Byggahus.se
Hej,
jag ska dra färskvatten () vintervatten) till ett av våra uthus från boningshuset. Sträckan är drygt 40 meter, tanken är att dra en 32mm slang med värmekabel instucken.
Jag har en fundering:
- Vatteslangen kommer att grävas ner 3-4 dm i gräsmattan (jord och lera), jag funderar på hur jag kan isolera den för att minimera värmedförusterna och driftskostnaderna? Ett av mina problem är att grundvattnet ligger väldigt högt under vintern vilket gör att vattenslangen till stor del kommer ligga i vatten. Gissar att det är dåligt både från ett energi och isoleringsperspektiv.

Jag bor strax öster om Stockholm ute på Värmdö.
 
Inget bra djup precis och vatten som kommer att frysa till is när kylan kommer. Du ska inte bara lägga en PEM med V-kabel i , ev smältvatten runt slangen kommer att kyla av allt. Att lägga en isolering ovanför TJA kan gå gå, men kommer kanske inte att göra något mot frysning. Det är inte en gratisgrej precis men nog ett måste för dig att ha en Polarslang https://www.avloppscenter.se/vara-p...wht9bJPIUCOorfpJa-nO7r5X8Ca0WNbBoC-yIQAvD_BwE
eller den här som är som en kulvert.
https://markgrossen.se/brunnar/kulv...nror-med-varmekabel/?attribute_dimension=32mm
Sen ska du ha en elektronisk termostat, där givaren ( levereras med 2 meter kan skarvas till 100 meter) läggs på det grundaste stället. Lämpligt då att lägga den i en PEM-slang 16 mm och göra ett hål i skyddet för slangen som givaren stoppas i, så den ligger mot slangen.
Glöm inte att mäta/markera var givaren är, för framtida byte.
Dom länkade är bara exempel på vad som finns.
 
Tack!
Jag var rädd för det
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.