Byggahus.se
Vi flyttade in i ett parhus i September 2014 och har sedan inflytten känt en lukt i ett av badrummen.
Har inte haft tid/ork/lust/ekonomi att göra något med det men här om dagen så var det en VVS-kille på besök och konstaterade att:

  • Golvbrunnen var felmonterad vilket gör att den ligger snett på något vis och skapar ett glapp som i sin tur släpper igenom luft och därmed lukt. Han tryckte till den någorlunda och lukten försvann.

  • - Röret till handfatet kommer från golvet och går rakt upp till handfatet. Det skal tydligen komma från väggen och sedan gå i vinkel upp mot handfatet.

  • Toalettvattentillförsel är tillkopplad med en slang istället för rör.

  • Vattenkopplingar och rör ligger bakom ett lock i väggen, helt oskyddat mot vattenläckage som hade inneburit att allt vatten rinner ner längs tak och väggar i vardagsrummet. 20150313_152909.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder

Jag tror att arbetet utförts innan de vi köpte av flyttade in (dvs förrförra ägarna) men vet inte vem som utfört arbetet. Är detta något jag bör påpeka till någon (föreningen eller försäkringsbolag?) och ska jag spåra upp hantverkarna som gjort det och be dom säkra upp och göra om eller helt enkelt bara strunta i det och hoppas att inget hander?
 
Så snett monterad brunn att luft kommer igenom låter helt osannolikt, däremot att renskoppen trycks i snett kan hända och är bara att trycka till.
Att rör kommer i golvet är ett fel om det görs idag utan att skriva avvikelse, när badrummet gjordes kan det vart andra regler beroende på när det gjordes.
Vad för slang är den kopplad med? Är det en vanlig anslutningsslang så är det ju ok.
 
Du skriver inte när huset är byggt eller badrummet renoverat och därför omöjligt att säga om det är ett fel eller enbart en tråkig upptäckt. Konstruktionen med vattenkopplingar innanför väggen var tidigare tillåten, så det beror på när badrummet byggdes.
 
Oj ber om ursäkt för fattig information. Huset byggt 1991 och renoveringen utförd 2008.
Den är kopplad med flätad flexible "slang" i metall.
 
Det som är fel, är troligen i huvudsak ditt problem nu. Det mesta av detta låter som saker du skulle kunnat upptäcka vid en nogrann undersökning av varan före köp (som det är uttryckt i köplagen). Ev. kan firman som gjort detta ha ett ansvar, men räkna inte med det.

Golvbrunnen låter konstigt, kan du ta några närbilder rakt ned i brunnen och lägga upp. Det låter på beskrivningen som att det är vattenlåsinsatsen som inte passar, som om brunnen är deformerad, borde vara omöjligt.

Rör upp genom golvet är i strid med branschregler, men det görs relativt ofta avsteg från det, i vissa fall skulle man få riva halva huset för att göra helt rätt. Det finns dock vägar att göra det lite bättre (en klack som rören får komma upp genom).

Att ansluta toan (vattentillförseln alltså) med ändamålsenlig slang är vanligt, och knappast något fel i sig. Slangen får då inte gå igenom vägg eller liknande. Och det skall givetvis vara en slang avsedd för detta, inte något i stil med trädgårdsslang.

Vattenfördelare i en vägg sådär bryter mot branschreglerna. Ibland lutar sig hantverkare mot att fördelaren fanns där redan innan (och innan reglerna förbjöd det), troligen ett brott mot regelverket ändå, dvs. du kan få problem med försäkringsbolaget om det läcker.

Åtgärder: Att fixa golvbrunnen om den verkligen är felmonterad innebär i princip att hela badrummet måste rivas och göras om.

Samma med rören upp genom golv (det minsta av problemen).

Slangen är som sagt troligen inget fel.

Kopplingarna inne i väggen. Här ser det inte ut att vara omöjligt att ordna ett tätt golv inne i utrymmet, och leda ut ett skallerrör till badrummet. Givetvis mycket enklare om hela badrummet ändå görs om.
 
Vattenkopplingarna i väggen är fel, inget snack om saken. Men det verkar som du öppnat en inspektionslucka för att se det och då är det inte ett dolt fel. Så då har du inget att hämta juridiskt då det gäller det.

Risken är kopplingarna (egentligen inte så stor i praktiken). Där skulle jag flytspacklat utrymmet i botten för att få det tätt och därefter gjort en tät botten. Det är pilligt men möjligt. Vill du sedan sova lugnare så kan du lägga in en fuktsensor typ denna http://www.alarmera.se/fuktvarnare.htm

Om golvbrunnen är felmonterad är det dyrt. Men även där gäller att om rörmokaren kunde se det okulärt så är det inte ett dolt fel.
 
Så i princip ska man alltså ha med sig en besiktningsman redan på visningen (när man själv springer runt ett varv på 5 min med mäklaren) som gör en FULLSTÄNDIG analys/besiktning av huset innan man ens lägger bud? Det är ju helt stört!! :banghead:
 
Nej, inte på visningen. Men du förväntas göra en nogrann undersökning av varan innan du binder dig vid ett köp (ett bud är inte bindande).

