19 309 läst · 92 svar
19k läst
92 svar
KEDDDY, braskamin, förbättra förbränningen, hur gör man?
Medlem
· Stockholm
· 3 777 inlägg
Nej, kaminens sidor alstrar ingen värme, det är det veden som gör ;-)G gaia skrev:
Ikväll, -3 ute så värmer kaminen hela huset, har fn 22 grader i köket och 18 i vardagsrummet, och då har jag inte eldat på några dagar.
Hur jag ska få ut värmen från kaminen på utsidan har jag högst troligen optimerat, lite mer fläkt så är jag hemma.
Kaminens förmåga att avge värme är det inget fel på, vad jag vill göra är att optimera förbränningen med givna förutsättningar, så har du du någon som helst kunskap om förbränningsteknik får du gärna bidra med det.
Du har rätt om alstrandet ... fel ordval.
Det mesta av brännbart i veden finns som gasformiga kolväten (ca 70%). Resten är träkol vatten och aska. Om man lyckas blanda in rätt mängd luft=syre så att det räcker till att de brännbara gaser förbränns i kaminen så har man optimerat förbränningen. Har man för lite luft så försvinner en del av brännbart som sot genom skorsten = ofullständig förbränning.
Du kan kanske laborera med bränsle/ luft blandning i eldstaden om du tycker att det sotar för mycket i skorstenen och förbränningen inte är optimal. Har du inga bekymmer med sot så eldar du ju optimalt.
Att det går åt mycket ved har kanske en annan förklaring
Det mesta av brännbart i veden finns som gasformiga kolväten (ca 70%). Resten är träkol vatten och aska. Om man lyckas blanda in rätt mängd luft=syre så att det räcker till att de brännbara gaser förbränns i kaminen så har man optimerat förbränningen. Har man för lite luft så försvinner en del av brännbart som sot genom skorsten = ofullständig förbränning.
Du kan kanske laborera med bränsle/ luft blandning i eldstaden om du tycker att det sotar för mycket i skorstenen och förbränningen inte är optimal. Har du inga bekymmer med sot så eldar du ju optimalt.
Att det går åt mycket ved har kanske en annan förklaring
Medlem
· Stockholm
· 3 777 inlägg
HejG gaia skrev:Du har rätt om alstrandet ... fel ordval.
Det mesta av brännbart i veden finns som gasformiga kolväten (ca 70%). Resten är träkol vatten och aska. Om man lyckas blanda in rätt mängd luft=syre så att det räcker till att de brännbara gaser förbränns i kaminen så har man optimerat förbränningen. Har man för lite luft så försvinner en del av brännbart som sot genom skorsten = ofullständig förbränning.
Du kan kanske laborera med bränsle/ luft blandning i eldstaden om du tycker att det sotar för mycket i skorstenen och förbränningen inte är optimal. Har du inga bekymmer med sot så eldar du ju optimalt.
Att det går åt mycket ved har kanske en annan förklaring
Det går inte åt orimligt med ved.
Du kanske har rätt, jag kanske försöker skjuta över målet..... speciellt som jag inte har något att sota.
Jag kanske tänker helt fel......
Medlem
· Stockholm
· 3 777 inlägg
Jag kan ta kort.F fribygg skrev:
När jag eldat länge och har bra glöd stryper jag lufttillförseln helt så befintlig värme stannar kvar och samtidigt inte kyler värmemagasinet ovanpå.
Då blir det förstås kolrester kvar, men så här års brukar jag inte strypa ner och då är det inga kolrester kvar.
Intressant tråd
Ni har tidigare sett bilder på våra två kaminer.
Bifogar en på askan i den stora Keddyn. Kan ligga några cmstora kolbitar kvar överst från senaste brasan (bränns upp i nästa brasa) men resten blir som en kompakt grå/vit massa som mjöl men ganska kompakt. Så förbränningen i en standard installerad Keddy tycker jag är tillräckligt bra.
Men jag eldar bara 1-1,5 kbm/vinter i den och det brukar bli 3-4 urösningar/säsong och uppskattningsvis max 5-10L aska.
Behåller alltid 2-3 cm aska på botten.
Sotaren bekräftar att det är helt ok vid sotning vart tredje år.
Brukar skrapa kaminväggarna ungefär 1 gång/månad.
Det är utifrån de här erfarenheterna jag ser ytterst små förbättringar med att bygga om invändigt.
Ni har tidigare sett bilder på våra två kaminer.
Bifogar en på askan i den stora Keddyn. Kan ligga några cmstora kolbitar kvar överst från senaste brasan (bränns upp i nästa brasa) men resten blir som en kompakt grå/vit massa som mjöl men ganska kompakt. Så förbränningen i en standard installerad Keddy tycker jag är tillräckligt bra.
Men jag eldar bara 1-1,5 kbm/vinter i den och det brukar bli 3-4 urösningar/säsong och uppskattningsvis max 5-10L aska.
Behåller alltid 2-3 cm aska på botten.
Sotaren bekräftar att det är helt ok vid sotning vart tredje år.
Brukar skrapa kaminväggarna ungefär 1 gång/månad.
Det är utifrån de här erfarenheterna jag ser ytterst små förbättringar med att bygga om invändigt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
När askan ser ut sådär och är mindre en 1% av vedmängden kan man nog inte förbättra förbränningen nämnvärt, om man kan minska värme förlusterna genom skorstenen och/eller öka värme avgivningen till rummet kanske man kan öka effektiviteten något men frågan är ju om det behövs?A AndersS skrev:Intressant tråd
Ni har tidigare sett bilder på våra två kaminer.
Bifogar en på askan i den stora Keddyn. Kan ligga några cmstora kolbitar kvar överst från senaste brasan men resten blir som en kompakt grå/vit massa som mjöl men ganska kompakt. Så förbränningen i en standard installerad instas tycker jag är tillräckligt bra.
Men jag eldar bara 1-1,5 kbm/vinter i den och det brukar bli 3-4 urösningar/säsong och uppskattningsvis max 10L aska.
Behåller alltid 2-3 cm aska på botten.
Sotaren bekräftar att det är helt ok vid sotning vart tredje år.
Brukar skrapa kaminväggarna ungefär 1 gång/månad.
Det är utifrån de här erfarenheterna jag ser ytterst små förbättringar med att bygga om invändigt.
[bild]
Medlem
· Stockholm
· 3 777 inlägg
Hehehehehehehe, ja jag kanske skjuter över målet OCH bredvid.
Men jag ska pröva under nästa eldningssäsong.
Det kan ju vara så att jag ska optimera vedhuggningen istället för att tänka förbränning.
En spaning är att det tunna golvvirket och den kådrika spillbitshögen värmer och brinner väldigt fint, men inte så långvarigt, men det går inte att slänga in så mycket då det brinner så in i bomben
När det är dags för vedklabbar så brinner de saktare än det glesa spillbitsvirket, och det är nog mest där jag tänkt att det skulle bli bättre med lite sten i kaminen.
Men jag ska pröva under nästa eldningssäsong.
Det kan ju vara så att jag ska optimera vedhuggningen istället för att tänka förbränning.
En spaning är att det tunna golvvirket och den kådrika spillbitshögen värmer och brinner väldigt fint, men inte så långvarigt, men det går inte att slänga in så mycket då det brinner så in i bomben
När det är dags för vedklabbar så brinner de saktare än det glesa spillbitsvirket, och det är nog mest där jag tänkt att det skulle bli bättre med lite sten i kaminen.
När jag hade en sådan där Keddy la jag in ett par vinkeljärn på botten för att få upp veden lite och få lite luft runt om. En tanke bara om att veden annars ligger i aska och kanske blir lite isolerad, ungefär vad TS tog upp i början av tråden. I ärlighetens namn gjorde det ingen större skillnad. Jag tyckte det var en bra kamin redan innan, med bra förbränning, stort förbränningsutrymme och lätteldad. Perfekt i kombination med hög murad skorsten. Jag saknar den installationen. Jag tror inte att man kan göra något revolutionerande förbättringar om man redan har koll på läget liksom.
Medlem
· Stockholm
· 3 777 inlägg
Medlem
· Stockholm
· 3 777 inlägg
Hmmmm, jag fick en ide.D Dauen skrev:När jag hade en sådan där Keddy la jag in ett par vinkeljärn på botten för att få upp veden lite och få lite luft runt om. En tanke bara om att veden annars ligger i aska och kanske blir lite isolerad, ungefär vad TS tog upp i början av tråden. I ärlighetens namn gjorde det ingen större skillnad. Jag tyckte det var en bra kamin redan innan, med bra förbränning, stort förbränningsutrymme och lätteldad. Perfekt i kombination med hög murad skorsten. Jag saknar den installationen. Jag tror inte att man kan göra något revolutionerande förbättringar om man redan har koll på läget liksom.
Då jag eldar samlas aska åt sidorna när jag makar till nya brasan.
En gallermoj som är bockad som en romersk båge, då ramlar veden lite åt sidorna och det blir som en tunnel under för friskluften underifrån, kan det vara något?
Jag skulle hellre utforma gallret/rostret så att veden samlas i mitten med tyngdlagens hjälp och luften kommer från så det blir mindre oförbränt.Workingclasshero skrev: