Byggahus.se

Pellets till pizzaugn

 1. Y
  Medlem · Västra Götaland · 26 inlägg

  younis

  Medlem
  Update: Nu har jag testat kaminpellets (barrträ, från Södra) i pizzaugnen och det blir förstås en finfin eld men det pyr allt runt en del prylar i ugnen. Inget som sprätter men mycket sotpartiklar som flyger runt. Pelletsen är gjorda av sågspån och kutterspån, dvs lär innehålla en del sågolja om jag fattar rätt, även om det påstås vara ”fritt från tillsatser”.
  Billigt som tusan visserligen, en timmes eldning gick på 3 kronor, jämfört med över 60 kr med Oonis egna pellets i småförpackning. Men med fina lövpellets från Traeger för drygt 20 kr timmen så kommer jag nog hålla mig till lövträ ändå. Södras pellets får väl åka in i kakelugnen i vinter i stället.
   
 2. J
  Medlem · Västernorrland · 10 inlägg

  jteg68

  Medlem
  Blir det skillnad om du sållar pelletsen först?
   
 3. Y
  Medlem · Västra Götaland · 26 inlägg

  younis

  Medlem
  Du menar om jag sållar bort de minsta pelletsen? Det har jag inte testat men jag tror inte att det är nån direkt mängd småskräp.

  Däremot har jag märkt att lövträpelletsen från Traeger kör fast i pelletsbehållaren ibland, kanske för att de är lite för stora. De är 8 mm stora och ganska långa, Oonis pellets är 6 mm och lite kortare och är väl förstås perfekt anpassade till deras egen ugn.

  Kaminpelletsen är 8 mm men kortare än Traegers pellets och fastnar inte och brinner därför mycket jämnare och bättre. Så jag kör faktiskt med dem ändå nu, sotigt som sagt men billigt som tusan och håller ugnen jämnade varm. Alternativt får man väl krossa Traeger-pelletsen lite, eller blanda med barrpellets som en polare gör.
   
 4. J
  Medlem · Västernorrland · 10 inlägg

  jteg68

  Medlem
  Jag tänkte just damm.
  Har inte pelletsgrill men såg en i lokala byggladan och blev nyfiken. Ett tips i ett forum för grillar var att sålla först.
  Kör bulk till pannan och har en del smul som far runt. Säckat är förstås renare.
   
 5. Y
  Medlem · Västra Götaland · 26 inlägg

  younis

  Medlem
  Det ska jag förstås testa snarast! Tack för tips!
   
 6. S
  Medlem · västra götaland · 206 inlägg

  Stugmannen

  Medlem
  jag har beställt en ooni 4 med nu. Skulle du säga att man får lite av karaktären vedeldad pizza i smaken av pellets eller kan man lägga i lite flis bland pelletsen för att driva fram extra röksmak?
   
 7. Y
  Medlem · Västra Götaland · 26 inlägg

  younis

  Medlem
  Rena pellets, typ såna som är gjorda för Oonis ugn, tycker jag inte ger nån direkt röksmak. Barrträpellets, som är till för värmepannor, sotar och ryker mycket mer tycker jag, och ger väl därmed lite röksmak. Men nackdelarna med all sot tycker jag överväger. Lite flis kanske kan ge god smak, själv har jag aldrig testat.
   
 8. S
  Medlem · västra götaland · 206 inlägg

  Stugmannen

  Medlem
  Ok, tack för svar. Får testa lite men funderar på om det kanske är bättre att beställa en gasdriven istället. Verkar mycket smidigare och om pelletsen ändå inte ger nån direkt smak så förlorar man inget där egentligen.
   
 9. H
  Medlem · Jönköping · 152 inlägg

  HansGreger

  Medlem
  Vore kul om nån nu lite senare kunde tipsa om prisvärlda alternativ till oonis. Tänker att det bör vara rätt storlek då så de inte fastnar i mataren som nämndes ovan.
   
 10. Litengubbe
  Medlem · 120 inlägg
  Nu har jag bytt Ooni ugn från just pellets till en där jag eldar med ved istället. En orsak var just kruxet med pellets, har sett att Weber har pellets, lite billigare än Oonis egna, kanske värt att prova?
  https://www.netonnet.se/art/hem-hus...ber-apple-hardwood-pellets-9-kg/1010529.9503/
   
 11. H
  Medlem · Jönköping · 152 inlägg

  HansGreger

  Medlem
  Den hade varit intressant att prova, men tyvärr framgår inte storleken på pelletsen. Verkar ju vara ganska viktigt om man läser tidigare kommentarer.

  Hur är det annars med vedeldning då?
   
 12. Litengubbe
  Medlem · 120 inlägg
  Jag bytte från Ooni 3 till Ooni Karu och den största vinningen skulle jag säga att det är lättare att få till en jämn temperatur över tid. Med pellets falnar värmen snabbare om du inte fyller på i jämn takt. Dessutom kan jag trycka i vanliga briketter också, vilket också gynnar jämnare temperatur. Dock, man vill ju ha flammor också, så att bara köra på briketter är inte optimalt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.