Byggahus.se
Hej,

Under ca 10 års tid har vi bott i villa nu. Vi har erfarenhet av oändligt många byggprojekt och har varit i tingsrätten en gång och blivit stämda ytterligare en gång....Vi har drabbats av rena Fuskbyggare/kriminella och total inkompetens. Men vissa entreprenörer har varit fantastiska. Vissa har varit bra, alla kan göra fel - det som utmärker bra entreprenörer är hur de hanterar problem och fel.

Jag skulle klassa mig själv som resonlig, vi accepterar att betala och förstår att saker kan tillkomma som ÄTA (extra och ändringsarbeten). Men, om jag ser fusk eller blir lurad - då är jag inte kul att handskas med!. Jag har lärt mig den hårda vägen att skriva detaljerade, tydliga avtal och alltid ha med besiktningsman.

Jag tänker dock, när jag läser inlägg här eller pratar ned folk att många är väldigt naiva kring att upphandla bygg tjänster. Det har jag också varit, men har blivit bättre. Jag vill dela lite tankar tänkt som diskussion.

Om en hantverkare inte vill skriva ett bra detaljerat avtal bör du fundera på varför? Gör ni det? Vad kan det finnas för negativt med ett detaljerat avtal, för endera parten? Om syftet inte är att luras?

Många yrken har inte sk skyddade titlar. Det krävs inget för att kalla sig jurist, snickare, VVS montör...det finns undantag - men är det verkligen en utbildad el installatör som kopplar i ditt hus, eller finns en ansvarig ( elinstallatör) knuten till företaget? ....och han som precis drog elen förbi er jordfelsbrytare var "lärling"? Om ni anlitar någon, kontrollera bakgrund. Är det en besiktningsman, välj en med lämplig auktorisering och någon som är tydlig med sin bakgrund.

Jag har alltid numer el besiktningsman och annan relevant besiktningsman. Det har sparat oss mycket problem och är definitivt värt pengarna!. El besiktningsmän kan vid projekt avslut mäta och testa om elen är korrekt installerad. När jag först träffade en auktoriserad el besiktningsman blev jag faktiskt lite förvånad. Denne loggar adress och mätvärden i någon typ av validerad utrustning för att "man är van vid att det blir problem"...och menade då att när hen hittar allvarliga fel kan det bli en brottsrubricering - inte helt ovanligt? (Det säger lite om varför du som privatperson bör anlita en sådan).

Det är jättelätt att starta nytt AB i Sverige så lita inte på utfästelser som garantier....
Även om du har rätt juridiskt och har bevisning så tänk till innan du driver mot ett AB. Helt plötsligt har du ingen motpart, vem tror du betalar din Advokat då? (Utöver det försäkringen tar?) .....för jag hoppas du förstår skillnaden mellan Jurist o Advokat och att om du skall driva något välj en med rätt specialitet...

Om du tänkt till och anlitat en enskild firma (!!) sitter du bättre till, eller om du tänkt få rätt mot en privatperson, men skall du gå all in gör det! Anlita den bäste Advokaten du hittar - den dyraste....det är den som förlorar som betalar!
Jag skulle nu flera år i efterhand efter vår tingsrättsprocess säga att stora bidrag till vår vinst var att vi valde en specialiserad Advokat (mer trovärdig inför domaren), och vår motpart hade en jurist med "fel" specialitet (familjerätt).

Skillnader mellan "fackmässigt, entreprenör och hemmapul". Bara för att du anlitar en Entreprenör behöver arbetet inte bli fackmässigt. Ofta behöver det säkerställas (och avtalas). Det är tex inte lagstiftat att bygga badrum enligt bkrs branschregler - men din försäkring gäller inte. Det viktigaste är alltid, oavsett om du gör det själv eller tar hjälp, att det blir fackmässigt utfört. Om du inte besitter kunskap - anlita en besiktningsman!

Du bör (såklart) lita på den entreprenör du hittat och valt. Men snälla, om denne inte vill att du besiktigar, fråga dig varför!

Sen, den största lärdomen jag dragit. Låt det ta tid. Att bara läsa på och välja en bra entreprenör tar ofta år....du vill göra alla basics checks - F skatt, Skatteverket, kronofogden, referenser....du vill läsa på webben, skriva avtal. Att förstå vad du skall avtala tar tid!

Det finns massor av fördelar med en tredje part i form av besiktningsman.
1. En seriös entreprenör kan även den missa saker, och om hen är seriös tycker han en besiktningsman är bra
2. Du flyttar flera konflikter från dig själv och får hjälp.
3. Du får hjälp att undersöka.
4. Du får proffshjälp med vad som är fackmässigt
5. OM du får grova problem som barkar åt tingsrätten så står du stadigare....

