Byggahus.se
Hej!
Ber om ursäkt på förhand för en total nybörjarfråga. I staden där jag bor finns det en yta om ca 4000 kvm som idag inte används till något. Där finns spår efter en gammal väg men är i övrigt övergivet och igenväxt. Det är varken en park, skog, parkering, eller annan plats för allmännytta. Helt enkelt outnyttjad och "bortglömd" yta.

Om man skulle vara intresserad att köpa eller hyra marken för någon typ av näringsverksamhet, hur skulle man gå tillväga? Säljer kommunen mark inom städer till privata aktörer, eller vad är praxis? Hur gör bostadsutvecklare när de bygger lägenhetshus? Köper de marken från kommunen eller hyr de på obestämd tid?

Uppskattar så mycket hjälp jag kan få i frågan! Tack!
 
Om marken ligger i en stad kan vi utgå från att den är detaljplanerad. Letar du reda på detaljplanen för området borde du kunna se om marken är planerad som allmän plats, för industri- eller bostadsändamål eller något annat.

Rymmer detaljplanen det du vill använda marken till kan det hända att du kan köpa eller arrendera den. Ryms det du vill görs inte inom planen behöver du dels övertyga kommunen att sälja/arrendera den till dig, dels få dem att ta fram en ny detaljplan. Det senare kan vara nog då dyrt som att köpa marken på många ställen.
 
  • Gilla
MetteKson och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.