Ikea lanserar hembatteri till solceller

Nu får Ikeas solceller ett hembatteri som kan lagra överskottselen.

Nu får Ikeas solceller ett hembatteri som kan lagra överskottselen. Foto: Solarcentury.

Teslas Powerwall får en konkurrent i Ikeas nya hembatteri för solcellinstallationer.

Ikea har under en tid slagit sig in allt mer på solcellsmarknaden, och i dagarna meddelade företaget att de nu även kommer att kunna erbjuda ett batteri till sitt solcellspaket. Det innebär att huset kan lagra överskottsenergi på dagen som sedan kan användas till att hålla lampor och andra tekniska prylar igång även kvällstid.

Batteriets största konkurrent torde i dagsläget vara Teslas variant Powerwall. Men Ikeas modell har lägre kapacitet och är därmed också billigare. 

Än så länge är nyheten bara utannonserad i Storbritannien. Priset där, för ett 3,3 kWh-batteri, uppges starta på 3 000 pund - priset varierar dock med plats, hustyp och hur komplicerad installationen blir. Detta kan jämföras med Teslas Powerwall som ligger på 14 kWh och kostar 5 900 pund.

- Vi vet att våra kunder har ett hållbarhetstänk, och tillsammans med Solarcentury (företagets samarbetspartner för solceller, reds. anm.) så hjälper vi dem få ut mer värde från sina solcellspaneler och därmed också en mer hållbar lösning, säger Hege Saebjornsen, Ikeas hållbarhetschef i Storbritannien.

Källa: Wired