Byggahus.se
Hej !
Vi har en albin effekt 225 ved/olje panna. Vitänkte investera i en pelletsbrännare och undrar om någon vet vilken typ eller vilket fabrikat som passar till den. Det är en panna med såkallad omvänd förbränning.

Tack på förhand
 
Finns det nån installatör på orten..alltid bra med support och hjälp vid problem...
Annars är alla brännare bra nu för tiden,,,Ju dyrare ju mer lull lull digitalalt mm

Mvh
 
H
Till pannor med omvänd förbränning brukar det passa att ha en framåtbrinnande brännare i övre vedluckan.
Fördelen med det är att man får ett stort askutrymme när man tar bort keramikrostret längst ned.
En brännare med tryckluftsuraskning skulle passa bra då pannan inte behöver tömmas på aska särskilt ofta.
Frågan är hur stor effekt vedpannan är gjord för. Är den gjord för en effekt på 30-40 kw så bör man välja en 30 kW brännare för annars kan det vara svårt att få tillräckligt hög rökgastemperatur.
Roslagsbrännaren och Bionordic tillverkar brännare med tryckluftsuraskning, Eurofire och Iwabo är andra pålitliga märken.
Min gissning är att pannan kräver rätt mycket effekt och då skulle jag titta på Bionordic Viking B30 (en 30 kW brännare) som
man med lite händighet kan montera och ställa in själv.
 
Tack holmertz för ett väldigt bra svar. Då kommer följd frågan, det står effekt ved 20-25 och olja 36-54kw. Det är tänkt att pannan ska driva 2 hus, Ett stort boningshus och ett större garage. Tror ni den pannan med en brännare av ovannämnda typ klarar det eller ska vi satsa på en ny panna också.
 
H
En vanlig dåligt isolerad villa klarar sig med ca. 12 kW effekt när det är kallt. En vanlig oljepanna ger en effekt på max 20-25 kW. Den här pannan kan ju ge dubbla effekten med olja så att värma två vanliga villor borde inte vara omöjligt.
Med pellets och ved kan man få ungefär halva effekten från pannan jämfört med olja beroende på att trä utvecklar mer rök.
En 30 kW brännare måste det nog vara för att effekten ska räcka till och för att rökgastemperaturen inte ska bli för låg.
Kanske går det att lyssna med Pelletsteknik tel: 0709-609 605. Där finns kunskap om vad som fungerar och inte fungrerar i vedpannor när det gäller pellets. Det verkar finnas hur många albinmodeller som helst.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.