Förbereda gräsmattan inför sommaren?

444 läst  1 svar

Sida 1 av 1
 1. T
  Medlem Nivå 1
  Hur kan man på bästa sätt förbereda gräsmattan inför vår & sommar? Vi hade problem med att gräsmattan invaderades av rödmyror som byggde bon och gjorde små kullar, gräset växte otroligt ojämn med många bruna partier.
  Kan man redan nu inför snösmältning börja tänka på att preparera med gödsel, kal etc?

  Nån som har några tips?

  Tack på förhand.
   
 2. A
  Medlem · Nivå 13
  Som svar på din första fråga om du kan gödsla redan nu är svaret nej. Gödsel skall ges till växter när de kan ta hand om gödseln dvs när de börjar växa på våren. Gödslar du nu rinner allt bort och i värsta fall bidrar det till övergödslingen av våra vattendrag.
  Nu är jag inte någon specialist på just gräsmattor men jag vet att våra jordar sällan lider brist på kalk. Många kalkar gräsmattan för att man hört att det är bra och för att man läst reklamen. Bra för vad? Om man tar ett jordprov som konstaterar att pH värdet är alldeles för lågt kan det finnas skäl för att strö ut kalk men inte annars. Jag har aldrig någonsin kalkat min stora trädgård.
  Att myror invaderat gräsmattan tyder på att något är fel i själva miljön, myror trivs där det är torrt och sandigt. Kanske skulle hela gräsmattan behöva lite ny matjord om mullhalten är dålig?
  Såhär säger Bosse Rappne om kalk i gräsmatta;

  https://www.expressen.se/leva-och-bo/tradgarden-gammal/gronare-gras/
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: