Måla grannens mur

7k läst  28 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Vi har en granne som har en 1 m hög mur i vår tomtgräns. Den är ful och behöver målas vilket grannen sätter sig emot. Har vi ändå rätt att måla den ändå? Han kan inte se vår sida från sin tomt.

  Hälsningar
  Olle Hedenström
   
 2. S
  Medlem · Nivå 8
  Har svårt att se att man kan ta sig rätt att måla nånting som man inte äger. Har ni provat bulltricket?
   
  • Laddar…
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  En första förutsättning för att måla på en mur, är att man använder en färg som är lämplig för ändamålet. Jag skulle se till att få ett expertråd om lämplig färg (kanske en silikatfärg), expertråd betyder mer expert än du hittar i en färgaffär. Och ha den informationen tillgänglig vid diskussion med grannen. Man kan ju misstänka att grannen är orolig att du skall måla med en färg som ger fuktskador på muren.
   
 4. G
  Medlem Nivå 1
  Ni får väl bygga upp en egen mur på er sida av tomtgränsen som täcker grannens mur, då kan ni måla den vilken färg ni vill och grannen kan inte säga nåt
   
 5. E
  Medlem Nivå 1
  Alternativt plantera en häck mot muren så slipper ni se den. Beroende på väderstreck kanske ni kan få till något roligt där. Kanske äppelträd eller vindruvor? Annat alternativ skulle vara att bygga upp ett plank mot muren på din sida.
   
 6. S
  Medlem Nivå 1
  Vad exakt är ”i tomtgränsen”? Står muren helt på grannens tomt? Isåfall får ni naturligtvis inte måla den om ni inte har någon - helst skriftlig - överenskommelse att ni vårdar er sida. Annars är det väl ett bra förslag att plantera en häck på er sida om gränsen?
   
 7. L
  Medlem · Nivå 6
  Att plantera en häck löser inte underhållsproblemet med att muren skall målas. Det löser symptomet att man slipper se eländet. När muren skall underhållas av t.ex ny granne som förstår bättre kommer antagligen häcken behövas klippas ner så underhållet går att göra på muren. Det jag menar är det antagligen bättre att bearbeta grannen tills muren är underhållen. Exakt vad är skälet till att ha eftersatt underhåll? Det finns ju allmänna regler att tomten skall hållas i vårdat skick att åberopa.
   
  Redigerat 16 mar 08:24
 8. R
  Medlem · Nivå 7
  Om häcken står på egen tomt har man ingen skyldighet att klippa ner den för att grannens mur skall gå att underhålla.

  Grannen har ingen rätt att nyttja annans tomt för underhåll.

  Då skulle muren stått tillräckligt långt in på grannens tomt. Åtminstone en halvmeter.

  Men jag håller med om att bearbetning av grannen är bästa vägen.
   
 9. L
  Medlem · Nivå 6
  Eftersom muren står i tomtgräns vet man på förhand att granne måste beträda den andra tomten vid underhåll. Jag har aldrig menat att man tvingas att klippa ner häcken, det borde man göra för man är en god granne till skillnad från den som vägrar underhålla befintlig mur.
   
 10. M
  Medlem Nivå 6
  Måla på en mur? Viket material är muren gjord av egentligen? Är det inte andra åtgärder man borde göra i 1:a hand för att underhålla murar. Annars håller jag med "Hempularen" som skrev här ovan att du måste verkligen ha experthjälp så inte färgen skapar fuktskador etc.
   
 11. N
  Medlem Nivå 1
  Vad är en ful mur? Kanske en smaksak? Någon kanske tycker att en åldrad, mossig mur är snyggare än en nymurad?
   
 12. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  Kan vi få höra om vilken typ av mur det är? Eller allra helst se ett kort! Det är oftare lättare att hjälpa till med argument om man har fler fakta.
   
 13. L
  Medlem · Nivå 6
  Bara för att en fastighetsägare har laglig rätt att eskalera konflikten (med att plantera en närbelägen häck) om gränsen är det sunt att ta sig en funderare innan man gör det så man kan klara av alla konsekvenser det innebär. Dålig grannsämja brukar sällan föra något positivt med sig. En konsekvens kan bli att något hus byter ägare, ska man då fortsätta konflikten med den nya ägaren? Jag tycker inte det, men det finns säkert de som förespråkar detta. Man har ju laglig rätt att missgynna fastigheten där den som en gång byggde den där muren bodde. Häcken kommer sannolikt binda mer fukt/skugga så muren mår ännu sämre.

  Alltså TS du får ta dig samman och prata med grannen, den främsta anledningen till dålig grannsämja är dålig dialog, man pratar om grannen istället för med grannen.
   
 14. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Visa gärna foto.

  Murgröna döljer muren och de är vintergröna. som en väldigt platt häck.
   
 15. N
  Medlem · Nivå 7
  Innan vi börjar diskutera expertråd för val av målarfärg (måla en betongmur tex är inte rocket science) så är ju det absolut mest intressanta i tråden varför grannen motsäger sig måleri av din sida. Har TS lust att fördjupa sig lite i hur den dialogen har gått, samt vad det är för mur?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: