Utbyte av trasig spisplatta.

12k läst  6 svar

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Jag undrar hur man skulle gå tillväga om man skulle byta en trasig spisplatta. Skulle man skuva av den övre "kåpan" (metallhöljet runt alla plattor) för att komma åt plattorna eller?
  Hur är plattorna inkopplade? På plintar eller är det någon slags snabbkontakt?

  (Bryta strömmen är en självklarhet).
   
 2. R
  Medlem Nivå 6
  Dra ut spisen och skruva ur skruvarna som sitter i sidan upptill. Lyft upp "hällen". Där sitter plattorna fastspända underifrån. Elen är inkopplad på plint. Märkt 1-2-3-4 har jag för mig. De sitter inte logiskt så märk gärna upp trådarna med en spritpenna genom att märka tråd 1 med ett streck tråd 2 två streck osv. Lätt som en plätt ;) Lycka till.
   
 3. E
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret! En liten fråga till... Om spisen ligger på 400 V drivs varje enkild platta på 400 V då? Jag antar det, men frågar för att vara helt säker. :)
   
 4. Bjurran
  Medlem Nivå 9
  Själv ser jag ju inte varför man skulle köra lägre volttal men det enda är väl att mäta det lite försiktigt... Ev. kanske det finns någon märklapp på den befintliga?
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Om spisen är märkt 400V så är skall plattorna ha 400V. Men bara för att det är 3 fas så behöver det inte vara en 400V spis. Märkningen kan ibland vara mycket otydlig om detta. Så det enda sättet att säkert veta är att se vad som står på plattorna, eller se till att få exakt rätt variant som reservdel.
   
 6. Fotografen
  Medlem · Nivå 15
  Brukar stå ELEMENTSPÄNNING bak på märkskylten, saknas detta får man se efter på plattorna för att vara säker.
   
 7. R
  Medlem Nivå 6
  Precis.. Det är elementspänningen som är den väsentliga.. Den måste du veta innan du beställer platta.. Har du elementspänning 400V så blir det inge bra att sätta i en platta på 230V.. Tvärt om gör inte så mycket, men det tar en jä*la tid innan plattan blir varm..

  Öppna spisen och titta på plattan. Kan stå en märkskylt på dem oxå.. Men lättast är ju att titta på spisens märkskylt.
   
Taggar: spisplattor

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: