Byggahus.se
Behöver renovera stora delar av huset men vet inte vart börja. Skulle behöva byta ut 70 tals köket som har en konstig svikt i golvet. Fukt i någon bjälke el något. Även ett 70 tals badrum . Källare med heltäckningsmatta och byggt av blå lättbetong . Huset har fått FTX fläkt (mycket nöjd). I gillestuga har det suttit vävtapet och någon vägg har någon slags vägg av skivor i mörkt träaktigt skivor ej gips. Ska man tapetsera eller sätta panel eller försöka slipa ner väggar och måla med någon anpassad färg. Fuktlukt finns kvar i källaren ska man då ta bort träpanelen i taket o byta ut spånskivorna i golvet ??? Oj det blev många frågor Skulle behöva lite tips om hur tänka/ireke
 
Undersök noga om du har mögel i skivor resp reglar i källaren - i så fall riv ut skiten och in med oorganiskt material.
om det luktar fukt så är det inte ett bra tecken.
Jag hade personligen rivit ut allt organiskt material i källaren inkl heltäckningsmattan och träpanelen.

Vad du än gör, börja inte med allting på en gång utan försök göra en sak i taget och gör klart innan du börjar på nästa.
 
  • Gilla
ireke och 1 till
  • Laddar…
Se till att huset har de torrt om huvudet, dvs bra tak och torrt om fötterna, bra dräneringen. När det är gjort så vet man att de inte finns inträngande fukt utifrån. Då är det dax att ta en funderare på de tekniska installationerna, hur mår rören? Gjutjärn som behöver bytas? Vilken uppvärmning har man, dax att byta inkommande vatten? Behöver elen ses över? Om någon teknisk installation inte är okej så se till att åtgärda den, tråkgit att behöva riva upp ett nytt badrum, eller bryta sönder en nymålad vägg för att avloppet behöver bytas, eller elen behöver dras om. Ta sedan ett rum i taget, tänk igenom om den renoveringen påverkar något annat rum. Typ katten på råttan, råttan på repet. Vill du sätta in en skjutdörr i ett rum, så att de påverkar väggen i ett annat rum? Gör sedan en plan vilket rum du vill börja i, vad mer som berörs i sin närhet. Vad är högst prioriterat för dig, hur ser ekonomin ut. När planen sedan är färdig så tar du ett rum i taget och se till att göra klart det. Jobbigt om man börja slita lite överallt i hela huset.

Tekniska installationer är jäkla tråkiga att åtgärda, ingen som ser de ny avloppsröret eller nya elcentralen med jordfelsbrytare. Men att göra saker ordentligt vinner man på i långa loppet.

Angående organiskt material i en källaren, så länge länge de inte kommer in fukt utifrån så är det inga problem med organiskt material där.
 
  • Gilla
ireke och 2 till
  • Laddar…
Jag hade satt in en avfuktare i källaren, en modell där du kan dra slang till ett avlopp, till att börja med.

Sen hade jag tagit dit en duktig besiktningsman, och gått med och antecknat när han/hon går igenom huset för muntliga tips (slutrapporterna har ett formkrav som gör dom lite stelbenta ibland).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.