Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Måla ”gråvirke”

 1. T
  Medlem · Vest Agder · 91 inlägg

  Torpgubben

  Medlem
  Vi renovera ett gammalt 30-talshus . Fasad i falurött med vita knutar. Knutarna är nästan 50 cm breda «per sida», ca 7 m2 per knut, så ganska stor yta.
  Den vita knutfärgen flagar och då vi kikar noga ser man att man nån gång målat på gråvirke. Färgen har krackelerat och vatten letat sig innunder färgen. Det är flera lager färg, både olje ( löses i lacknafta) och vattenbaserat (löses i rödsprit).

  Vi bestämde oss för att börja om och har skrapat bort all färg ner till trä med varmluftspistol och skrapa. När det är skrapat är ytan hård, det finns delvis en hinna av tidigare färg, man ser att delar är ”grå” men ingen synbart torr eller fnöskig yta.

  Jag har slipat ner till helt rent trä på en knut. Det är slitigt och tidsödande, färghinnan som är kvar kletar igen etc.

  Måste man slipa ner till en helt trären pristin yta, eller räcker det med en hård yta även om det finns grå missfärgning på ytan?
   
 2. M
  Medlem · 45 inlägg

  MadSystem

  Medlem
  Hej vad gjorde du i slutändan?
   
 3. T
  Medlem · Vest Agder · 91 inlägg

  Torpgubben

  Medlem
  Skrapade rent med infraröd värmare, efterslipade med 40 papper, tvättade med jotuns 3i1 krafttvätt, grundade med jotuns Visir och målade med Jotuns självrensande Optimal OptiWhite.

  Framtiden får visa om det håller…

  Valde Jotun eftersom vi har bra erfarenhet av den sen tidigare.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.