Byggahus.se
Hej,
vi har en tomt som vi vill stycka av och bygga ett nytt hus på. Husleverantören kommer att hjälpa oss med detta men vill att vi skriver ett kontrakt med dem, detta för att inte vi ska säga tack och hej så fort det är klart, och gå till en annan husleverantör.

Vi har inga problem med detta men blev lite osäkra nu när de vill att vi ska skriva på ett köpeavtal på "köp av monteringfärdigt husmaterial", där står ju en massa om omfattning, organisation, ansvar m.m. Det är ju inte riktigt det vi vill göra, vi vill ju bara komma vidare.

Vi vill komma igång så fort som möjligt med att stycka av och söka bygglov för att vi tror att det kommer att ta tid, så kan vi i lugn och ro gå vidare med detaljerna på huset och senare ta fram ett bra kontrakt med hjälp av en jurist.

Hur tycker ni att man bör göra?

1. Ska vi redan nu anlita en jurist för att komma vidare på ett säkert sätt?
2. Lösa det genom att skriva ett "enkelt" kontrakt själv?
3. Be husleverantören gå vidare utan att skriva avtal?
4. Gå vidare med detaljerna på huset, göra klart allt och skriva ett kontrakt på allt med hjälp av en jurist, trots att det föreligger en risk att vi ej får stycka av tomten för kommunen, och att allt arbete vi lagt ner då är förgäves :'(?

Jag är tacksam för svar, både åsikter samt "fakta" på området!

/Mikael
 
Eftersom er avstyckning inte är klar ligger det ett riskmoment i att skriva på kontrakt med husleverantören. Ta in en jurist som granskar handlingarna om ni absolut måste beställa huset redan nu. Frågan är om husleverantören egentligen skall fixa detta med avstyckningen - troligen tar han/hon också betalt för detta. I så fall kan juristen lika gärna hjälpa er - om ni inte själva går upp till kommunen och ber om avstyckningshjälpen.
 
Hemmakatten
Förstår er tvekan. Mycket kan hända innan tomten är avstyckad och lång tid kan gå! När det väl är klart så kanske ni har ändrat er vad gäller hus, hustyp och planlösning. Jag skulle villa påstå att det skulle vara mycket ovanligt om ni INTE ändrar er under resans gång. (Tänker på oss själva och andra som har byggt.)

Jag skulle absolut inte binda mig vid ett husföretag redan nu (de lär finnas kvar o vilja sälja till er sedan också ;)). De lär också vilja ha (bra) betalt för hjälpen med styckningen (förmodligen uppbokad i huspriset).

Varför inte sköta avstyckningen själv? Det är inte speciellt svårt (vi har gjort det själva). I princip gör man som så att man kollar att kommunen och detaljplanen godkänner avstyckning och storleken på tomten, sedan kontaktar man lantmäteriet för avstyckning, sedan väntar man och väntar (kan ta säkert 6-8 mån) tills allt är klar och fakturan kommer. :)

OM ni absolut vill blanda in husleverantören redan nu (vilket faktiskt inte finns nån vits med, för det var väl så att det är ni eller familjen som äger marken som skall styckas) så ta definitivt kontakt med jurist. En husleverantör gör inget gratis och det finns säkert med klausuler om "ersättning" (skadestånd) till dem ifall affären inte blir av. Det har beskrivits allt för många fall här på forumet där folk har blivit betalningsskyldiga med åtskilliga 10-tals tusen kronor för att de inte förstått exakt vad det är de skriver på eller för att de senare har ångrat sig.

 
Hemmakatten
Såg nu att ni vill komma igång med bygget så snart som möjligt. Ni kan redan nu begära ett förhandsbesked av kommunen. I ett förhandsbesked anger ni byggarea, typ av hus (1½-plan), fasad (om ni vet det nu), husplacering på tomten. Detta är enklare och kostar er mindre pengar, framförallt om ni är osäkra om tomten får styckas av. Själva bygglovet går då sedan mycket snabbare att få.

Det går att begära bygglov redan nu, men då riskerar ni att förlora pengar för framtagande av bygglovshandlingar ochsjälva  bygglovsavgiften(som kan vara ganska hög).

Såg också att du har en tidigare tråd om exploateringskostnad. Detta talar ändå för att du skall ta kontakt med en jurist specialiserad på PBL. Denna jurist kan hjälpa er med alla delar.

Tvivlar fortfarande på att husleverantören ställer jurister till ert förfogande utan ersättning. Det är förmodligen dessutom 'vanliga' säljare som inte är experter. Ibland kan sådana göra mer skada är nytta.
 
Dra inte in någon husfabrik innan ni vet att markköpet är i hamn!

Avtalet med markägaren behöver inte alls vara särskilt invecklat. Exakt vad det ska innehålla får ni - alldeles gratis - veta av någon på lantmäteriet. Vill ni vara tvärsäkra kan ni dubbelchecka med någon advokat eller jurist som ni litar på.

Vad ni ska komma ihåg är att överlåtelse av tomter och annan fast egendom alltid bygger på skriftligt avtal. Muntliga löften är ogiltiga! Därför ska ni se till att snabbt som ögat få marksäljarens signatur på ett papper där den nybildade tomten överlåtes på villkor att köparen från kommunens byggnadsnämnd erhåller positivt förhandsbesked att bygga en villa.

Varför denna tågordning? Jo, skillnaden mellan förhandsbesked och bygglov är att förhandsbeskedet inte kräver att ni bestämt exakt vilket hus ni ska bygga. Att ni först av allt ska sluta skriftligt avtal med marksäljaren beror på att ni i annat fall riskerar att vederbörande slingrar sig ur sitt muntliga avtal. Exempelvis kan han höja priser när han inser att ni verkligen fixat bygglov.

