Byggahus.se
Hej!

Inlägget är i förberedande syfte med kunskapsinhämtande och planerande för att framöver kunna prata design och produktval med yrkesverksam fackman. Jag är utbildad inom EL, elektronik & IT, med EL-behörighet tagen 1990-1992, på Dinosaurie... förlåt... Diazed-central forntiden, men jag har aldrig praktiserat EL i yrkeslivet. Dock har jag fortfarande mer än generell grundläggande nödig kännedom. Vill med detta refresha så jag har rätt nulägeskännedom inför dialog med fackman.

Därav undanbereder jag mig svar som hänvisar mig till att fråga fackman. Forumet är till för kunskapsinhämtning.


Scenario:
Har idag ELDON Diazed Undercentraler (5st) från mitten på 70-talet. Planerar framöver att få dessa utbytta till Normcentraler.


Beskrivning:
Dessa Diazed-undercentraler ligger parallellt efter varandra med några meters mellanrum och har 4-ledarsystem in i sig från Mätarskåpet (3x25A). Vad det verkar är stigaren (ca 15m-20m) enkelledare (EK-något jordkabel) 3x6mm2+PEN skärm, det övriga kraftkablaget i centralerna är överlag 6mm2 (FK?/RK?), med vissa 10mm2 ledare (mellan Huvudbrytaren och fas/noll/jord-skenorna). Varje Diazed-central har av elektriker för ca 15 år sedan fått vars en JFB som är kompletterings-monterad i 4-moduls normkapsling bredvid centralen, med 6mm2 ledare.

Parallellkopplingarna av 3x faser + PEN sker innan Huvudbrytaren inne i varje Diazed-undercentral på vänster sida, med fast monterade skruvklämmor (4st), original ELDON arrangemang placerat nedanför Huvudbrytaren.

Stigarens PEN går till Jord-skena i varje Undercentral och från denna vidare till JFB-In (Plint-N7), där efter JFB-Ut (Plint-N8) till N-skena. N-skruvarna är utskruvade.


Fråga:
Om man byter ut dessa ELDON Diazed till Schneider Electric Resi9 Normcentraler.
Hur gör man med EK & FK stigarens parallellkopplingar, ur dagens 2023 sätt att se på det? Någon form av Avgrenings/Förgrenings/Kopplings-plint behövs ju inne i centralerna.

Är det okej att använda t.ex. WAGO 221-613 / 221-615 för detta ändamål? Dessa ska ju tåla 41A enligt EN 60664. Samt inga skruvar som kan lossa.
Om stigarkabellängderna medger, fästa på WAGO 221-510 DIN-skene hållare.

Tacksam för svar på ovan fråga, men även med andra bra/bättre hållbara kvalitetsalternativ på förgreningar.
 
Jag har aldrig använt den där Wagohållaren för 6 mm²-serien, men den mindre har fungerat och de bör även denna göra. Höjden, eller djupet på 28 mm sett framifrån, ser ut att hålla sig inom fronten på en normkapsling. Jag har heller ingen erfarenhet av hur toppklämmorna presterar vid denna area och ström, men Wago bör vara pålitliga.

Ett alternativ som jag vanligen använder är denna typ av plint med varsin dubbel skruvklämma per ledare. Den tar ju grövre ledare ifall huvudledningarna bytes i framtiden. Det finns färdiga fempoliga varianter som EKS525. Den har då en ledig klämma för eventuell ny utgående huvudledning i framtiden.
Grön plastanslutningsklemma för elektriska ledningar med skruvanslutning, isolerad mot vit bakgrund.
Alla sätt går bara man gör det bra. Du har ju ett gyllene tillfälle att göra detta bra i en helt ny elcentral. Det är betydligt värre att knö in huvudledningar i befintliga centraler.
 
  • Gilla
frav och 1 till
  • Laddar…
@Bo.Siltberg Tack för responsen!

WAGO 221-6xy är ju en form av smidigt alternativ. Har beställt hem några för att "klämma och känna". 221-4xy har jag använt många av och de är ju solida.

Jag hade även kikat lite på ELDON EKB80AL, då den ger många anslutningsmöjligheter,
4x2,5-6 mm²
3x6-16 mm²
https://www.eldoninstallation.se/produkter/kopplingsmateriel/distributionsblock/
https://www.eldoninstallation.se/produktblad/1872/1884

ELDON EKS x25 är såklart också ett gångbart snyggt alternativ, om än med några färre poler.
4x1,5-25 mm²
https://www.eldoninstallation.se/produkter/kopplingsmateriel/kopplingsplint-cu/
https://www.eldoninstallation.se/produktblad/5156/1926


Hur som så tar det endel plats i normkapslingen på DIN-skenorna.
 
Nej, Hagers plint har aldrig passerat mina händer. Men det är svårt att se att de skulle ha någon nämnvärd skillnad.
 
Fick hem WAGO 221-600 serien toppklämmor samt 221-510 DIN-skene hållare. De ser fina ut, men kanske blir svårt att placera med 6mm² EK som är styv.

---

Hager KH25C verkar bräcklig i plastkåpan.

---

Det verkar som ELDONs EKS serie är Pollmann-Elektrotechnik produkter i HLAK 25 serien

https://www.pollmann-elektrotechnik.de/en/product-catalogue/terminals

https://www.pollmann-elektrotechnik...echnik_Gesamt-Katalog_2023-2024_Kapitel_5.pdf

Jag beställde hem 3 svarta + 1 grön Pollmann HLAK 25-1/4 M2 för att klämma, känna och kolla läget. Dessa är 27mm / 1,5 modulbredd/st och ger 2st max. 25 mm² & 4st max. 16 mm² per plint. Borde kunna funka som förgrening av 3-faser + PEN i normkapslingarna på DIN skena. Har ju ändå bara 6mm2 i stigaren/huvudledningen.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Tommty
För att inte ta för mycket plats på DIN skenorna så har Resi9 en smart lösning vid varje hörn på elcentralen med plats för 4st plintar bakom dinskenorna. Där kan du exempelvis skarva PEN ledaren. Följer med en 4-klämma i centralen, men kan köpa till 7 klämma.
Två blå och svarta byggklossar med många anslutningspunkter, liknar leksakstågvagnar, på vit bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

https://www.proffsmagasinet.se/el-b...nollplint-440-v-7-st-klammor-per-pol-28110809
 
Hej @Tommty

Tack!

Jo, jag känner till dessa R9H13411 plintar med 1x35 mm² + 6x16 mm² . Finns/har funnits även i andra färger än blå, så som röda, svarta & grå. Kan dock inte hittad dessa längre.

Två LEGO-teknikdelar med axelhål; en blå övre del, en röd nedre del.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Färgade tonerkassetter radade i ordning för färgutskrifter, sannolikt tillhörande en laserskrivare.

Tyvärr så är det i mitt case så att den befintliga gamla EK - PEN ledarens kablage inte är tillräckligt långt för att kunna dra till varje hörn i Resi9 CX 4x18 kapslingen. Annars hade det varit najs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.