Men även här krävs avtal (med entreprenören). Vi har varit med om Entreprenörer som accepterat besiktningsman men vägrat rätta fel kostnadsfritt tex. Och tänk igenom vad som sker om Entreprenören du anlitat är så dålig så besiktningsmannen behöver göra flertalet återbesök, det kan bli dyrt. Avtala in detta.


Vad tänker ni på Forumet? Brukar ni ta in besiktningsman?
 
  • Gilla
Åsa Lund och 2 till
  • Laddar…
Åsa Lund
Bra inlägg i debatten! Anlita proffs även till det administrativa!!!

Jag jobbar med entreprenörer i små och stora projekt. Enligt branschöverenskommelserna AB och ABT (Allmänna Bestämmelser för utförande- respTotalentreprenader) ska entreprenören utan kostnad för beställaren rätta fel. Är det väldigt omständigt att åtgärda felet kan det bli fråga om värdeminskning eller annan reducering av entreprenörens ersättning. Åtgärdande av fel ska godkännas av besiktningsman vid efterbesiktning. Ersättning till besiktningsman för efterbesiktning bekostas av entreprenören.

De entreprenörer som inte följer AB/ABT är inte seriösa i mina ögon och SKA undvikas.
 
  • Gilla
Byggis1976
  • Laddar…
Man använder normalt inte AB och ABT till "småjobb" för privatpersoner utan då brukar man i regel nyttja Hantverkarformuläret.
 
  • Gilla
Byggis1976 och 1 till
  • Laddar…
Åsa Lund
E elmont skrev:
Man använder normalt inte AB och ABT till "småjobb" för privatpersoner utan då brukar man i regel nyttja Hantverkarformuläret.
Visst visst, men det borde vara likartade regler oavsett
 
  • Gilla
Byggis1976
  • Laddar…
Att rekommendera AB och ABT till privatpersoner är väl kanske inte så lyckat. Dom är, för vanligt folk; på tok för omfattande och kräver betydligt mer av dom som skriver avtal än vad Hantverkarformuläret gör. För att kunna använda och förstå AB och ABT får man köpa dom "böcker" där man kan se vad och hur allt regleras. I Hantverkarformuläret är anpassat för att passa "vanligt folk" AB och ABT är anpassade för stora jobb.
 
Åsa Lund
Jag rekommenderar varken AB eller ABT till konsument.
Menar bara att det inte borde vara ett dugg konstigt för en proffsig entreprenör att göra rätt från början. Alternativt att han får rätta till felet på egen bekostnad. Och att beställaren inte heller ska betala för extra besiktning.

Läs på i regelverket (som ni handlat enligt) vad som gäller i fråga om fel och besiktning.
 
  • Gilla
Byggis1976
  • Laddar…
[QUOTE="Åsa Lund, post: 2751518, member: 51304".] Är det väldigt omständigt att åtgärda felet kan det bli fråga om värdeminskning eller annan reducering av entreprenörens ersättning. Åtgärdande av fel ska godkännas av besiktningsman vid efterbesiktning. Ersättning till besiktningsman för efterbesiktning bekostas av entreprenören..[/QUOTE]

Om man hittar en proffsig entreprenör på privatpersonmaknaden i Stockholm idag ska man hålla hårt i denne !

Men oftast är det inte så transparent. Låt mig ge ett ex. Vi renoverade badrum. Besiktning vid steget innan tätskickt påvisade ca 10 anmärkningar som skulle åtgärdas av entreprenör. Besiktningsmannen ville ha egenkontroll på det som denne ej sedan kunde se (det var att el skulle sättas fast, fall problem mm. Vi som var hemma såg att entreprenören inte rättade mer än det som sedan kunde inspekteras, MEN debbe kryssade för att det var åtgärdat!! Det var fult som f-n......men vi och besiktningsman diskuterade och kom fram till att felen inte innebar stor risk för skada. Det enda besiktningsmannen kunde godkänna var det på egenkontrollen......va ska man göra? Vad hade ni gjort?
 
Redigerat:
Av alla de projekt vi haft har vi betalat alla besiktningar. Det har inte gått, inte ens med halvbra entreprenörer att lägga kostnaden på dem. De har ansett att det är jag som vill ha besiktningsman och att avtalet med denne ligger på mig. Om vi hade kravställt att Entreprenören skulle betala hade troligtvis projektet (tyvärr) stannat.,.....det orkar man inte, Oftast har man en betalningsplan vid större projekt men den som förlorar mest på problem och avstannade projekt ör kunden - om du bor i huset.

äMan tvingas välja sina strider tror jag och att säkerställa resultatet av tex ett våtrum är värt det!
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.