Förändrat strandskydd upprör

Det ska bli lättare att bygga strandnära i glesbygd och på mindre orter, men alla är inte positiva inför förslaget.

Regeringen vill göra det enklare att bygga strandnära för att öka intresset för att bo och arbeta på mindre orter. Både företag och privatpersoner ska lockas genom att de kan bygga strandnära, på så vis ska man få upp exploateringstrycket. Förslaget väntas bli verklighet 1 juli nästa år.

Många som redan bor i dessa orter är dock oroade över att förslaget ska göra att de får begränsad tillgång till sina stränder och sjöar. Samtidigt är företagen glada. Exempelvis Breanäs Hotell som vill placera glamping-tält vid en sjö i Breanäs - glamping är en form av lyxigare tältcamping. De ser fram emot att kunna söka bygglov för att slå upp tält drygt 60-70 meter från stranden, eftersom det är fin utsikt där. Nuvarande regler kräver 100 meter eller mer.

Det finns fler företag som vill göra samma sak, men boende på orten är upprörda eftersom de menar att det kommer att inskränka deras möjlighet att disponera stranden.

- Det är fasansfullt. Det har pratats om att sätta upp glamping mitt i parken. Då skulle vi inte ha tillträde till stranden alls, säger Andreas Ekstam, en av de boende i byn Immeln, till Aftonbladet.

I byn har man gått samman och startat en båtklubb, för att kunna agera gemensamt mot entreprenören ifråga.

Ovan avser platser i Skåne. Men de lättade strandskyddsreglerna har egentligen tagits fram med norra Sverige i bakhuvudet, eftersom det finns många sjöar där men få boende. Reglerna kommer dock att gälla hela Sverige, och det återstår att se hur det påverkar orter runtom i landet.