Byggahus.se

Tomtintrång!

 1. simon12345
  Medlem · 10 inlägg

  simon12345

  Medlem
  Hej, vi är i en tvist med kommunen gällande ca 130m2 tomt där dom vill ha underjords ledningar/ledningsrätt över vår tomt. Detta innebär att vi inte kan planera träd eller liknande 4 meter i bredd och längs med hela tomten i bakkant. Det är dock U-märkt mark men vi har inte skrivit något avtal med kommunen om ledningsrätt.

  Nu vill dom ersätta oss med tomtpriset vi köpte för ca 1 år sedan delat med antal m2 dom ska ta, plus 100kr extra per m2.
  Tomten kostade ca 300k och fastigheten är idag (då vi byggt hus och planerat etc) till strax över 4 miljoner. Hur ska man tänka? Vi har ingen erfarenhet, har ni?
   
 2. H
  Medlem · Dalarna · 1 905 inlägg

  HSP

  Medlem
  Vad är det för ledningar de vill dra? Har de inga andra lämpliga alternativ för att dra ledningar då kan de tyvärr "köra över" er det tar bara lite längre tid för kommunen.

  För att ha en chans att få till en annan placering är se till att "bevisa" att ledningarna blir en stor olägenhet för er. Det är troligtvis enda möjligheten...

  Som du säger så innebär ledningsrätten en begränsning av användningen av berörd mark. Bara du kan bestämma om ersättningen räcker... Men säger du nej till kommunens förslag då kan värderingen avgöras i annan instans. Och den kan även bli lägre.
   
  • Laddar…
 3. simon12345
  Medlem · 10 inlägg

  simon12345

  Medlem
  Mycket bra svar. Det är dagvattenledningar detta gäller och dom kan (enligt någon konsult) inte dra det någon annan stans...vet inte varför.

  Tycker ersättningsnivån är ganska låg, men vet inte hur den beräknas då det är liksom en fastighet - är det samma som ett år tidigare då det bara var en oberarbetad tomt? :) Svårt detta!
   
 4. H
  Medlem · Dalarna · 1 905 inlägg

  HSP

  Medlem
  En markägare har alltid rätt till ersättning för markintrång enlig exploateringslagen. Utöver markvädersersättningen ska ett påslag på 25% läggas till.

  Vet dok ej hur olika "marktyper" värderas. Men det skiljer om det är olika "marktyper"

  Be och få uträkningen för just din mark...
   
 5. N
  Medlem · 786 inlägg

  Nils ST

  Medlem
  Expropriationslagen är det dock som styr intrång som detta, annars korrekt beskrivet ovan. Nu är ju dock fallet att Ledningshavaren försöker komma överens med TS här så då kan man ju komma överens om vad man vill. Så det kan vara värt att tänka på att ledningshavaren kommer oftast billigare undan genom att komma överens om en ersättning som är uträknad enligt konstens alla regler än att behöva förlänga och fördyra processen hos lantmäteriet genom att låta dom värdera och besluta om ersättning. Man kan generellt säga att en ledningshavare hellre betalar lite extra i ersättning för att det ska gå fort och för att slippa krångla till det hos LM. Kan vara värt att tänka på.

  Kan tillägga att om marken är reserverad för u-område så är det inte så mycket man kan säga till om. Då är det planerat från början att ledningen ska gå där och fastighetsägaren bör vara medveten om det redan och Marknadsvärdeminsknimgen bör således inte bli speciellt mycket.
   
 6. P
  Medlem · Gävleborg · 867 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Jag förstår inte riktigt var tvisten ligger. Du säger ju själv att marken är U-märkt, det borde den väl rimligtvis varit redan när du köpte den? Du har alltså köpt mark som du visste om var till begränsad nytta, och nu får du pengarna tillbaks för den (och mer därtill). Vad mer kan man begära?
   
 7. simon12345
  Medlem · 10 inlägg

  simon12345

  Medlem
  Vi betalade ca 60tkr för marken som dom tar i anspråk, ersättningen är ca 6tkr...dom erbjuder 350/m2 och sen 10% av den summan.

  U marken var inte markerad på nybyggnadskartan, bara illustrerad som prickmark. Vi har fått till oss att vi inte får plantera träd, häck eller staket här längre/att dom ska rycka upp det.
   
 8. yonna
  Medlem · Österlen · 7 336 inlägg

  yonna

  Medlem
  Eftersom det gäller vatten kommer man väl gräva ganska djupt och då kan TS sätta mindre aggressiv häck efter att grävningen slutförts. Detta skriver jag som en förmodan och TS bör naturligtvis kolla detta. Går det inte att få kommunen att lägga ledningarna i tomtgräns?
   
  • Laddar…
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 683 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Så det är det senare som gäller? Det är inte helt lätt att hänga med.
   
 10. simon12345
  Medlem · 10 inlägg

  simon12345

  Medlem
  Ja jag förstår. Detta är en situation som är pågående och utvecklas dag för dag verkar det som. Kommunen har tagit in extern hjälp. Dom ger besked och sen backar/ändrar dom sig...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.