Byggahus.se

Byggbloopers

 1. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 262 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Inte en bygghistoria men ganska kul tycker jag i efterhand. Jag hade lyft ut motorn på en gammal bil jag hade, och monterade då bort motorhuven för att komma åt. Motorn var i igen, men huven hade jag bara lagt på plats och knäppt fast med låset (gångjärnen inte skruvade alltså). Då kom en kompis förbi och undrade om han kunde låna bilen en stund, självklart tyckte jag (och tänkte inte längre). Kompisen stack i väg och låg och körde en 70-80 när det sa PLOPP så flög huven av rätt upp i luften, den singlade iväg och krashade i diket......
   
 2. I
  Anonym
  En av 'Mästers' bravader (eller hur man lurar en kvinna till att säga ja).

  Ja inte till det ni tror utan ett staket :D


  Byggmästaren bad mig göra sällskap till en äldre dam på en hörntomt i Limhamn. Hon tyckte insynen var för stor och trafikbullret för störande mot hennes tomt och hus. Ville därför ha ett staket uppsatt så att insynen och bullret minskade. Men det fick inte vara så tätt mellan spjälorna att hon inte kunde se ut.

  Vi åkte dit med diverse virke på släpet och slog upp ett par träpålar provisoriskt vid trottoarkanten. Slängde på ett par läkt och några staketspjälor. Gick in och hämtade tanten och bad henne yttre sig om det inte var bra så.

  - Nja... lite för tätt tycker jag, ssa damen efter att ha granskat resultatet från insidan.
  Mäster flyttade isär spjälorna lite utan att spika fast dem.
  - Kan man då inte se uteifrån och in? undrade damen.
  Mäster bad henne knalla runt och gå ner på trottaoaren och göra sin egen bedömning. Under tiden flyttade han tillbaka spjälorna.
  - Nja... det där blev nog lite väl mycket springa. Tycker inte mäster det?
  - Vi kan flytta ihop dem lite till, sa mäster och gjorde detsamma.
  Avståndet var nu inte stort mer än centimetern.
  - Och jag kan fortfarande se ut inneifrån? sa damen.
  - Jajamen, intygade mäster. (Jag hade fullt sjå med att hålla mig för skratt.)
  - Jamen då tar vi det så. När blir det färdigt?
  - Arbetsledaren här får svara på det, sa mäster, och pekade på mig.
  - Vi gör sektionerna färdiga på ett annat bygge, sa jag, och kommer om ett par dagar med ett par gubbar och slår ner stolparna. Sen är det bara att hänga in sektionerna mellan stolparna, så det ska snart vara klart.
  Sen tog jag hammaren och dunkade i spiken på spjälorna och räckte damen min timmermanspenna och bad henne skriva OK på en spjäla och sätta sin signatur på den. Hon gjorde som hon blivit ombedd och mäster ögonblinkade åt mitt håll som tecken till att det var ett bra påhitt.

  Vad damen sa när hon fick det slutliga resultatet förmäler egentligen inte historien, men räkningen blev betald, sa mäster senare.
  _________________________
  Byggaren
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · 783 inlägg

  Beppo

  Medlem

  Lite eget

  Jag har ju inte kunnat bidra till denna tråd tidigare men nu så har jag byggt ett garage och ahr lite att bidra med. mindre insidenter men ändock.

  i nock hänger en HEA 240 som takstolarna ligger på. Från en av takstolarna sitter en 45x45fäst i lod ner till mitt loft som på så sätt hålls uppe. ( lite mer grejer men ändå) 45an passerar ju balkens intjack och utrymmet innanför var ju precis så stort att jag fick in en bit 45x45 som jag kunde skjuta fast genom den större biten och på så sätt hänga upp loftet ytterligare i balken. Biten kapas till och jag klättrar upp på stegen med 45an i ena handen och spikpistolen i den andra. Passar in biten innanför och skjuter helt sonika fast biten.........och handen. Ine nu med spiken utan när spiken slår till den mindre biten så skjuts ju denna in mot balken och där har jag min hand som i detta läge kläms fast mellan balk och 45a. Spiken går ju dessutom genom den första 45an och är av räfflad och limmad typ 4" så den backar man ju int heller.

  Så där står man på en stege 3m upp i luften med handen fastklämd och en spikpicka i andra handen. Som tur var kunde jag lirka mig loss efter lite om och men.

