Byggahus.se

Lång kabel och dimensionering

 1. M
  Medlem · Västra Götaland · 24 inlägg

  majo72

  Medlem
  Tog över min en släktings gård för ett par år sedan. Huset har både gamla och halvnya elinstallationer och det finns bl a en nedgrävd kabel (i slang) till en sjöpump. Pumpen står ca 100m från ladugården, och är en enfas MaxiJet på 0,74kW och ska enl. specifikationerna dra 4.7A. Kabeln är på 2.5mm2. En granne kom förbi här om dagen och tyckte kabeln var klen. Är den det? Hittade detta diagram på nätet, och där ser det ut som om 2.5mm2 ska funka att lasta 5A upp till 110m i 1-fas. Eller har jag läst fel? Mätte med voltmeter i uttaget som pumpen sitter i och där var det 235V. men då var ju inte pumpen inkopplad förstås. Den har egen säkring på 10A.
   
 2. A
  Medlem · 1 258 inlägg
  Till att börja med måste du mäta när pumpen går.
   
 3. M
  Medlem · Västra Götaland · 24 inlägg

  majo72

  Medlem
  Misstänkte detta. Just nu är den intagen för vintern men jag får kolla detta då. Men ökar eller minskar belastningsströmmen med kabellängden?
   
  • Laddar…
 4. Bjerke88
  Medlem · 213 inlägg

  Bjerke88

  Medlem
  Det som händer med för lång och klen kabel är att du går en spänningsförlust ä. Spänningen blir lägre vid pumpen. Sen förlängs utlösningstiden för säkringen om en olycka skulle vara framme. Du får alltså sätta en klenare säkring om du har en lång kabel. Säkert därför det sitter 10A på din 2,5 mm²

  I diagrammet har man bara räknat på spänningsfallet och inte på utlösningvillkoren.
   
 5. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 856 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Sök på forumet kring ledningsdimensionering. Belastningsströmmen är ju inga problem för den kabeln, förutom då om spänningsfallet blir för högt så att pumpen tar skada. Men sedan ska säkringen lösa tillräckligt snabbt vid en kortslutning längst bort. Där kommer längd och area in i bilden, dvs impedansen och hela ledningen från transformator till uttag. Du kan mäta förimpedansen i uttaget med "vattenkokarmetoden" och räkna mha "eldim". En JFB är dessutom ett krav för uttag utomhus, och JFBn hjälper till med de farliga jordfelen.

  100 meter 2.5 mm² kan funka med en 10 A säkring. Men du har ju möjlighet att gå ned till 6 A vid behov, och/eller välja en snabb säkring.
   
 6. M
  Medlem · Västra Götaland · 24 inlägg

  majo72

  Medlem
  Sitter en jfb särskilt för pumpen. Får ta hit en elektriker i vår och se om/vad som ev behöver göras i samband med att vi kopplar in pumpen.
   
 7. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 287 inlägg

  GK100

  Medlem
  Då har du det väl förspänt och behöver knappast göra något, kan du som Bo skrev välja en mindre säkring är det såklart grädde på moset.
   
 8. K
  Medlem · skåne · 634 inlägg

  kanonkula

  Medlem
  En pump som är direktstartad bör avsäkras minst 1,5gånger märkströmmen för att klara startströmmen. Iallafall på vanliga trefas motorer. Risken är att en 6A löser vid starten om den är stämplad med 4,7. Å andra sidan är det en långkabel
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.