Vanligen så skriver man ett villkorat köpekontrakt med sk. öppen bes. klausul. Det innebär att du efter att ha skrivit på kontraktet så har du ex. två veckor på dig att besiktiga/undersöka och inom den tiden kan du då häva köpet om något vid undersökningen inte ser bra ut.

Detta med din undersökningsplikt skall mäklaren ha informerat dig ordentligt om. Han är skyldig att försöka få dig att uppfylla din undersökningsplikt. Har mäklaren inte gjort det så bör du anmäla till fastighetsmäklarinspektionen. Han blir prickad eller avregistrerad.
 
Brandten skrev:
Så i princip ska man alltså ha med sig en besiktningsman redan på visningen (när man själv springer runt ett varv på 5 min med mäklaren) som gör en FULLSTÄNDIG analys/besiktning av huset innan man ens lägger bud? Det är ju helt stört!! :banghead:
Nej, men du ska se till att skriva in en besiktningsklausul i köpekontraktet så att du har ett par veckor på dig att anlita en besiktningsman och under den tiden då rätt att häva köpet (alternativt omförhandla priset) om det framkommer något allvarligt.
 
Fairlane
Brandten skrev:
Så i princip ska man alltså ha med sig en besiktningsman redan på visningen (när man själv springer runt ett varv på 5 min med mäklaren) som gör en FULLSTÄNDIG analys/besiktning av huset innan man ens lägger bud? Det är ju helt stört!! :banghead:
Nej du behöver inte ha med en besiktningsman på visningen, men det är bra att göra en besiktning efter kontraktsskrivning och innan tillträde. Det är vanligt med en sådan klausul i kontraktet, att köparen har rätt att besiktiga fastigheten. Nu verkar det vara en bostadsrätt du talar om och då är det mindre vanligt, men ändå rätt sätt att göra, särskilt om man inte själv har koll på allt (vilket man sällan har).
 
Jag tycker inte att felen verkar vara särskilt allvarliga, möjligen med undantag för golvbrunnen om det nu inte var fråga om att renskopp eller vattenlås satt lite snett. Att man gör ett medveted avsteg från våtrumsreglerna och drar upp vattenrören genom golvet är inte ovanligt, och inte något stort problem heller. Förhoppningsvis har man bra manschetter mot tätskikten.

Man får inte bygga in tappvattenskarvar, men de där skarvarna sitter bakom en inspektionslucka vilket är helt korrekt. Det som inte är korrekt är att utymmet inte är tätskiktat, men det borde gå att ordna i efterhand. Kanske man man täta nedåt med fogskum och sedan lägga in en åldersbeständig plast där i utrymmet?

Flexibel anslutningsslang är helt okej, det används ofta till toaletter, blandare mm.


•Toalettvattentillförsel är tillkopplad med en slang istället för rör.


•Vattenkopplingar och rör ligger bakom ett lock i väggen, helt oskyddat mot vattenläckage som hade inneburit att allt vatten rinner ner längs tak och väggar i vardagsrummet.
 
Tack alla för väldigt snabba svar! Nu kan jag sova lite bättre och efter närmare titt så verkar det vara VVS killen som uttryckt sig lite fel då det mycket riktigt är renskoppen som sitter på sniskan men som nu, ordentligt itryckt, fungerar som den ska utan lukt. :surprised:
 
T
Du borde iofs själv förstått att det var vattenlåset som inte satt rätt då du själv säger att lukten försvann efter att ni hade rättat till det:screwy:

Att rören kommer ut golvet till handfatet är heller inget konstigt och sådant brukar det skrivas en avvikelse på. Att ändra om sådana rör kan föra med sig orimliga kostnader och därför skrivs en avvikelse.

Flexibel anslutningslang är godkänt så inga fel där.

Likaså med rören i väggen som är fullt synliga genom inspektionsluckan. Det hade varit mycket värre om det hade varit inbyggt. Det som hade kunnat göras bättre är som sagt att försöka bygga en låda runt rören och tätskikta denna och sedan ett skvallerrör ut genom väggen till badrummet.
 
I badrum renoverade 03 eller tidigare var det ok med rör från golv.
Värme/vattenfördelare fick installeras (med inspektionsmöjlighet/lucka) utan skvallerrör eller tät balja skarvade i vägg fram tom 08.
Att inte trycka dit koppen tillräcklig får man göra även idag, är ett brukarproblem.
 
TS utrycker sig i termen "röret till handfatet" är det verkligen tappvatten rören som avses eller är det avloppsröret TS pratar om. Det är ju ganska viktigt för om det är avloppsröret är det ju inget fel att det kommer upp ur golvet.

Speciellt som tappvattenrören ser ut att komma ut i väggen vid inspektionsluckan.....! För vi får väl anta att luckan sitter i väggen och inte i golvet ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.