  Sedan skulle det skruvas gips med min allra bästa PowerCraft skruvautomat från Jula. Efter ett tags gipsande hade man ju fått in snitsen och var värsta kungen så kompisen gick med gipshissen och stänkte plattorna mot taket och jag klängde efter och skruvade fast dom. Från en mindre trappsteg. I ett läge så var jag tvungen att ta tag i glesen för att kunna hänga mig ut lite från trappstegen för att kunna fästa den bortersta skruven i hörnet på gipset. Vips så kände jag hur något skar in i min finger och jag ramlade av stegen med fingret fastskruvat ovanpå gipset med handske och allt. Lite blodspill men bara en liten nagga. Troligen gick den bara in en gänga eller så men en bit kött lossade iaf och ont gjorde det.
   
 4. P
  Medlem · Västra Götaland · 594 inlägg

  Poggan

  Medlem
  Drar mitt strå till stacken....

  För ett par år sedan, så skulle jag byta altantaket. Delar av det hade stormen Gudrun, eller vad hon hette, förstört.
  Så en varm sommardag var det bara att klättra upp å skruva ur alla skruvar som höll taket på plats. Gick smidigt å lätt.
  Iväg till byggmax å inhandla nytt plasstak samt skruv.
  Måttade ut var taket skulle kapa. Var totalt 6st som skulle kapas på längden.
  Smart som jag var (tänkte jag), jag lägger ihop alla 6 taken, å kapar av dem med en sticksåg! Vips! Klart! Trodde jag....
  Friktionen från sticksågen, hade gjort så att plasttaken hade smält ihop vän änden. :) Jahapp, tänkte jag inte så smart kanske.......

  Nåväl fram med rakbladskniv och försöka dela på varje skiva, gick ganska bra.
  När de sista skivorna skulle delas på, blev det lite motstånd, så jag tog i lite mer, å slant med kniven rätt in i tummen, 4cm långt jack, å blodet bara forsade.
  Ropa efter frugan för att tejpa ihop det. Sen blev det inget mer gjort den dagen.
   
 5. joflopp
  Medlem · Västra Götaland · 2 577 inlägg

  joflopp

  Medlem
  Bidrar med en historia som brukar berättas när folk stönar över att vi måste frakta allt material till sommarstugan med båt.

  Nytt sommarställe ute på en ö ska få nytt badrum och man fick fortfarande ha vanlig kartonggips. Det räknas fram och tillbaka och med lite spill skulle det gå åt 30 stycken 900x2500. Vi lånar bil med dragkrok och drar iväg 11 mil för att handla gips och annat. Nu återstår att lasta gipsen i en liten plasteka på drygt fyra meter och puttra ut till ön. När det var helt vindstilla gick det att ta åtta skivor, sedan var relingskanten lite väl nära vattenlinjen. Totalt blev det väl fyra eller fem vändor med båten eftersom vi inte vågade ta åtta skivor mer än en gång. Varje båttur tog ca en och en halv timma tur och retur med lassning och lossning. Sedan var det dags att bära... Klockade att det tog precis 10 minuter att gå upp med en skiva och sedan ner tillbaka till bryggan - totalt fem timmar effektiv bärtid således. Tog några dagar och det var med stor glädje som vi la den sista skivan överst i högen.

  Någon dag senare när träningsvärken har släppt säger jag till min sambo som varit med och släpat i flera dagar. "Du.... Du vet all den där gipsen vi har släpat upp? Jag tänkte lite fel..."
  Nu ser jag hur hon är på väg att förklara att ska jag ha mer gips, ja då får jag banne mig bära den själv.
  "Jo, alltså... det räcker ju med ett lager gips så vi kommer ju att få ca 15 plattor över."

  Sedan följde en lång ursäkt från min sida och en övertalning om att gipsen kommer ju att gå åt för vi ska ju fixa sovrummet med. :surprised:
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem · 12 inlägg

  peve22

  Medlem
  Bumpar...
  Vill läsa lite bloopers ifrån det nya året. :)
  /Perra
   
 7. T
  Medlem · 49 inlägg

  Tatimas

  Medlem
  Jag gjorde en skön grej förra året när vi lade ny trädgårdsgång. Några stenar fick kapas med vinkelslip (lånad från min bror) och det dammar ju så förbannat. Så jag riggade upp vattenslangen som fick strila lite vatten ner mot kapskivan. Det skvätte en hel del vatten, men det jäkla dammet hölls ju nere. Skönt!

