Byggahus.se

Renovering av furutrapp (Före / Efter)

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg här där jag efterfrågade hjälp med vår furutrapp. Länk till den tråden här: https://www.byggahus.se/forum/threads/infoer-trapprenovering.365982/.

  Nu är trapprojektet äntligen klart och på det stora hela är jag nöjd med resultatet. Jag har inte renoverat speciellt mycket innan, men jag är bra på att läsa på det teoretiska (nästan för mycket). Jag känner att jag inte själv kunde hitta så mycket information. Så jag tänkte sammanställa lite lärdomar som jag upptäckt under min resas gång. Kanske hjälper det en framtida trapprenoverare att undvika en del av de misstag som jag gjorde :D

  Kortfattat är trappan slipad med lackfräs och sedan slipad med excenterslip och trekantsslip för att sedan lutas och vitoljas. Övriga detaljer har sedan målats.

  Lärdomar
  • Jag hyrde lackfräs, slipmaskiner och grovdammsugare. Fick bra grejer som verkligen gjorde skillnad.
  • Jag körde bort familjen ur husen under fyra dagar för att hinna slipa. Ett måste under fräs/slipfasen.
  • Jag hyrde maskinerna på torsdag och räknade med att hinna klart på två hela dagar. Det hade varit bättre att börja på en onsdag och undvika tidsnöd och extrahyra över helgen. Jag fick lite tidsnöd vilket tyvärr syns på ett par steg. Jag dumsnålade och lämna tillbaka för att undvika helghyran.
  • Jag valde att slipa och behandla undersidan, snyggt tycker jag men mycket extra jobb! Kanske hade varit lika snyggt att bara slipa fram kantsidan och måla på undersidan.
  • Lackfräsen är fantastisk och riktigt läskig! Jag upplevde den som lite lynnig, helt plötsligt högg den och tog bort mycket material.
  • Arbetet tog mycket mer tid än vad jag hade räknat med. Slipningen efter lackfräsen tar mycket tid eftersom jag troligtvis var för ovan och lyckades "gräva" ner mig i träet ett par gånger.
  • Måla trappspeljé är jättedrygt. Överväg att lämna bort spaljé och handledare för sprutlackering
  • Akrylfog kan dölja det mesta :D
  Totalt har jag lagt ner ungefär 80 arbetstimmar. Varav ca 60 lades under 4,5 intensiva dygn då familjen var borta, resten (målningen) gjordes på kvällar. Inklusive hyra av maskiner, färg, penslar och annat material har jag lagt ungefär 6000 kr på trappen.

  Några före och efter bilder.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1733.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1734.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1842.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1845.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1847.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1848.jpg


  /Mell
   
 2. lopec
  Husägare · Nivå 6
  Tog du ner spaljen innan du målade den, eller körde du på plats?

  Riktigt snyggt blev det iallafall!
   
 3. I
  Medlem Nivå 1
  Snyggt!
  vad har du gjort med trappstegen? Lasyr? Har du kvistlackat?
  Denna yta kommer nog dessvärre att bli full med mörka fläckar från fotsteg och annat.
  Hemma la jag in parkett i trappan, en snickare gjorde trappnosar i ek. Kostade inte många spänn men inte lika komplicerad trappa som din förstås. Ner till källaren målade jag om trappan som ser ut som din med golvlack. Lätt att torka av och hållbar. 5 år senare är den fortfarande i gott skick.
   
 4. W
  Medlem Nivå 1
  Jag är lite nyfiken. Det var ju en hel del jobb och resultatet är trevligt, men ... Var den väldigt sliten eller tycker ni inte om furu-looken? Jag ser så många som gör allt för att bli av med furutrapporna från 1960-1970, förvandla dem till 1990, eller 2000-talets estetik med ljust och fräscht. Och nu 20-30 år senare är ju omålad furu hetare än någonsin.
   
  • Laddar…
 5. A
  Byggveteran · Nivå 6
  Snyggt jobbat.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem Nivå 1
  Tack! Jag körde den på plats. Det funkar om man är noga med att dra ut färgen. Helst skulle man nog lämnat in på sprutmålning.
  Tack! Alla steg är lutade och vitoljade. Sedan är tanken att jag ska vidarebehandla stegen med golvsåpa ett par ggr / år för fortsatt slitstark yta. Jag hoppas och tror att oljan ska hålla stegen fräscha. Men jag kan ju återkomma om det :)

  Skulle vilja säga normalt sliten. Vi gillade helt enkelt inte furu-looken. Blev lite för mörkt för vår smak
   
 7. W
  Medlem Nivå 1
  Ok. Ville inte vara negativ. Jag tycker resultatet blev jättebra.
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Ingen fara. Jag tog inte åt mig. Alla gillar olika :)
   
 9. J
  Husägare Nivå 1
  Riktigt snyggt må jag säga!