Experter spår lugn bomarknad i höst

Det senaste årets kraftiga uppgång av huspriserna ser ut att lugna ner sig.

Det senaste årets kraftiga uppgång av huspriserna ser ut att lugna ner sig. Foto: Marlén Eskilsson.

Det blir en mer dämpad husmarknad under hösten om vi ser till vad experter och undersökningar säger.

De kraftigt rusande huspriserna väntas lugna ner sig i höst. Senaste rapporten från Svensk Mäklarstatistik visar på en inbromsning, likaså SEB:s boprisindikator. Nu säger även flera av storbankernas ekonomer att de tror att hösten blir lugnare.

– Vi ser att fler hushåll nu börjar vittna om att priserna har nått en smärtgräns, säger Américo Fernández, privatekonom hos SEB, till SvD.

Samtidigt finns det flera faktorer som gör att något prisdropp knappast är att vänta - såsom den låga reporäntan, sjunkande arbetslöshet och bristen på hus till salu. Experterna tror snarare på en mjuk inbromsning i samband med att hushållen återgår till normala konsumtionsmönster i höst. Att priserna bromsar in eller fortsätter uppåt men då i ett betydligt mer makligt tempo.

De kommenterar även diskussionerna som funnits kring att slopa ränteavdraget. Dessa diskussioner verkar ha gått i stå efter regeringskrisen i somras, och experterna tror inte att det blir några politiska reformer som påverkar huspriserna under denna mandatperioden.

Både undersökningar och experter pekar således mot en lugn bostadsmarknad under hösten.