  Efter att ha kapat ett par stenar tyckte jag att det kändes konstigt i händerna, och trodde först att det var vibrationer eller nåt. Jag tog av mig arbetshandskarna och körde en sten till. Då kittlade det rejält i händerna, och jag fattar först då att vattnet orsakat kortslutning och gjort hela skiten strömförande. Vinkelslipen blev aldrig sig själv igen, så det var bara att åka och köpa en ny till brorsan.
   
  • Laddar…
 8. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 262 inlägg

  Larsa

  Medlem
  En kompis kompis hyrde in en baltisk "plattsättare" för att sätta glasmosaik i köket. Det var den varianten som har ett papper på framsidan, man sätter mosaiken med pappret framåt och då fixet torkat drar man bort pappret och fogar.
  "Plattsättaren" satte såklart pappret bakåt, och fogade friskt med baksidan på mosaiken utåt.... :)
   
 9. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 259 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Man behöver inte vara från andra sidan något vatten för att göra den missen. En jobbarkompis anlitade en firma för att sätta mosaik över köksbänken, med samma resultat...det blev nytt, inget snack. En kille kommer och sätter likadan mosaik, utanpå den felvända...med pappret längst in...hur bra sitter det, egentligen? Är ju gjort för att rivas bort...?
  Ny mosaik, den tredje omgången...
   
 10. Fabrikör Stava
  Medlem · Stockholm · 446 inlägg

  Fabrikör Stava

  Medlem

  en lördag på bauhaus

  Var med min far på Bauhaus, skulle hitta ek-plank att klä in f.d. sidoljuset vid entredörren. Hittade till slut lämpliga massiva ek.golvplank med not o fjäder.
  Dock tyckte jag att planken såg lite krokiga ut så jag skulle prova att för not o fjäder ihop.
  Det gick inte, det verkade vara omöjligt men är man på ett byggvaruhus så ger man sig inte så lätt. Jag tog i ännu mer, med all kraft försökte jag få planken att spåra i varandra och till slut så vek sig planken in mot pannan med blixtens fart, fick kanterna rakt på ögonbrynen :)

  Jag såg fåglar o stjärnor o blodet forsade. Måste ha sett hur kul ut som helst för alla andra besökare. Skamsen o arg tog jag plankhelvetet o ställde mig i kön o betalade. Tjejen i kassan bara tittade, undrade om jag ville ha plåster men jag tackade nej. Ville bara därifrån...
   
 11. J
  Medlem · Skåne · 99 inlägg

  johan_ben

  Medlem
  För flera år sedan, när min sambo var min flickvän och vi nyss hade träffats skulle jag visa vilken handyman jag var. Jag skulle hjälpa henne att sätta upp en hylla. Det skulle borras i en betongvägg. Det visade sig vara världens hårdaste betongvägg. Tyvärr fanns det inte slag på borrmaskinen så jag stog där och borrade och pressade med all kraft utan något resultat förutom att borren blev glödvarm och plötsligt gick den av på mitten. Allt gick fort och med den kvarvarande halva borren som for in i väggen lyckades jag fläka upp ett stort hål i tapeten. När hon flyttade fick hon betala en avgift för omtapetsering av väggen pga detta.

  Samma dag skulle jag hjälpa henne att borra i taket, lika hård betong som i väggen men jag behövde revansch. Jag balanserade på en ranglig pall och fösökte tafatt göra ett snygt hål. Det enda som hände var att jag fick damm iögonen och hålet blev bara 2 mm djupt. Jag förklarade för henne att det inte GICK att borra i detta jävla taket. Då tröttnade flickvännen på mina macho-försök och ringde fastighetsskötaren Benny. Benny kom leende med sin JÄTTE-borrmaskin. Jag ställde fram pallen åt honom, den föste han åt sidan, tog borrmaskinen i en hand och utan darr, skak eller damm i ögonen borrade han på 3 sekunder ett perfekt hål som om taket var gjort av trä.

  När jag två dagar senare lyckades få lakandet att fastna i mangeln i tvättstugan fick jag till sist be Benny komma förbi. Han tryckte igång mangeln på vanliga sättet och den startade. Jag försökte förklara att precis så hade jag gjort...

  Inte ens hjälpa henne med tvätten kunde jag. Jag kände mig ganska ynklig.

  Sedan dess har jag blvit lite händigare och äger nu till och med ett verktygsbälte!!!!!!!!!!!!
   