När ni har tomten i er hand, byggbar och till rätt pris, sitter ni med trumf på hand. Man ska aldrig sitta i knäet på leverantörer!
 
Avråder bestämt.

Om ni skriver på nu så kommr varenda skruv som tillkommer senare att kosta som ett nytt badrum (något överdrivet).

Om huslev. får ett kontrakt med er innan ni har fullt ut definierat vad ni vill ha, så kommer 2 saker att inträffa.

1. Ni kommr inte att kunna förhandla om någonting, alla tillval blir till maximal kostnad, i värsta fall kan det tom. bli uppskrivet till ex. 120% av normalt utgångsbud, och ni har ingen förhandlingsmöjlighet.

2. Hussäljaren kommr att placera er på absolut lägsta prioritet, kommer att bli onåbar utom när han absolut inte har något annat att göra. För ni har ju skrivit på ett avtal som i princip inte går att se när leverans skall ske. Hans jobb är avslutat iom. att ni skriver på.

I värsta fall så kommer detta även att styra husmodell mot det dyraste dom har (uppskivet en del, ingen förhandlingmån).

Att skriva på i ert läge är ungefär som att skriva ut en blancocheck till säljaren.
 
Tack för alla svar.
Säljaren säger att de tar in en konsult så de håller nog inte på med sådant själva, men det man blir orolig för är ju att man åker på någon "dold" kostnad sedan...eller ännu värre, skadestånd :(

Bäst att tänka sig för både en och två gånger.

Vi tyckte att det vore smidigt om de gjorde det arbetet med avstyckningen åt oss då vi hade svårt att få gehör hos kommunen (läs mitt andra inlägg om exploateringkostnad), men då såklart utan att man skrev kontrakt och band upp sig på något tokigt sätt.

Fast nu vet jag inte, en jurist är kanske det smartaste sätter, ibland är man så dumsnål så man vill ha det som verkar vara "gratis", medans man i själva verket bara betalar mer i sista slutändan.

Någon som haft problem med avstyckning som har goda råd?

/Mikael
 
Kan du inte anlita "deras" konsult själv? För den kommer du att få betala på något sätt ialla fall. Möjligen är det så att om avstyckningen misslyckas helt så åker du på att betala konsulten om du har direkt kontrakt med honom, medans husfirman troligen skulle se det som en misslyckad försäljningskostnad.

Om konsulten arbetar på ert uppdrag direkt så är ju troligen risken mindre för diverse missrörstånd på vägen.
 
Beträffande mitt tidigare svar på denna tråd verkar jag ha misstagit mig på en punkt.  Om kaiserxxx redan äger fastigheten från vilken han vill avsöndra en ny tomt behöver han givetvis inte skriva något överlåtelseavtal.

För övrigt behövs det väl ingen konsult för att klara en simpel avstyckning!  Det är för sådan "konsultation" lantmätare tar betalt.

Exploateringskostnader och annan grannsamverkan är sådant lantmäteriet ska hjälpa parterna att enas kring.  En duktig konsult skulle möjligen kunna hitta genvägar inne i kommunhuset.  En dålig konsult skulle i bästa fall bara ta betalt.  I sämsta fall skulle han ställa till oreda.  Anlita ingen som du inte VET är duktig.
 
Jag har tänkt ett varv till.  Det kan vara en genväg att begära bygglov (eller förhandsbesked) innan man begär lantmäteriförrättning.

Om marken ligger inom detaljplanelagt område kollar ni bara vad bestämmelserna säger.  I utomplaneområden brukar det vara ganska lätt att bygga en extra bostad på tomter där man redan har en villa.

Och när ni redan har bygglovet klart är det oftast ren formalitet att bilda separat fastighet för det nya huset.

 
Hej,
Nu VET jag ju inte om konsulten är bra, då jag inte har en aning om hur jag ska bedömma det, men enl. vad hustillverkaren säger så har de hjälpt andra kunder som haft liknande problem.
De har redan undersökt lite och dragit i vissa tåtar, vad jag förstår så tror de inte att det ska vara något problem. Och om jag då jämför med det bemötandet jag själv fick då jag talade med kommunen om avstyckning så känns det som om de har större möjlighet att lösa detta.

Vad gäller avtalet med hustillverkaren så har vi nu fått ett förslag där det står "att vi har ambitionen att bygga hus med dem" om allt går vägen, inget annat.

Jag tycker att det verkar ok, det framgår också att vi får betala kostnaderna.

Det känns faktiskt som om de försöker hjälpa oss.

Eller får ni dåliga vibbar i alla fall? :-/
 
Det låter rimligare. Försök att få prata med npgon av de tidigare "kunderna" som referens.

Ett proffs har ofta helt andra möjloigheter att fixa sådana problem.

Ett litet exempel, bekanta hade problem med bygglov för sommarstuga. De följde handläggarerns alla synpunkter, men då blev det nya synpunkter, efter 6e omgången ritningar fick de hjälp av en arkitekt som upptäckte att hans gama kurskamrat var stadsarkitekt i staden i fråga. Ringde och beskrev läget. Stadsarkitekten suckade och lät förstå att han inte var förvånad över handläggarens stil, det var inte första gången. Han sa att om du kommer hit på lunch nästa vecka så har handläggaren semester, då kan jag godkänna istället. Och så var det fixat.
 
Ja, visst är det märkligt vad man kan krångla till saker :D

Vi har ju valt hustillverkaren för att vi vill bygga med dem, och det är vår ambition att bygga med dem.

Men du har rätt, om allt skiter sig, vem vet hur det kan komma att tolkas i en rättslig tvist?

Vi går nu vidare med avstyckningen i alla fall, hoppas nu att det går väl så att vi kan gå vidare med husbygget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.