · 3 svar · 1,0k läst
 17. sir_daniel

  Solfångare för växthusuppvärmning.

  En modern cirk pump drar inte många W/H annars kan du sätta en solcellsdriven historia med batteribackup. Alt skippa batteri då kommer den börja snurra när solen lyser (samt då när vattnet värms)
  sir_daniel · jun '17 · 3 svar · 540 läst
 18. 13th Marine

  Bygga eget växthus, ritningar?

  I vårt växthus står nedersta på "syllen", och de ovanför hänger på det. https://www.harald-nyborg.se/glashallare-20st.html finns säkert ställen man kan köpa större paket, går säkert att bocka till själv om man vill. Urtag funkar säkert bra, kan bli svårt att byta trasiga rutor bara. Samt få dem att inte skallra.
  13th Marine · jun '17 · 3 svar · 905 läst
 19. S

  Någon med Juliana Junior 12,1 med fundament?

  Jag har ett junior 10m2 med stålsockel, det är lika brett, men har en sektion mindre på längden. Jag kan mäta bredden på sockeln i helgen om du är hjälpt av det. (Om jag hade byggt i dag och gjutit en stabil ram hade jag helt hoppat över sockeln, det blir en ganska rejäl "tröskel" som hade varit skönt att slippa.)
  snoddas2 · maj '17 · 1 svar · 693 läst
 20. Snigla

  Impulsivt & oplanerat litet växthusbygge..

  Panelen målas vit.,och sedan var det dags att börja med golvet! Vi har mycket växter inne som växer oss ur huset och vill komma ut i "värmen" :) Vi har, som ni troligen anat, inte jämnat till marken.. så det blir till att väga in golvet sådär lite lagom. Eller ja.. golvreglarna iaf. Både regelverket och golvmaterialet blir/är impregnerat (kändes mest rätt då det står på backen
  Snigla · maj '17 · 25 svar · 10,1k läst
  ·
 21. W

  Diverse frågor om växthus

  Vi har en lite knepig tomt i ett område där husen står väldigt tätt. Vår södergavel är bara 7,5 m från tomtgräns och grannens norrgavel är barq ca 4 m från gränsen. Vi vill ju spklart använda vår södersida till ngt vettigt men för att få lite avkildhet behövs ett insynsskydd mot grannen. Först tänkte jag plank men sen slog det mig att vi kanske skulle kunna bygga ett växthus
  weyk · maj '17 · 0 svar · 546 läst
 22. A

  Växthus, rött med kanalplast ca 2.40 x 3.30

  Hej. Jag vet inte om det går att få tag på Maxi-serien någon annan stans än willab garden. Men juliana serien som de också säljer finns att köpa över webben på ett flertal olika ställen, och då är det 20-30% billigare. Det enda (tror jag) man går miste om då är Willabs garanti, men tänkte mig själv klara mig utan den.
  Andreas75 · maj '17 · 1 svar · 501 läst
 23. G

  Frostskydd med värmekabel i odlingsbänkar i växthus

  Det kanske är så att plantorna klarar sig, känner mest för att dra på hängslena också. Förvisso stiger värme men i det här fallet tänker jag mest att få till ett mikroklimat under duken, inte att värma plantorna eller jorden :-)
  gunric · apr '17 · 3 svar · 712 läst
 24. klaskarlsson

  Uterum - Växthus - ångspärr

  Jag tänker såhär: *Plasten är till för att skydda så att fukt inte tränger in och kondenserar inuti isoleringen *Man måste se till att alltid ha varmare (fuktig) luft på insidan, blir det kallare på insidan kan man få en reverserad kondensation (tex på våren). *Jag antar att ytterväggen till huset är intakt (inkl ev plast osv) - annars skall man ju bygga som huset är byggt helt
  klaskarlsson · apr '17 · 1 svar · 716 läst
 25. G

  Rustik yta på mur

  Jag har gjort mur för växthus och vill ha en rustik yta. Tänkte endast slamma ytan och borsta. Räcker det ? Eller kommer det spricka lätt ?
  gnsmk · apr '17 · 0 svar · 623 läst
 26. S

  Kan man placera växthus på befintligt trädäck?

  Det går bra om däcket klarar av extravikten. Du måste förankra växthuset på trädäcket på något sätt endå. Brukar fungera med vinkeljärn. Ditt trädäck måste också vara plant. Kolla först med långpasset så det inte är lagt med fall för då kan du få världens problem när du ska glasa.
  s97danl · apr '17 · 1 svar · 1,4k läst
 27. C

  Fästa växthusplast

  Du kan ju skruva en list ovanpå plasten, då låser det bra och går att demontera relativt enkelt och helt. Vissa bygglador har tunna tryckta lister i lager, då slipper du såga upp en regel också.
  corre · apr '17 · 3 svar · 1,2k läst
 28. M

  Bygga växthus

  martinåsaka · mar '17 · 10 svar · 1,5k läst
  ·
 29. hsd

  Trätrall i växthus?

  Jag lade små betongplattor ca 15x20 cm, lätt att spola av
  hsd · mar '17 · 6 svar · 1,3k läst
 30. kenneth5828

  Timerinställd fönsteröppnare?

  Något sånt här ? http://www.abilia.com/sv/produkt/fönsteröppnare?product_category=25 Hadde något liknande i lägenheten, finns lite olika sorter, iregel går det under hjälpmedel.
  kenneth5828 · mar '17 · 3 svar · 874 läst
Laddar...