 12. M
  Medlem · Mitt i Sverige · 1 530 inlägg

  Mäster

  Medlem
  J-vla Benny ! :D
   
 13. DeEss
  Medlem · Skåne · 417 inlägg

  DeEss

  Medlem
  Hehe...
  Det gick nog åt en timma ungefär till att ta sig igenom denna tråden.
  Man känner igen sig i mycket...
  Sågat i fingret har man gjort flera gånger - det är konstigt att man aldrig lär sig!

  Får väl bjuda på en som jag gjorde häromåret... Januari 2006 närmare bestämt...

  Vi (läs: "jag") skulle byta det fula gamla kaklet ovan diskbänken i köket.
  All gammal kakel knackades ner, jag skruvade upp renoveringsgips och satte mina plattor.
  10 x 10-plattor i skiftande mellangrå kulör, med ganska ojämn yta, påminde lite om skiffer...
  Till fogen valde vi grafitgrått - tänkte att det blir snyggt till dom plattorna...

  Alla plattorna var satta och på fredagskvällen efter kvällsmaten började jag blanda ihop fogen.
  Frun och barnen satt i vardagrummet intill och tittade på TV...
  Fogen var blandad och klar, plattorna fuktade och jag började foga.
  Fick lite besök då och då av övriga familjemedlemmar, som skulle kolla att jag jobbade ordentligt(?).
  Frun var lite orolig att jag inte skulle bli klar, då det var inplanerat kalas på lördagseftermiddagen...
  "-Nänä, jag fixar detta snabbt."

  Fogningen gick som en dans, tyckte jag. Jag hade ju fogat kakel och klinker tidigare.
  Sen skulle jag till att börja tvätta bort överskottet...
  Då kommer jag på att fogen som hamnat i alla små håligheter i kaklet torkat fasen så mycket snabbare än i fogarna.
  Tvätta, tvätta igen, tvätta igen...
  Men icke - fogmassan satt där den satt, vilket fick följden att så gott som varenda platta var prickigare än hästen Lilla Gubben.

  Vid det här laget hade mina svordomar nått vardagsrummet och frun kommer ut i köket och frågar hur det går.
  Vad svarar man på det???
  Nånting i stil med att "-Det går åt h-vete!!!"
  Hon erbjöd sig att hjälpa till med att försöka tvätta bort och vi började skrubba.
  Svampbrädan ersattes med grövre grejor...
  Jag tror att allt som allt slet vi upp ca 10 skottesvampar, en nagelborste och en diskborste - men det funkade inte...
  Skrapade försiktigt i hålen med skruvmejsel - lite lossnade, men inte allt.
  Ca 23:00, efter ca två timmars gnuggande och åtskilliga liter vatten var vi färdiga, men inte med väggen -
  för fogen satt där den satt, eller ja, där den inte skulle sitta...
  Minns att jag gick och lade mig rejält irriterad över min egen dumhet den kvällen.

  Lördagen kom och kalas blev det.
  Alla gäster beundrade och berömde den fina kaklingen.
  Men berömmet bet inte på mig - söndag morgon åkte kofot och hammare fram igen och kakel,
  den där "j-la fogen" och gipsen åkte ner fort som ögat. GÖR OM - GÖR RÄTT! tänkte jag...

  Upp med ny gips igen och in och handla nytt kakel på måndagen efter jobbet.
  Denna gången fogade jag inte mycket innan jag nog torkade bort ALLT överskott...
  Tur i oturen var att kaklet såldes vid båda inköpstillfällena för halva priset, så det blev inte mycket dyrare, eller?
   
 14. Wasa
  Medlem · Västra Götalands län · 239 inlägg

  Wasa

  Medlem
  Hej

  La in laminatgolv hos en bekant. Dag 2 stoltserade frun i huset med att hon städat arbetsplatsen åt mig. Det som var synd i sammanhanget var att hon kastat "trekanterna" som var ursågade för radiatorrören. Jag erbjöd mig att hämta dem i sopporna men det visade sig att de åkt in i öppna spisen... Inte lätt att såga till bitar i efterhand kan jag meddela
   
 15. A
  Medlem · Blekinge · 8 835 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Tydligen uppfattas "trekanterna" som väldigt skräpiga av förbipasserande. Jag råkade ut för precis samma sak., fast i mitt fall var det svärmor som plötsligt måste börja städa mitt i golvläggningen och då passade på att slänga de sex "trekanter " jag prydligt radat upp på nedersta trappsteget.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.