Byggahus.se

Installation dimmerpuck schneider

 1. Alen Rastoder
  Medlem · 4 inlägg

  Alen Rastoder

  Medlem
  Tänkte installera och koppla dimmerpucken till en entrapp installation. Denna koppling är gjord hittills. Nu funkar den bara som vanligt. Vad ska jag göra för att få kopplingen att kunna dimmra. Kollat i några forum men blir inte klokare.
   
  Redigerat 7 mar 18:46
 2. U
  Medlem · Skåne · 2 954 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Titta i manualen, där har du lösningen
  PS
  det är inte omanligt att inte läsa manualer eller instruktioner, det är bara dumt att låta bli :cool:
   
  • Laddar…
 3. U
  Medlem · Skåne · 2 954 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Klarnar det inte efter du läst anvisningarna så återkom
   
 4. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 848 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Du ska till att börja med koppla rätt. Det har du inte gjort på bilden.
  Om du tror att du kopplat rätt men inte får det att fungera, kan du ställa en fråga, men du behöver vara betydligt tydligare i din fråga.
  På bilden är det t.ex högst oklart varför du kopplat en blå ledare till "tändtrådsutgången" på pucken, alltså den utgång som ska anslutas till lampan.
  Sedan saknas det en anslutning till styringången "1".
  Och du har en orange tändtråd/mellantråd från strömbrytaren som går in i ett rör med okänd destination, vilket du måste beskriva för oss för att vi ska kunna svara.
  Några spår av en trappkoppling går inte att se i din bild.
   
 5. Alen Rastoder
  Medlem · 4 inlägg

  Alen Rastoder

  Medlem
  Då ändrar jag lite frågeställningen.

  När jag kopplat den på detta sätt så går det att sätta på och av. Jag vill få dimmerpucken att fungera, hur ska den då kopplas? Jag kopplar gärna om allt, bara att jag ej vet vilken ska till vilken.
   
 6. Alen Rastoder
  Medlem · 4 inlägg

  Alen Rastoder

  Medlem
  Jag hittade en bild i ett annat forum, är det såhär den ska kopplas?
   
 7. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 721 inlägg
  Du vet väl att det krävs en elektriker för det där jobbet? Visst kan man göra det själv, men om man inte har någon som helst aning om hur det fungerar så ska man låta bli.
   
 8. Alen Rastoder
  Medlem · 4 inlägg

  Alen Rastoder

  Medlem
  Jag har en elektriker hos mig, men han har inte gjort just denna dimmer förut, och är osäker själv på kopplingen trots instruktionerna.
   
 9. G
  Medlem · Falköping · 659 inlägg

  GoGetLost

  Medlem
  Är han leksakselektriker då kanske? :thinking: För även om man aldrig sett en sådan puck så bör man kunna förstå symboler som det är på den om man jobbar som elektriker plus att man kopplar sällan sådär gravt fel som det är gjort nu
   
  • Laddar…
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 721 inlägg
  Om du i första bilden tror att det är kopplat enligt instruktionerna så är tyvärr det enda svaret att du får be någon kunnig göra inkopplingen.
  Vet du vad som är in och ut på dimmern?
   
 11. D
  Medlem · E · 27 507 inlägg
  Ingen vettig människa kan tro att inkopplingen på första bilden ska fungera. Oavsett om man har koll på märkningarna eller inte.
   
  • Laddar…
 12. MultiMan
  Medlem · Västernorrland · 3 826 inlägg

  MultiMan

  Medlem
  Det är bättre att vara ärlig på Byggahus. Många har jobbat eller jobbar som elektriker och ser direkt igenom ditt påstående om att en elinstallatör/elektriker inte skulle klara av att koppla en vanlig dimmer i en trappkoppling.

  Elektrikerna på Byggahus vill lära ut hur man ska koppla och framförallt varför och inte bara säga koppla så och så. Vill man eller kan man inte lära sig det så är det ändå bäst att leja en auktoriserad elinstallatör som gör jobbet utan att behöva fråga. Det blir säkrast för alla.
   
 13. V
  Medlem · Furulund · 79 inlägg

  Vesh

  Medlem
  Om en elektriker inte kan koppla den rätt efter att ha kikat här borde denna byta jobb och firman anmälas till elsäkerhetsverket: https://www.elbutik.se/dokument/1360273 Bruksanvisning.pdf

  Utan att mäta kan man ju inte säga något till 100% men är ganska övrtygad om att orange är tändtråd i dit fall, då är brytaren kopplad till lampan, så den borde funka som den ska. Dimmern är däremot kopplad med fas där den ska sitta och sedan har du neutralen kopplad till utgången för last till dimmern. Nu förstår jag det som att dimmern har kortslutningsskydd, men utan det så borde denna koppling leda till endera en säkring som slår ifrån eller en dimmer som brinner upp.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.