Byggahus.se

Frånluftsvärmepump med golvvärme - Ska/behöver man fylla på vatten?

 1. P
  Medlem Nivå 3
  Hej!
  Vi flyttade in i huset för ca 7år sedan (huset byggt för snart 10år sedan).
  Vi har en Comfortzone Frånluftsvärmepump med golvvärmare både i plattan och på övervåningen.

  Har en liten fundering då jag aldrig fått någon genomgång på hur allt fungerar samt vad som måste göras för underhåll (mer än att byta filter när det blir igensatt).

  Vi har ett par "don" som hängt sig och står på fullt hela tiden vilket vi också kör i alla rum förutom 3st av sovrummen där vi vill ha lite kallare (kanske dumt, bör man köra "fullt blås" där också?)

  Kollade även lite mer på pumpen idag och såg att det sitter en manometer, Denna har en röd "manuell" visare som står på nästan 1-bar och den svarta "mekaniska" visar ca 0,8bar.

  Behöver jag fylla på golvvärmesystemet något? eller vad behöver jag se till att göra för underhåll/kontroller för att allt ska vara så ekonomiskt som möjligt.

  Vi gillar att ha ganska varmt inne ca 22c och huset har en boyta av 180kvm.

  Tack på förhand!

  mvh
  patrik
   
 2. R134a
  Husägare Nivå 3
  Fyll upp till 1.0 och så håller du koll att den står hyfsat stadigt där, tror dock inte att ni har några större problem, lite kan trycket variera, beroende på om maskin står, eller om den gör värme.
   
 3. N
  Tillbyggare · Nivå 9
  Trycket kan variera lite beroende på hur varmt det är. Har du inte behövt fylla på innan och den ligger på 0,8 bar finns det ingen anledning till att fylla på med mer vatten i värmesystemet. Den manuella visaren kan du troligtvis ändra på själv. Den har egentligen inget syfte förutom att visa att det är ett system som inte ska högre tryck än 1,5 bar. Normal sätt så har man 0,5-1,5 bar i värmesystemet.

  Har du en lagom värmefördelning i huset idag är det bara att säga grattis, då har den som justerade in systemet gjort ett bra jobb, det är vanligt att man vill ha det lite kallare i sovrummen.

  Det enda underhållet du behöver utföra är i princip att byta filter när pumpen larmar. I manualen till pumpen kan det stå något om att man ska göra rent fläkten till ventilationen någon gång om året, läs den, där brukar det stå vad som är lämpligt underhåll.
   
 4. P
  Medlem Nivå 3
  Ok! då avvaktar jag med fyllning och behöver inte tänka på att det ev. skulle vara en läcka någonstans :)
  Ang. värmefördelningen så tycker jag den är helt ok, mest drygt att själva ställdonen verkar vara lite halvdålig kvalité.

  En fråga, om jag skulle vilja ha lite varmare i tex badrummen ska jag då justera upp värmen på "pannan" för att sedan ställa ner i donen i alla rum förutom badrummen? eller hur bör jag "tänka".

  Tack för svar!

  /P
   
 5. Christer G.V.
  Medlem Nivå 1
  1 kg betyder 10 m vattenpelare. Inte många med golvvärme som ligger på 10 m höjd. Anpassa trycket i kärlet jag till höjden på högst belägna radiator eller golvslinga.