Skjuta skata?

10k läst  99 svar

 1. R
  Medlem Nivå 11
  Får jag skjuta skator på min tomt med luftgevär? De river sönder gräsmattan, äter upp våra tamkaniners mat, pickar sönder äpplena osv
   
 2. B
  Medlem Nivå 6
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Så här skriver Wikipedia:
  "Jakt utan jakträtt
  Jakt kan även vara tillåten utan jakträtt. Det är tillåtet att döda husmöss, till exempel.

  • Den som innehar mark men saknar jakträtt där får fånga vildkanin och behålla de fångade djuren.[2]
  Jakt ska bedrivas på ett sådant sätt att vilt inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara. Detta är fastslaget i jaktlagen och reglerat i jaktförordningen. Av denna anledning är endast vissa typer av vapen tillåtna för jakt."
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Jakt_i_Sverige

  Men det vanliga, och kanske effektivaste sättet att hålla nere dessa djur är väl att man river skatbona i närheten, så inga nya skatungar kläcks.

  Skatorna är för övrigt ett elände också för oss med höns.
  De tar sig in i hönshuset, hackar sönder ägg och har ihjäl småkycklingar.
   
 4. R
  Medlem Nivå 11
  Så kan jag tillämpa jakt utan jakträtt på min tomt?
  Jag har ingen jägarlicens. En vän har ett kraftigt luftgevär.
   
 5. K
  Medlem · Nivå 7
  Då du inte har jägarexamen, får du nog låta skatan vara.
   
 6. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 16
  Kort och gott: du behöver ett licenspliktigt vapen. 5,5mm luftgevär på över 10J går alltså bra om du har licens på det.
  Till det kommer att tomten skall vara din, det skall vara utanför detaljplanerat område, bytet skall vara lovligt och du ansvarar själv för skottfånget. Kommunen kan även ha särskilda områdesbestämmelser om det är samlad bebyggelse.
   
  Redigerat 16 sep 2018 14:13
 7. ricebridge
  Husägare · Nivå 12
  Luftgevär är rätt tveksamt att ha ihjäl någon levande varelse över kolibristorlek med. Du får bättre resultat om du vänder på geväret, tar tag i pipan, och bankar skatan till döds med kolven...
   
  • Laddar…
 8. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 16
  Tja, luftgevär är oftast det som används vid organiserad skyddsjakt på småvilt, så det är säkerligen helt OK. Gäller alltså licenspliktiga vapen, d.v.s. 5,5 mm.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem Nivå 8
  Om de river upp gräsmattan är det förmodligen för att smaska på ollonborrelarver.
   
  • Laddar…
 10. jac
  Medlem · Nivå 14
  Utgångsläget är att en fastighetsägare har jakträtt på sin fastighet om inte denna upplåtits till någon annan. Så äger du din tomt så har du automatiskt jakträtt oavsett var tomten ligger. Texten ovan angånde "Jakt utan jakträtt" är tillämplig om du t.ex. hyr huset du bor i. I normalfallet så hyr du då rätten att bo där men jakträtten ligger kvar hos fastighetsägaren.

  Sedan finns det andra lagar som reglerar vad som får jagas, när och hur jakten får bedrivas samt användning av skjutvapen inom tättbebyggt område. Det finns luftvapen som är godkända för jakt men det är inte helt enkelt att få licens för innhav av dessa. För att få licens på ett skjutvapen så krävs det b.la. att man kan visa på att det finns ett behov av just detta vapen. För licens på luftvapen godkända för jakt (tror de skall uppfylla kraven för kulvapen klass 4) så krävs det i princip att den sökande bedriver någon form av regelbunden skyddsjakt. Är det ett sådant vapen din vän har så borde denne också vara väl förtrogen med de regler som gäller.

  Sedan så måste jag påpeka att det finns inget som heter "jaktlicens". Det finns jägarexamen som idag i princip är ett krav för att få vapenlicens för jaktvapen. Sedan har vi jakträtten som i normalfallet tillkommer markägaren. Det krävs också att man löser det statliga jaktkort (300:- per år) för att få bedriva jakt i Sverige. Notera att jaktkortet inte är kopplat till jakträtten. Jaktkortet krävs antagligen inte heller i detta fallet eftersom det rör sig om skyddsjakt inom gård eller trädgård då jaktkortet inte är ett krav. (Annars skulle ju alla som sätter upp en musfälla på vinden behöva lösa jaktkort.)

  Det nämns även fällor som en lösning ovan. Gäller det godkända fällor som avlivar djuret så är det inga problem (t.ex en vanlig slagfälla för mus eller råtta). Men skatfällorna fångar ju fåglarna levande och sedan krävs det att man kan avliva dem på godkänt sätt, d.v.s. skjutvapen behöver fortfarande användas.

  Sammanfattningsvis, är du inte jägare (jägarexamen och lämplig vapenlicens) så blir det svårt att göra något åt skatorna på egen hand. Enklast är nog att kontakta kommunen för att höra om någon av deras skyddsjägare har möjlighet att hjälpa dig. Notera att dessa oftast arbetar helt ideelt om uppdraget sker på kommunens begäran, i bästa fall får de ersättning för sina omkostnader.
   
  • Laddar…
 11. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Varför det? Det borde väl gå bra att vrida nacken av skatan?
  Eller göra som man gör med hönsfåglar: En smäll i skallen och sedan halshuggning med yxa.
   
 12. D
  Medlem · Nivå 17
  Det finns luftgevär som är i samma klass som salongsgevär. Det är inte okej man vanliga klena luftgevär.
   
 13. jac
  Medlem · Nivå 14
  För djur hållna av människan så gäller jordburksverkets regler och för vilda djur så gäller jaktlagstiftningen så det är inte samma regelverk. Men i praktiken så verkar det som om du har helt rätt. (Eftersom jag aldrig har kommit till skott(!) med att bygga någon skatfälla så hade jag inte full koll på vad reglerna säger så jag antog att skatorna behövde skjutas.) Men såhär säger jägareförbundet:

  https://jagareforbundet.se/globalas...er_ansokningar/avfangning-avlivning110922.pdf
   
 14. Härryda2015
  Allvetare · Nivå 9
  Jag byggde ett ”kråkbås” det funkade direkt (y)
   
 15. FreQa
  Renoveringsnovis · Nivå 11
  Eller så lägger dom mat intill stängslet och när småkycklingarna tar den drar dom ut dom små liven!!!
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: