Stenkista

11k läst  16 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Har kollat runt lite på forumet angående stenkistor men inte riktigt hittat något som passar.
  Har en stenkista idag där det går ut kök, tvätt o dusch, avloppet går till en brunn där det i sin tur går ut till stenkistan. Har haft en del problem med stopp o översvämmade vattenlås den sista 1,5 månaden, i veckan fick jag svar på varför.
  Antaglingen vill stenkistan inte ta emot mer, i vilket fall som helst så grävde jag upp runt brunnen för att lokalisera om det var stopp i röret ut i kistan men det fanns inte något rör:xutan det är bara hålet i brunnen som har transporterat ut vattnet i stenkistan...
  Min tanke är att gräva ut den befintliga kistan, idagsläget ser det som det inte ens ligger sten eller flis utan bara jord uppblandat med gammal isolering, förmodlingen har denna kista fungerat under de sista 30 åren ändå.
  Ska jag gräva ut den lägga i sten, isåfall hur stor sten? Markduk över o sen jord? Funderar på om jag ska borra upp ett större hål i brunnen och fästa ett plaströr som går ner i kistan, vilken diameter ska jag satsa på isåfall, kan tilläggas att hålet i brunnet ut till stenkistan var jäkligt litet. Har ingen lust att satsa på något mer avancerat för att inom ett antal år kommer vi nog bli påkopplade på det kommunala nätet.
   
 2. AXS
  Lägenhetsfixare Nivå 8
  Du skulle kunna gräva ner ett betongrör för att få lite stabilare väggar.
  Dra ut lite hålrör(Dränering) från botten och fyll en bit med medelstora sten.
  Täck med betonglock och markduk och fyll med jord så det inte syns.

  Känns dock inte så miljövänligt eller som en framtida lösning.
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  nej. förhoppningsvis ska det inte användas mer än 4 - 5 år till, sen kommer vi nog bli påkopplade på det kommunala nätet.
  Tack för tipset!
   
 4. Taxen
  Medlem Nivå 6
 5. P
  Medlem Nivå 1
  ja jag har varit inne där o läst, fast jag skulle behöva en ritning på stenkista samt material, grannen gjorde en ny och han gjorde en grop på 1 gånger 1 meter, 30 - 70 cm djup, drog dit ett rör, fyllde igen med större stenar samt makadam.
  Vill göra en lite bättre stenkista hade jag tänkt.
   
 6. krilleman_215
  Allvetare · Nivå 23
  Stenkistan en ju en väl beprövad metod för avlopp som man använt i hur många år som helst! Man har alltid tagit vad man haft i närheten! Stort som smått i stenväg!

  Hur menar du göra den bättre?!
   
 7. P
  Medlem Nivå 1
  Alltså jag vet inte om det behövs men zeuz_axel skrev ju att man kan lägga dit ett rör för stabilare väggar osv. vad väl det jag menade med bättre... frågar man runt får man ju rätt många olika svar på vad som är bäst, svårt o bestämma hur mycket tid o pengar jag vill lägga på detta...
  Se som har erfarenhet av stenkistor får gärna fortsätta tipsa om detta.
   
 8. P
  Medlem Nivå 1
  Har en bild framför mig hur jag ska göra men vilken storlek ska jag ha på stenen i kistan?
   
 9. AXS
  Lägenhetsfixare Nivå 8
  Om du har betongrör tror jag inte det spelar så stor roll.
  Men gräv ut ett större hål som du fyller med typ makadam.
  Alltså, 1m i diameter, 30cm djupt med makadam. Sen betongröret på.
  Betongröret kan vara ca 40-50cm i diameter och samma längd.
  Fyll en del av röret med knytnävsstora stenar.

  Om du ska göra en vanlig så kör samma typ av stenar men markduk på toppen.
   
 10. P
  Medlem Nivå 1
  Tack som fan! Nu har jag hela bilden klar.:)
   
 11. AXS
  Lägenhetsfixare Nivå 8
  Observera att det bara är hur jag skulle göra och
  har gjort med avlopp från handfat.

  Inga garantier att det funkar med toa!
   
 12. joflopp
  Medlem Nivå 11
  Så värst bebrövad för att hantera avlopp vet jag inte om man kan säga att en stenkista/stenöga är. Visst, det har varit en väl beprövad metod för att dränera bort vattnet men det renar inte i någon större utsträckning.

  Även om man endast kör BDT till stenkistan så behöver man ändå reducera BOD7 (biologiskt syreförbrukande material) med 87% för att nå upp till kraven för normal skyddsnivå. Tvivlaar starkt på att en stenkista klarar detta.
   
 13. P
  Medlem Nivå 1
  ingen toa, "endast" kök, dusch o tvätt, detta är ju en tillfällig lösning ett antal år tills påkoppling sker, frågan är om jag ska göra en liten "ficka" runt där röret går ut från brunnen(slamavskiljaren)till kistan?
   
 14. saturnus
  Medlem Nivå 11
  Hade kommunen fått del av dina planer, hade man nog spikat igen dörrana till huset, och ett föreläggande.

  Det var inget latmansjobb, att anlägga en stenkista förr. Jag tror att problemet med din kista, kan vara att grundvattnet trycker på, så att gräva nedåt är ingen bra lösning, utan snarare bör gropen vidgas. Använd sedan skärv/makadam eller kross 0-100....och så blommor på toppen, så ingen anar något. Är det planer på VA i området, kan du räkna med att kommunens gubbar är ute i området och planerar för detta. Försök få till en blomstersättning, ovanpå stenkistan, i form av kommunens vapen, så blir dom nog nöjda.
   
 15. saturnus
  Medlem Nivå 11
  Med anledning av Din signatur Pop69, kan man undra om du tillhör den tidigare FlowerPower rörelsen.........haha
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: